Valikko
Kulttuuri    |   Keskellä viikkoa

"Miksi et kirjoittaisi englanniksi?"

Tilaajille

hs.kulttuuri@hs.fi

Kirjoittaja on kirjailija.

Käväisin Lontoossa Puhdistuksen brittiversion julkaisun myötä. Saatuani käsiini painotuoreen kirjan huomasin, että takakansitekstissä ei mainittu teoksen alkuperäiskieltä tai kirjailijan kotimaata.

Tieto löytyi sisäsivuilta pienellä präntillä, samoin kääntäjä Lola Rogersin nimi, mutta taitavasanaisesti muotoillusta takakannesta syntyi kuitenkin mielikuva englanniksi kirjoitetusta kirjasta, joka ei siis kuulu brittikirjakauppiaiden korvissa hälytyskelloja soittavaan kategoriaan translated fiction. Myös kannen kritiikkisitaatit oli valittu tukemaan tätä käsitystä.

Aivan kuten Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa julkaistuista nimekkeistä vain kolmisen prosenttia on käännöskirjallisuutta. Ja aivan kuten Jenkeissä, myös Iso-Britanniassa kiinnostus siihen on nousussa. Tai ainakin myynti on kasvussa.

Kirjani kansiteksti herätti kuitenkin epäilyn siitä, että kasvu voi johtua myös ovelasta markkinoinnista, käännöskirjallisuuden naamioimisesta mahdollisimman kotimaiseksi, ei niinkään kiinnostuksesta ulkomaista sanataidetta kohtaan.

Kirja-alan väki virnistelikin, että suositun Carlos Ruiz Zafónin teoksista saa nykyään etsimällä etsiä vihjeitä siitä, että töiden originaalikieli on espanja.

Toisaalta - onko kirjojen jakaminen käännöskirjallisuuteen ja kotimaiseen kirjallisuuteen ylipäänsä tarpeellista? Ehkä rajan häivyttämisestä ei ole pahemmin haittaa?

Kun Yhdysvalloissa kohtasin lukijoita, joita suomen kieli kiinnosti, Iso-Britanniassa yhden päivän aikana kolme toimittajaa kysyi saman kysymyksen: "Your English is very good, so why don't You write in English?" Faktuaalisesti englantini ei suinkaan ole niin hyvää, että se kelpaisi kirjoituskielekseni.

Mutta kysymys on kiinnostava, sillä sitä ei ole minulle ennen esitetty enkä aikaisemmin ole törmännyt toimittajiin, jotka pitäisivät eksoottisena sitä, että kirjailija kirjoittaa erikoisella äidinkielellään - ja myös haluaa tehdä niin. Tai ihmettelyä siitä, että kirjailija vapaaehtoisesti asettaa kielivalinnallaan itsensä marginaaliseen asemaan, jos ajatellaan Suomen ulkopuolista lukijakuntaa.

Mitä ilmeisimmin kysyjien mieleen ei myöskään tullut, että aiheeni eivät käsittele englanninkielisiä maita, ja jo senkin vuoksi paikallinen sanasto on täsmällisempää ja ilmaisuvoimaisempaa. Ajatus siitä, että oikeus kirjoittaa äidinkielellään on jo arvo sinänsä, oli heille vieras ja ehkä hyvä esimerkki angloamerikkalaisen kulttuuri-imperialismin aikaansaamasta ajattelusta.

Sitä arvokkaammaksi itse kuitenkin koin työkaluni, suomen kielen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää