Valikko
Kulttuuri

Valo asettuu iholle

ASETTUU

Tilaajille

Rooma. 1600-luvun maalaustaiteen merkittävä uudistaja näyttää yllättävän ajankohtaiselta, kun tulee kuluneeksi 400 vuotta hänen kuolemastaan. Yksi juhlavuoden päänäyttelyistä järjestetään kaupungissa, jossa hän sai ensimmäiset julkiset tilauksensa ja alkoi maalata aivan uudella tavalla.

Kuin kunnianosoituksena taiteilijalle Scuderie del Quirinalen näyttelysalit ovat pimeät ja valo nostaa esiin hänen maalauksensa.

Niitä on esillä niukasti, vain varmasti tunnistettuja teoksia eri puolilta maailmaa. Osa on lähtenyt liikkeelle kokoelmista ensimmäistä kertaa.

Kun milanolainen

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) saapui Roomaan vuonna 1592, se oli tärkeä taidekeskus, jossa katolinen kirkko työllisti taiteilijoita taistellessaan kuvien avulla protestanttien harhaoppeja vastaan. Barokin taide ylisti mahtipontisesti kirkon valtaa.

Caravaggio oli kuitenkin oman tiensä kulkija. Varmasti hän tunsi Pyhän Ignatius Loyolan opit siitä, miten hengellisessä kilvoittelussa aistit ovat tärkeämpiä kuin äly, mutta hänen tunnevoimainen realisminsa syntyi toisesta lähtökohdasta. Caravaggio halusi maalata todellisuuden sellaisena kuin hän sen näki. Hänen maalauksissaan eivät enkelikuorot leijaile kohti korkeuksissa odottavaa jumalallista valoa.

Valolla on toinen rooli. Se paljastaa olennaisen. Caravaggion maailmassa hevonen voi olla päähenkilö, jos se sattuu seisomaan jumalallisen valon tiellä.

Tästä syntyi tietenkin hankausta. Uskonnolliset tunteet olivat koetuksella, kun taiteilija kuvasi pyhiä tapahtumia liian arkisesti, ja niinpä roomalaisiin kirkkoihin tilatuista viidestä alttaritaulusta hylättiin peräti kolme, sopimuksen vastaisina tai pyhää aihetta loukkaavina.

Matteuksen sääret oli paljastettu liian silmiinpistävästi, Jeesus-lapsi oli ilkialaston - ja sitä paitsi liian vanha - eikä Pyhä Neitsyt näyttänyt yhtään Taivaan kuningattarelta vaan mallina toimineelta, Tiber-jokeen hukkuneelta ja turvonneelta prostituoidulta.

Kaikille hylätyille maalauksille löytyi kuitenkin nopeasti uudet ostajat, sillä Caravaggio oli jo suosittu ja tunnettu keräilijöiden parissa.

Julkisten tilausten myötä hänen maalauksensa muuttuivat vakaviksi ja dramaattisiksi. Kardinaalien ja muiden mesenaattien yksityiskokoelmiin maalatut intiimit, kepeän eroottisesti latautuneet laatukuvat luuttua soittavista musikanteista tai hedelmäkoreja kannattelevista raukeakatseisista nuorukaisista vaihtuivat Raamatun aiheisiin.

Valo ei enää hivele ihoa vaan ohjaa katseen suuntaa. Se paljastaa tuon ajan todellisuudesta aivan toisenlaiset kasvot: kidutuksen, kuoleman, julmat teloitukset. Näihin kauhun kuviin taiteilija on siirtänyt ehkä myös omia kokemuksiaan.

Inkvisition Roomassa ei voinut välttyä näkemästä julkisia mestauksia. Pääsiäisen alla 400 vuotta myöhemmin sanomalehdet kertoivat, että viime vuosi oli ensimmäinen, jolloin Euroopassa ei pantu toimeen ainoatakaan kuolemanrangaistusta, mutta Venäjän terrori-iskut muistuttavat, ettei väkivalta ole kovin kauas väistynyt.

Michelangelo Merisin suonissa virtasi levoton veri. Hän riitaantui helposti ja joutui usein katutappeluihin. Järjestyksenvalvojien arkistoihin kertyi runsaasti merkintöjä, joista tutkijat ovat voineet tarkistaa muualta puuttuvia tietoa hänen elämänvaiheistaan.

Roomasta taiteilija joutui pakenemaan surmattuaan nuoren Ranuccio Tomassonin vuonna 1606. Taiteilija vietti loppuelämänsä lainsuojattomana Napolissa, Maltalla ja Sisiliassa. Hän kuoli vain 38-vuotiaana pienessä kalastajakylässä lähellä Roomaa.

Hän tunsi elämän laitapuolen, ja ehkä siksi osasi kuvata sitä totuudenmukaisesti. Mutta kun hän siirsi Raamatun tapahtumat omaan aikaansa, häntä arvosteltiin rahvaanomaisuudesta, pyhäinhäväistyksestä, jumalattomuudesta ja vastenmielisyydestä. Eikä sekään ole tästä päivästä kaukana.

Caravaggion aiheuttamat kohut vertautuvat hyvin esimerkiksi Elisabeth Ohlsonin vuoden 1998 Ecce homo -valokuvanäyttely, jossa Jeesus esitettiin homojen ja transvestiittien seurassa. Näyttely sai aikaan tutkintapyyntöjä, rukoustempauksia ja jopa tappouhkauksia.

Emme siis edelleenkään kestä pyhyyden ulottuvuutta silloin, kun se sijoitetaan liian lähelle omia kipupisteitämme tai ennakkoluulojamme. Ja useimmiten ne liittyvät seksuaalisuuteen, niin kuin jo paavin Roomassa.

Caravaggiota arvostettiin enemmän loisteliaan tekniikkansa kuin elämänläheisten aiheidensa vuoksi.

Hän nostaa maalaustensa henkilöt esiin pimeydestä kirkkaan valon avulla - se melkein leikkaa heidät irti tummasta taustastaan. Voimakkaat valot ja varjot luovat dramaattisen tunnelman ja kohtaukset ovat kuin pysäytyskuvia näyttämöllä. Ne muistuttavat joidenkin nykyvalokuvaajien tuotantoa.

Monissa maalauksissaan hän kuvaa ratkaisevaa hetkeä, taitekohtaa, jonka jälkeen mikään ei ole enää entisensä.

Kun nuori, kaunis Juudit leikkaa irti Holoferneen päätä, hän on kuin hämillään omasta vallastaan. Kaikki viha on tiivistynyt ryppykasvoisen palvelijattaren ilmeeseen, kun tämä henkeään pidättäen odottaa vihollisen viimeistä henkäystä. Caravaggio pysäyttää katseemme tuohon lyhyeen hetkeen elämän ja kuoleman välimaastossa.

Matteuksen kutsuminen (1599-1600) San Luigi dei Francesi -kirkon Contarelli-kappelissa kertoo kuvan läpi pyyhkäisevän valon avulla, miten uhkapelurien seurassa istuva Matteus silmänräpäyksessä hyväksyy Jeesuksen kutsun.

Maalauksessa näen saman pelkistetyn kauneuden kuin Pier Paolo Pasolinin (1922-1975) elokuvassa Matteuksen evankeliumi (1964), jonka Kristus määrätietoisesti keräsi opetuslapset ympärilleen. Aikansa närkästystä herätettyään elokuva sai katolisen kirkon kulttuuripalkinnon.

Elokuvaohjaajan ja maalarin tarinoissa on hätkähdyttävän paljon yhteistä: kumpikin eli lyhyen elämänsä täysin kierroksin.

Pasolini opiskeli taidehistoriaa tunnetun Caravaggio-tutkijan Roberto Longhin johdolla ja katsoi taiteilijan maalauksia opettajansa linssien läpi. Hän näki, että niiden maailma oli sairas, kuolonkalpea.

Caravaggio. Scuderie del Quirinale, Rooma 13.6.2010 saakka

Emme kestä pyhyyden ulottuvuutta, kun se sijoitetaan liian lähelle omia kipupisteitämme tai ennakkoluulojamme.

ASETTUU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää