Valikko
Kulttuuri

Rasismi on rikos

Henning Mankell:

Tilaajille

Kungsbacka. Vaaleihin valmistautuva Ruotsi kohisee. Pääsiäisen alla Landskronassa 78-vuotias nainen kuoli, kun ulkomaalaistaustainen nuori pahoinpiteli hänet kiistassa parkkipaikasta.

Tapahtumalla on synkät kehykset: Landskrona tunnetaan telakkateollisuuden taannoisesta lakkauttamisesta yhä kärsivänä skoonelaisena pikkukaupunkina, jossa on sekä maahanmuuttajia että muukalaisvihamielisiä osapuilleen yhtä paljon. Nettikeskusteluissa on ollut lynkkausmielialaa.

Syksyn vaaleissa rasistinen ja äärioikeistolainen puolue Sverigedemokraterna (SD) kolkuttelee parlamentin portteja. Sen ääniosuus Landskronassa viime paikallisvaaleissa oli huikeat 22 prosenttia. Ajatusmatka Kurt Wallanderin Ystadiin tapahtuu silmänräpäyksessä.

"Ajattelin itse aivan samaa", toteaa Henning Mankell avattuaan Göteborgin lähellä olevan kotinsa oven perinteisessä suomalaisessa kesämökkikuosissa. Se koostuu huolimattomasti napitetusta flanellipaidasta, kauhtuneista verkkarihousuista ja rantasandaaleista. Poskilla on parin päivän sänki.

"Syksyllä 1988 tulin kotiin oltuani poissa pari vuotta. Huomasin silloin, että ilmapiiri ulkomaalaisia kohtaan oli muuttunut. Media oli hyökkäävämpi. Myös silloin tapahtui Skoonessa brutaali vanhussurma. Syytä sälytettiin maahanmuuttajien niskoille, vaikka silloin ei näyttöä ollut alkuunkaan." "Halusin kirjoittaa tästä tapahtumasta. Minun ajatusmaailmassani rasismi vertautuu rikollisuuteen, joten oli luontevaa kehittää tarinaa rikosromaanin puitteissa. Kurt Wallander syntyi, jotta voisin kuvata rasismia. Nimen poimin Malmön puhelinluettelosta." Mankell on jo vuosikymmeniä tutkinut kulttuurien kohtaamista teatterin ja kirjallisuuden tarjoamin välinein. Miten Ruotsi on hänen mielestään muuttunut ensimmäisen Wallander-kirjan ja Landskronan välillä?

Muutosta parempaan ei ole Mankellin mukaan havaittavissa. Muttei välttämättä huonompaankaan.

Nuorten ympyrät ovat Mankellin mukaan jo luontevan monikulttuurisia. Siksi rasistinen SD on kirjailijan mielestä jo hävinnyt kamppailun nuorista.

"Suurin osa nuorista pitää rasismia täysin käsittämättömänä vauhkoiluna. Asetan toivoni heihin." Mankell on todennut, että 20 vuotta sitten Wallander olisi saattanut ymmärtää SD:tä. Mikä on saanut poliisin mielipiteen muuttumaan?

"Wallander käsittää, että voidakseen olla hyvä poliisi, on hänen ymmärrettävä miten maailma ja yhteiskunta toimivat. Näin ollen hänen täytyy ajatella paljon. Wallanderilla on myös tytär, joka vaikutus häneen on ollut ratkaiseva: Linda ei koskaan äänestäisi SD:tä. Wallander siis viisastuu vanhetessaan, hänen maailmankuvansa avartuu." Perspektiiviä ruotsalaisen yhteiskunnan tilaan Mankell itse saa Afrikasta, jossa hän on 25 viime vuoden aikana viettänyt noin puolet ajastaan. Mosambikissa Mankell toimii maan ainoan ammattiteatterin, Helsingin Lilla Teaternissakin vierailleen Teatro Avenidan taiteellisena johtajana. Ei olekaan yllätys, että Mankellin vastaus länsimaisten yhteiskuntien brutalisoitumisesta kulkee Afrikan kautta.

"Kokemukseni Mosambikista vaikuttavat siihen, miten näen Ruotsin tilanteen. Maputo on erittäin köyhä, rikollisuudesta kärsivä kaupunki, jossa puolet asukkaista on puilla paljailla. Jos minä olisin köyhä maputolainen, ryöstäisin taatusti Henning Mankellin!" "Tuloerot kasvavat myös Ruotsissa, ja mitä suuremmaksi repeämän päästämme, sitä raaemmaksi yhteiskunta muuttuu." Se, että monet marginalisoituneet maahanmuuttajat tekevät rikoksia ei ole kenellekään yllätys. Mutta heistä on Mankellin mielestä helppo tehdä syntipukkeja, vaikka ongelmilla on aivan toiset syyt.

Tilastot ovat Mankellin puolella: Ruotsin oikeusministeriön tilastojen mukaan maahanmuuttajat tekevät 2,5 kertaa keskiarvoa enemmän rikoksia. Mutta koko väestön köyhimmät tekevät viisi kertaa enemmän rikoksia. Tilastojen valossa matalapalkkaisuus ja huono koulutustaso ovatkin rikollisuudessa etnisyyttä keskeisempi tekijä.

Onko ääriainesten annettu kaapata poliittinen keskustelu maahanmuutosta?

"Politiikot taitavat vilkuilla muukalaisvastaisen mielipiteen vahvistumista - kaikki äänet kun lasketaan. Vain harvat yhteiskuntavaikuttajat ylläpitävät keskustelua. Väittely SD:n kanssa pitää käydä nyt - ennen kun he ovat eduskunnassa. Mutta kukaan ei tunnu uskaltavan ottaa härkää sarvista." Mankellin mielestä on järjetöntä sulkea maahanmuuttokriitikot yhteiskuntakeskustelun ulkopuolelle - kuten Ruotsissa on yritetty tehdä. "Monikulttuurista kehitystä vastustavien kanssa on keskusteltava rakentavasti ja nostettava esiin luvut ja todisteet. Olisi aika iskeä myytit palasiksi - faktoihin vedoten ja ilman rähinöintiä." Mitä sanottavaa sinulla on niille, jotka haikailevat etnisen yhtenäiskulttuurin perään?

"Että meillä on lyhyt muisti. Sata vuotta sitten yli miljoona ruotsalaista ja suomalaista lähti Amerikkaan paremman elämän toivossa. Kansainvaellukset ja muuttoliikkeet ovat aina olleet osa meidän yhteiskuntiamme. Lyhytmuistisuudella petämme itseämme." "Totuushan on se, että meillä riittää tilaa. Ikäkehitystä tarkastellessa on selviö, että tarvitsemme lisää ihmisiä. Kuka meistä pitää huolen, ja ketkä pyörittävät yhteiskuntaa, kun lapsia ei synny?" Kerron Mankellille, että suomalaisten asenteet maahanmuuttoon ovat viime aikoina jyrkästi kärjistyneet.

"Onko teillä tapahtunut joku sensaatiomainen murha? Ai ei? Olen kauan ajatellut, että Suomen perinteisesti vastahankainen pakolaispolitiikka saattaa johtaa ongelmiin. Ei siksi, että teillä olisi liikaa maahanmuuttajia, vaan päinvastoin juuri siksi, että heitä on ollut niin vähän. Taloustilanteen huonontuessa eristäytyminen johtaa juuri tähän syntipukkimentaliteettiin." Kysyn Mankellilta kouluarvosanaa Ruotsin omalle integraatiopolitiikalle. "No sehän on ollut alaarvoista. Korkeasti koulutetuilla maahanmuuttajilla, jotka nyt ajavat taksia ja siivoavat öisin konttoreita, olisi meille paljon annettavaa. Mutta asialla on myös toinen puoli: meillä ei aseteta vaatimuksia nuorille maahanmuuttajille." Mankellin mielestä nuoria ei pitäisi päästää koulunpenkiltä ennen kuin he taitavat ruotsinkielen kunnolla.

"Se, että emme vaadi heiltä sellaisia kielellisiä valmiuksia, joilla yhteiskunnassa pärjätään, on todellista heitteillejättöä. Kun 50 vuoden kuluttua kirjoitetaan meidän integraatiopolitiikastamme, tullaan käyttämään sanaa neuvottomuus." Mankellista huokuu vanhaa maailmanparantajaa. Sana solidaarisuus viihtyy hyvin hänen suussaan.

Mankell on tukenut lukuisia kehitysyhteistyöprojekteja intialaisista mikropankkihankkeista kokonaan rahoittamaansa Mosambikilaiseen lastenkylään.

Kun kysyn hänen kantaansa usein kuultavaan erotteluun työperäisen maahanmuuton ja pakolaisavun välillä, maltillisen oloinen Mankell kiivastuu - hetkeksi.

"Näitä kahta ryhmää ei koskaan saa verrata keskenään! Pakolaiseksi ei jouduta vapaaehtoisesti ja meillä on inhimillinen velvollisuus auttaa hädänalaisia ihmisiä. Välimeressä kelluvat kuolleet pakolaiset ovat koko EU:n asia, myös Ruotsin ja Suomen." Mankell sanoo ajan myötä oppineensa, että köyhyydestä pääsee kyllä eroon, jos poliittista tahtoa vain löytyy.

"Jos emme ryhdy kaventamaan rikkaan ja köyhän maailman välistä kuilua, tulevat ongelmat räjähtämään käsiin. Mitä teemme, jos sadat miljoonat lähtevät liikkeelle? Laitammeko armeijan pysäyttämään heidät? Maailman ongelmat eivät ratkea laittamalla rautaa rajalle." Henning Mankellilta on suomennettu tänä keväänä kaksi kirjaa, trilleri Savuna ilmaan (Otava) ja nuortenkirja Tulen raivo (WSOY).

"Jos minä olisin köyhä maputolainen, ryöstäisin taatusti Henning Mankellin!"

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää