Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Ekomies pelastaa maailmaa Manhattanilla

Vuosi ilman vessapaperia herätti eniten kiinnostusta.

Tilaajille

Colin Beavan: Ekovuosi Manhattanilla (No Impact Man). Suom. Soili Takkala. Otava. 317 s. 32 e.

Ekomies pelastaa maailmaa Manhattanilla Teräsmies, Batman ja Hämähäkkimies ovat suojelleet Gotham Cityä, mutta nyt supersankarit ovat voimattomia.

Suurimmaksi konnaksi paljastuu lopulta ahne Konsumeristi - tavallinen kuluttaja, joka on samalla ympäristökriisin miljardipäinen Kumulaattori.

On siis Ekomiehen aika. Hän saapuu potkupyörällä paikalle turvakypärä päässään ja saarnaa luonnonvarojen säästöä Manhattanin urbanisteille, joille isänmaallinen kunnon kansalainen tarkoittaa aggressiivista kuluttajaa.

Ekomiehen viesti on mummon mökiltä tuttu: ei autoa, hissiä, kertavaippoja, paperinenäliinoja, ei pullovettä eikä pakattua valmisruokaa. Pidä oma kahvimuki matkassa, niin maailma pelastuu.

Kilpailevatko ekosankarit nyt siitä, "kenellä on suurimmat kestävän kehityksen pallit", pohtii journalisti Colin Beavan kirjassaan. Hollywoodin tähdetkin poseeraavat hybridiautojensa vierellä, mutta lentävät yksityiskoneillaan.

Raadamme selkä verillä työn ja tavaroiden takia, joiden valmistaminen tuhoaa ohutta biokehää. Se masentaa niin, että tarvitsemme piristeeksi lisää tavaraa, sanoo Beavan, 45.

Hän yritti pelastaa maailman ajamatta perhettään hulluuteen. Kokeen tarkoituksena oli elää vuosi Manhattanilla tuottamatta jätteitä.

Koe alkoi ongelmalla: Mihin niistää nenänsä? Talouspaperi on "tapettua puuta", jota Amazonin metsät menettävät 2000 runkoa minuutissa.

Jätevana seuraa kuluttajaa kaikkialle ja kelluu Yhdysvaltojen kaksinkertaisen pinta-alan kokoisena muovilauttana Tyynellämerellä.

Kilpikonnat luulevat muovia meduusaksi, ravinnokseen, ja muovi tukkii muidenkin merieläinten suolistot.

Perusteellinen Beavan selvittää roskapussinsa lisäksi maapallon yleistä kuormitusta tarkasti. Siksi hän on "sairaana huolesta", vaikka tuottajajätteestä 98 prosenttia on kuluttajien näkymättömissä.

Omaakin elämäänsä hän pitää tuhovoimana, jonka suunnan voi kuitenkin kääntää, jos ajattelee ja toimii rohkeasti. Niin hän uskoi.

Tilanne on uusi. Koskaan ennen ihmisiä ei ole ollut näin paljon maapallolla - josta vain kolmasosa on maata. Siitäkin vain 11 prosenttia on elinkelpoista aluetta, yhteistä kaikille lajeille. Siksi väestönkasvu on maapallon hirviö, sanoo arvostettu Harvardin professori Edward O. Wilson.

Bioresurssien määrä ei ole vastaavasti noussut vaan laskenut. Beavan tietää, että meret tyhjenevät tätä menoa 40 vuodessa. Ja väkimäärä kasvaa YK:n mukaan taas kolmella miljardilla, vuosikasvuna 75 miljoonaa netto.

Siksi ilmasto lämpenee, ja jossain vaiheessa eteen tulee keinahduspiste, jonka jälkeen alkaa lämpenemisen lämpeneminen, dominoilmiö. Jääkarhujen valkoisia ruumiita kelluu jo velttoina keskellä merta, Beavan lukee ja huolestuu yhä enemmän.

Roskapyörteen keskellä Beavan sai kokea myös mediapyörteen. "Vuosi ilman vessapaperia", otsikoi New York Timesin toimittaja, joka ei ymmärtänyt koetta: "Parhaimmillaan kuin kohtaus vanhanaikaisesta tilannekomediasta, ja pahimmillaan eettisesti hämärä harjoitus itsensä ylentämiseksi." Beavan järkyttyi, poti paniikkia ja suojattomuutta - "ikään kuin meidät voitaisiin saada kiinni siitä, että olemme ihmisiä". Eniten toimittajia kiinnosti vaihtoehto vessapaperille. Mitä siihen olisi pitänyt vastata, Beavan kysyy - niinkö, että "olemme keskellä ihmiskunnan suurinta kriisiä?" Se olisi kuitattu uhkakuvien maalailuksi, vaikka Beavan näkee tiedekirjoista, että "ilmaston hätätila on paljon pahempi kuin lehdet kertovat". Sama koskee myös väestötilannetta, johon suhtautuminen on ristiriitaista.

Yhdysvaltojen mediassa on normiviive. Tabujakin pitäisi purkaa, ettei yhteiskunta jähmety.

Pikkuasiat olivat vaikeinta Manhattanin ekokokeessa. Niissä joutui peilin eteen kysymään jopa elämän tarkoitusta: "Kuin vetäisi narukerästä, joka alkaa avautua." Elämän tarkoitus on hengailu, sanoo Kurt Vonnegut. Niinpä Beavan järjesti kotihipat sähkön katkaisemiseksi, jota ekovuosi edellytti. Televisio oli viety jo pois, virta katkaistiin, tuli pimeys ja kynttilät, vieraat alkoivat kuiskailla, sitten haukotella - ja häipyivät 15 minuutin sisällä.

Beavan oppi, että ympäristöystävällisellä elämäntavalla on alin taso, jonka jälkeen ekoelämä on vain tavallista puutetta ja köyhyyttä. Hän haluaisi kuitenkin elää planeetan tuotolla haaskaamatta pääomaa. Mutta se on myöhäistä, sanoo maatalousjärjestö FAO - luonnon tuotto kulutetaan nyt jo puolessa vuodessa, ja loppuvuosi syödään pääomaa.

YK:n alainen FAO onkin varoittanut nälänhädästä, joka sopii huonosti yhteen maailman väestönkasvun kanssa.

Ympäristöväki on hyvä säikyttelemään mutta huono neuvomaan, Beavan valittaa ja tunnustaa, ettei itsekään löytänyt vuoden aikana oikeaa tapaa elää kevyesti. Vaimokin oli taas raskaana.

Koe onnistui kuitenkin paljastamaan ekologisen elämän vaikeuden ja "primitiivisyyden" miljoonakaupungissa. Se toi laajaa julkisuutta tärkeälle asialle. Hyvä tietokirja sisältää myös monta sivua alan yhteystietoja.

Maailman ihmispaljous on vielä tabu, siksi maailmanparannukset ovat naiiveja tai neuvottomia. Beavan tietää tämän, mutta ohittaa wieniläisen väestötutkijan Sergei Serbovin laskeman yhden lapsen politiikaksi koko maailmalle.

Serbovin mukaan maailmanlaajuinen yhden lapsen politiikka pudottaisi maapallon väkiluvun sadassa vuodessa lähelle yhtä miljardia. Luonto elpyisi, ruokaa riittäisi, eikä uusia kaupunkeja ja teitä tarvitsisi enää rakentaa. Maapallo kestäisi pienentyneen ihmiskunnan uudet evoluutiovaiheet.

Tulevaisuustutkimuksemme tekisi palveluksen, jos se alkaisi tuottaa tietoa maailman väestönkasvun seurauksista Suomelle. Moralistisia julistuksia on kuultu jo tarpeeksi.

Johan Lahdenperä

Koe alkoi ongelmalla: Mihin niistää nenänsä?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää