Valikko
Kulttuuri

Miksi kukaan kuuntelisi kantria?

"Amerikan musiikki" on kestänyt Elviksen ja netin paineen, mutta taantuma koettelee jättimäisen bisneksen myyntilukuja.

Tilaajille

Nashville. Viulu kiihdyttää. Banjo, kitara ja mandoliini kiihdyttävät. Läskibassosta kuuluu bom-bom-bom.

Yleisö hakkaa käsiään villisti yhteen, kun Steep Canyon Rangers kiihdyttää, kiihdyttää vielä vähän, ja opettaa, miltä kuulostaa metrin korkeuteen ladon lattiasta nouseva ja aina vain korkeammalle kohoava ränttätänttä-bluegrass.

Tätä musiikillista maisemaa vasten voi vaivattomasti kuvitella cowboyn hyppäämään saluunan pöydälle viskipullo kädessä tyhjentämään revolverinsa kattoon ihan piruuttaan. Tämä on sitä itteensä!

Käynnissä on maailman pitkäikäisimmän suoran musiikkiradio-ohjelman, Grand Ole Opryn, lähetys Tennesseen pääkaupungissa Nashvillessä. Vuodesta 1925 alkaen ohjelma on synnyttänyt käsittämättömän määrän kantritähtiä.

Villi arvaus on, että keskivertosuomalainen ei ole ikinä kuullutkaan Grand Ole Oprysta. Eikä monista ohjelmassa vuosien mittaan esiintyneistä legendoista, kuten Patsy Clinesta tai Garth Brooksista.

Kyseinen Brooks on Beatlesin perässä mutta Elviksen edellä 128 miljoonan levyn myynnillä Yhdysvalloissa, kertoo musiikkiteollisuuden RIIA-yhdistyksen myyntilistaus.

Pinnallinenkin perehtyminen kantriin paljastaa, ettei sen kunnolliseen hahmottamiseen yksi ihmisikä riitä.

Alkeisopinnot voi aloittaa kahden vihkiraamatun kokoisesta The Encyclopedia of Country Musicista, jonka ovat koonneet yli sata henkeä työllistävän Country Music Hall of Fame -museon tutkijat.

"Kantri on yksinkertaista musiikkia. Se on nostalgian ja tunteiden musiikkia. Se on synnin ja pelastuksen välisestä suhteesta kertovaa musiikkia. Se on musiikkia ihmisten tarinoista, toiveista ja heikkouksista", kirja määrittelee.

Kymmenien miljoonien amerikkalaisten rakastama kantri on lisäksi kuin kotimaansa: koko maailman sulattamo. Kantri on useiden musiikkien fuusio, joka taas on hajonnut lukemattomiksi tyyli- ja makusuunniksi.

"Amerikan musiikki" on haukannut kitaansa skottien ja irlantilaisten kansanmusiikkia, espanjalaisen kitaran, italialaisen mandoliinin, afrikkalaisen banjon, jodlauksen ja gospelin, ja sylkenyt määrätietoisesti ulos old-timeä, honky-tonkia, rockabillyä, kantri-folkia, rekka-kantria ja mitä lie.

Country Music Hall of Famen vanhempi historioitsija John Rumble selostaa, että kantri on imenyt itseensä etnisiä vaikutteita afrikkalaisamerikkalaisesta kansanmusiikista, Cajunista, latinomusiikista, saksalais-tšekkiläisestä musiikista, minkä lisäksi se on omaksunut vaikutteita ragtimesta, bluesista, jazzista ja popista.

Elviskin teki uraa kantrilaulajana, mutta kun poljenta kiihtyi rock'n'rolliksi, kantrille oli käydä köpelösti. Amerikkalaisnuoriso oli hylätä kantrin, kunnes musiikkiteollisuus keksi tuottaa popahtavampaa, "Nashvhille Soundina" tunnettua kantria.

Nashvillen legendaarisessa Ryman Auditoriumissa esiintyneen suomalaisbändin Latebirdsin kitaristi Jussi Jaakonaho sanoo, että kantrin ikisuosiota selittää "musiikin ainakin näennäinen yksinkertaisuus ja jopa jonkinlainen ennalta-arvattavuus, jotka tuovat kuulijalle tiettyä turvallisuudentunnetta." Kun nashvilleläisessä Legends Corner -kapakassa soittavaa Duncan Houstonia pyytää nimeämään suosikkikappaleensa, hän ottaa kitaran käteensä ja esittää George Jonesin

He Stopped Loving Her Today -hitin vuodelta 1980. Siinä on kuulemma koko kantri yhdessä biisissä.

"He stopped loving her today, they placed a wreath upon his door." Rakkaus ja kaipuu naiseen loppui, kun arkun kannelle laskettiin seppele ja mies kannettiin pois.

Kantria ja folkia musiikkiinsa sulattanut Jukka Karjalainen listaa seuraavat nimet kantrisuuruuksien joukkoon: Carter Family, Jimmie Rodgers, Roy Acuff ja Willie Nelson.

J. Karjalaisen mielestä kantri on yksinkertaisesti "amerikaniskelmää". Kuten suomalaisiskelmä, se pohjautuu kansanmusiikkiin. Hyvän kantrilaulun sanoista löytyvät "äiti, juna, etelä, pick-up-auto, vankila ja petollinen sydän".

"Kantri pitää yllä uskoa arvoihin, joille maa on rakennettu. Kantri yhdistää. Joukossa tiivistyy usein muukin kuin tunnelma", Karjalainen pohtii.

Pitääkö olla juntti tai rekkakuski pitääkseen kantrista? "Ei, mutta se auttaa." Kantrin ystävät ylistävät usein "yksinkertainen on kaunista" -ulottuvuutta. Hieman samasta syystä moni ei voi sietää kantria.

Yksi heistä on vanhaa kantria intohimoisesti kuuntelevan oregonilaisen Jim Hagglundin vaimo Anita, 66.

"En kestä vanhojen kantrilaulajien honotusta. Enkä niiden typerää kermakakkuhuumoria", Hagglund heittelee.

Eläkeläispari on tullut automatkallaan poikkeamaan Country Music Hall of Famessa, ja vain puolet kaksikosta on silminnähden innoissaan.

Vaimon mielestä esimerkiksi Johnny Cashin koko tuotannon voi puristaa lauseeseen "vankila, vankila, juna, juna, vankila".

"Hänellä ei ole tunteita eikä kykyä empatiaan", Jim Hagglund, 68, naureskelee vaimonsa sanavalinnoille.

Mutta myös aviomies syyllistyy musiikkimakusyrjintään. Herra Hagglund ei ymmärrä alkuunkaan levylistoille nousevaa nykykantria. "En kuule mitään eroa nykykantrin ja pop-musiikin välillä." Jännite kaupallisen ja tosi-kantrin välillä on läsnä myös viihdyttävässä Crazy Heart -elokuvassa, jonka puolifiktiivistä juoppoa kantrilaulajaa Bad Blakea esittänyt Jeff Bridges palkittiin äskettäin Oscarilla.

Kantri on alusta alkaen ollut hyvin kaupallista, ja aikojen alusta asti monille kantrin esittäjille on maistunut viina ja vilkas sukupuolielämä.

Jaakonahon mukaan henkilökultit ovat oleellinen osa kantria. "Siellä on paljon myyttisiä ja monumentaalisia hahmoja, ehkä ilmeisimpänä Johnny Cash tai aiemmin Hank Williams." Ensimmäinen yli miljoona kappaletta myynyt kantrisinkku, Vernon Dalhartin esittämä Prisoner's Song eli "vangin laulu", julkaistiin 1924, samana vuonna kuin Vladimir Lenin kuoli. Tuolloin Yhdysvaltain asukasluku oli vasta 114 miljoonaa verrattuna nykyiseen 308 miljoonaan.

Tänään Yhdysvalloissa on noin 2000 kantria soittavaa radioasemaa. Viime vuosiin asti kantrimuusikoiden levyt ovat kestäneet internet-ajan paineet paremmin kuin monen muun genren esittäjien.

Historioitsija Rumblen mukaan tavallinen kantrin kuuntelija on yli 35-vuotias. "He eivät ole olleet yhtä vikkeliä jättämään cd-levyjä ja lataamaan musiikkia internetistä kuin nuoremmat kuuntelijat." Uuden ongelman on kuitenkin aiheuttanut keskiluokkaa kurittanut taloustaantuma. Country Music Association -yhdistyksen mukaan kantrimusiikin kuluttajat käyttivät viime vuonna 28 prosenttia vähemmän rahaa cd-levyihin, maksullisiin nettilatauksiin ja konserttilippuihin kuin 2008.

Parin tunnin suora Grand Ole Opry -lähetys lähenee loppuaan. Lavalle nousee 150-senttinen ja 89-vuotias Jimmy Dickens. Hän on yksi Country Music Hall of Fameen kelpuutetuista reilusta sadasta kantrilegendasta.

"Pikku-Jimmy" kertoo vitsejä, joista noin puolet keskittyy hänen pituuteensa ja puolet ikäänsä. Laulaminen sujuu hieman vaivalloisesti, mutta huumorin yleisö palkitsee riemukkailla aplodeilla.

"Vaimo otti kasvoleikkauksen. Nahkaa jäi sen verran yli, että niistä saatiin minulle cowboy-saappaat", lämmittelee Dickens, joka kutsuu itseään "Willie Nelsoniksi verojen jälkeen".

Sitten hän kertoo tarinan ystävästään, jonka tappoivat viski ja naiset. "Hän ei päässyt käsiksi kumpaankaan. Niinpä hän kävi pitkälleen ja kuoli pois." Rakkaus ja kaipuu naiseen loppui, kun arkun kannelle laskettiin seppele ja mies kannettiin pois.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää