Valikko
Kulttuuri    |   KUUKAUDEN LÄPIMURTO

"Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille"

Suomessa asuva irakilaiskirjailija tavoittelee englantilaista kirjapalkintoa

Tilaajille

Sarjassa esitellään läpimurron tehnyt taiteilija.

Suomessa asuva irakilaiskirjailija tavoittelee englantilaista kirjapalkintoa "Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille" Paljosta on kiittäminen sattumaa Hassan Blasimin elämässä. Hän on Irakissa syntynyt mutta Suomessa asuva kirjailija, jonka teos tavoittelee parhaillaan The Independent -lehden arvostettua käännöskirjapalkintoa.

Ensimmäinen sattuma on Suomi, jonne Hassan Blasim pikemminkin ajautui kuin tähtäsi. Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, hän olisi päätynyt poliittiseksi pakolaiseksi Ranskaan.

Elokuvaohjaajaksi valmistuneen Hassan Blasimin poliittiset vaikeudet Irakissa alkoivat vuonna 1998, kun hän muutti Bagdadista Pohjois-Irakissa sijaitsevalle kurdialueelle Sulaymaniyahiin ja alkoi ohjata alueen oloista kertovaa elokuvaa Wounded Camera. Elokuva aiheutti hankauksia Saddam Husseinin hallinnon kanssa, minkä takia hänen piti ohjata elokuva salanimellä Ouazad Osman suojellakseen sukulaisiaan valtioterrorilta. Hänellä on yhdeksän veljeä.

Alkoi pitkä pakomatka kohti länttä. Se eteni hitaasti ja mutkitellen, koska aina rahojen loppuessa Blasim joutui paiskimaan töitä, jotta saisi maksetuksi ihmissalakuljettajille seuraavan pätkän pakomatkasta.

"En mieluusti puhu pakomatkasta. Joitakin siihen liittyvistä vaiheista vilahtaa muutamissa novelleissani. Tämänkaltaiset pakomatkat ovat toinen toistensa kaltaisia, niissä ei ole sinänsä mitään erityistä, omaa", toteaa Hassan Blasim (s. 1973), joka on hivenen hämillään kirjansa saamasta nosteesta.

Hämmennykseen liittyy myös aimo annos tyytyväisyyttä.

Suomeen hän tuli vuonna 2004. Irakin passia hänellä ei ole, koska hän on ateisti. Hänen vanhempansa ovat shiioja.

Toinen sattuma liittyy kirjallisuuteen. Osin sattuma saneli, että elokuvaohjaaja sai esikoiskirjansa julki Britanniassa, jossa se päätyi lopulta arvostettua The Independent Foreign Fiction Prizea tavoittelevien viidentoista ehdokaskirjan joukkoon. Palkintoa on jaettu vuodesta 1990.

The Madman of Freedom Square -kirja ei ole huonossa seurassa. Palkintoa tavoittelevat esimerkiksi Boris Akunin, Julia Franck, Jonathan Littell, Philippe Claudel ja Javier

Marías - kaikki hyvin tunnettuja eturivin aikalaiskirjailijoita.

"Englantilainen Comma Press -kustantamo pyysi minulta yhtä novellia uutta arabikirjallisuutta esittelevään antologiaan. Manchesterilaisessä pienkustantamossa innostuttiin tosissaan novellista ja sieltä ilmoitettiin nopeasti, että kustantamo halusi julkaista kokonaisen kirjan minun novellejani", Blasim muistelee.

Novellikokoelman seuloontuminen The Independent -lehden palkinnon ehdokaskirjaksi oli mieluisa yllätys sekä kustantamolle että kirjailijalle. Hän toteaa, että itse asiassa ainoat näkemyserot hänen ja kustantamon välillä koskivat kokoelman laajuutta.

"Kustantamo olisi halunnut paksumman kirjan. Minä taas itse pidän ohuemmista, modernistisista kirjoista, joiden tuntu on taiteellinen eikä kaupallinen." Lopputulos kertoo, kumpi sai tahtonsa lävitse.

The Madman of Freedom Squaressa on 98 sivua ja yksitoista lyhyttä novellia.

Kolmas sattuma liittyy julkaisumekanismeihin. Arabiaksi kirjoittava Hassan Blasim ei olisi saanut usein ironisesti Irakin arkea kuvaavia novellejaan julki Irakissa. Sitä paitsi yksikään sikäläinen kustantamo ei ole ollut aiemmin edes kiinnostunut hänen kirjoituksistaan.

Hän on irakilainen kirjailija, jonka kirjaa ei ole saatavilla kotimarkkinoilla.

Kirja on myös tyrkyllä suomalaisille markkinoille. WSOY:ssa harkitaan parhaillaan sen suomentamista.

"Nyt päästyäni näyttävästi ehdolle The Independentin palkinnon saajaksi muutama irakilainen kustantamo on ottanut minuun yhteyttä. Julkaisemiseen liittyy kuitenkin kaksi ongelmaa. Ensiksikin irakilaiset kustantamot toivovat, että kirjailija osallistuu itse kirjan kustannuksiin. Toiseksi kustantamot harjoittavat vahvaa itsesensuuria, koska ne pelkäävät miliisiryhmien kostoa." Hän muistuttaa, että sensuuri ei ole kadonnut mihinkään. Se on olemassa vain nyt eri muodossa, koska sitä ei enää sanele kulttuuriministeriö kuten Saddam Husseinin hallinnon aikaan.

Hassan Blasim korostaa, että internet on demokratisoinut arabikirjallisuutta ja lisännyt sen saatavuutta.

"Arabikirjailijoiden tekstit elävät netissä. Sinne sensuuri ei yllä. Siellä meillä on yleisö." Pieni aktiivinen englantilaiskustantamo haluaa pitää Hassan Blasimista kiinni. Se lähetti toissapäivänä Blasimille allekirjoitettavaksi kustannussopimuksen seuraavasta kirjasta. "Siihen oli kirjattu jo kirjan nimikin, mutta saan kuulemma sen muuttaa, jos niin haluan", Blasim naurahtaa.

Blasimilla on selvä näkemys omasta paikastaan arabikirjallisuudessa. Hän kuuluu uuteen, nousevaan kirjailijasukupolveen, joka ei näe Irakin ongelmien syntyvän ainoastaan amerikkalaissotilaiden läsnäolosta tai miehityksestä.

"Irakissa on kulttuurisia ja historiallisia tabuja, joista minä haluan kirjoittaa. Näitä tabuja ovat uskonto, seksi ja politiikka. Ne eivät liity lainkaan miehitykseen." Blasimin mukaan kansainvälinen politiikka on luonnollisesti synnyttänyt eri leirejä, myös kirjallisessa maailmassa. Muutamat kirjailijat katsovat, että Irakin miehitys ja maan sekasortoinen tila ovat saaneet aikaiseksi vain entistä suurempaa vihaa sunnien ja shiiojen välille, mikä on merkinnyt entistä jakautuneempaa Irakia.

Toiseen leiriin kuuluu juuri Blasimin sukupolvi, joka tukee Irakin poliittista muutosta, jonka ydin on Irakissa itsessään eikä kolonisaatiossa tai miehityksessä.

"Sekasorrosta huolimatta me uskomme, että muutos parempaan on mahdollinen. Se vaatii korruption, väkivallan ja uskonnollisen vastakkainasettelun kitkemistä. Ristiveto ei lopu tähän, koska maanpaossa elävät ja Irakissa asuvat kirjailijat puhuvat keskenään eri kieltä." "Kanssani samanhenkisiin kirjailijoihin kuuluvat muiden muassa Ahmed Saedawy, Basim Al-ansar, Ahmed Abdil Hussein ja Ali Badir. Olemme jatkuvasti nettiyhteydessä keskenämme. Heistä kaksi asuu yhä Bagdadissa, yksi Tanskassa ja yksi Belgiassa." Blasim pitää omaa sukupolveaan rohkeampana kuin aiempia kirjallisia sukupolvia. Siksi vanhakantaiset piirit usein syyttävät heitä liiallisesta kääntymisestä kohti länttä.

"Kritiikki on kummallista, koska eivät ihmisen perusoikeudet ole jotakin, jotka kuuluisivat vain länsimaille", Blasim sanoo painokkaasti.

Hassan Blasim ei osaa suoralta kädeltä kertoa, kuinka paljon omaelämäkerrallisia aineksia hänen novellikokoelmassaan on. "Vaikea antaa mitään prosenttilukua. Yhtäläisyyksiä omaan elämääni varmasti on, koska haluan kuvata Irakia sisältä, en ulkoapäin. En oikeasti tiedä, mitä Bagdadissa partioivien amerikkalaissotilaiden päässä liikkuu. En osaa mennä heidän nahkoihinsa." Novelleissaan hän pyrkii kuvaamaan arjen prisman lävitse sitä, miten kauas historiaan monien ongelmien juuret ulottuvat. Monien novellien taustana vilahtaa vuonna 1988 päättynyt verinen Iranin ja Irakin sota.

"Irakin ongelmat ovat niin syvällä sen omassa maaperässä, että demokratia ei suinkaan voita, vaikka amerikkalaissotilaat poistuvat maasta. Elämä ei ole niin yksinkertaista." Nyt toista kirjaansa kirjoittava Hassan Blasim ei ole Suomessa hylännyt liioin elokuvaa. Hän on ohjannut ja käsikirjoittanut Ylelle neljä lyhytelokuvaa: Uneton (2006), Luottamuksen arvoinen (2007), Elämä nopea kuin nauru (2007) ja Juuret (2008).

"Demokratia ei suinkaan voita, vaikka amerikkalaissotilaat poistuvat maasta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää