Valikko
Kulttuuri    |   Tampereen teatterikesä

Liian hienostunut ranskalaisvierailu

Quai ouestin runollisuus kiehtoo ja uuvuttaa.

Tilaajille

Quai ouest. Théâtre National de Bretagne. Ohjaus Rachid Zanouda. Rooleissa mm. Marc Bertin, Stephen Butel, Marie Favre, Vincent Guedon, Marie Payen, Anne de Queiroz.

Liian hienostunut ranskalaisvierailu Tampere.

Quai ouest (Läntinen satamalaituri) on ranskalaisen valtavirtateatterin psykologisointia vastustaneen Bernard-Marie Koltèsin (1948-1988) metaforinen ja myyttisiä ulottuvuuksia tapaileva näytelmä. Henkilöiden puheessa runollinen ja alatyylisen brutaali kieli yhdistyvät puhuttelevaksi, ihmisen julmuutta todistavaksi vyörytykseksi.

Näytelmän perustilanne on selkeä: liikemies Maurice Koch on tullut syrjäiselle paikalle voidakseen tehdä siellä itsemurhan. Läntisellä satamalaiturilla liikuskelee joukko epämääräisiä laitapuolen kulkijoita ja siirtolaisia. Alusta asti on selvää, että kaikille käy huonosti.

On valkoisen ja tumman miehen kompleksinen ystävyys, umpikujassa elävä perhe, jonka kaikki jäsenet vain haaveilevat siitä, että pääsisivät pois, on nuori tytär joka menettää viattomuutensa. Hengestään pääsee muutama muukin kuin vain liikemies.

Ihmiset valehtelevat, suostuttelevat ja harjoittavat vaihtokauppaa. Tekstin näkemys julmuudesta ja muukalaisvihamielisyydestä puhuttelee.

Théâtre National de Bretagnen esityksessä ohjaaja Rachid Zanouda luottaa siihen, että teksti, kieli ja sen huolellinen tuominen lavalle viiltäviä tunnelmia tuovien valojen ja äänien kanssa riittää. Tekstityslaitteelta kielen vivahteita ei ehdi huomata kuin hetkittäin.

Turhan paljon pelkkään puheeseen keskittyvä kokonaisuus jää puolitiehen. Ehkä suurin puute esityksessä on se, etteivät ihmisten väliset suhteet ole juuri lainkaan kiinnostavia. On selvää, että esitys artikuloi juuri ihmisten kohtaamattomuutta, mutta senkin voi esittää siten, että juuri tuo kommunikoimattomuus herättää kiinnostuksen.

Kirjallisuus paistaa kaiken kaikkiaan liiaksi läpi. Runollinen ja parhaimmillaan nerokkaasti ihmisten yksinäisyyttä pohtiva teksti ei oikein ala elää näyttämöpuheena, liian monta asiaa aina puheen ja eleiden liian ilmeisestä yhteydestä alkaen jätetään ratkaisematta. Esimerkiksi metaforinen ja myyttinen taso elää ainoastaan kielessä, muttei siirry muuhun näyttämöilmaisuun. Ohjaaja ei ole päättänyt, millaista on nykyajan myyttisiä ulottuvuuksia saava julmuus. Tilanteen väistämättömästä pysähtyneisyydestä ei tule esityksessä fyysistä, puhuttelevaa, merkityksiä saavaa Beckettin tyylistä staattisuutta, vaan uuvuttavaa raskautta.

Antonin Artaudin henkeä tarvittaisiin kaivamaan teatteritilanteen rohkeus esiin.

On toki kutkuttavaa, että katsojien mielissä tapahtuu enemmän kuin lavalla. Jossain vaiheessa tämäkin ratkaisu alkaa menettää tehoaan.

Valon ja lavastuksen yhteispelillä luotu ankea yleissävy sen sijaan vangitsee jopa hypnoottisesti. Näyttämökuva hehkuu murretuissa, kuulaissa sävyissään rappiota, se antaa näyttelijöille sopivan aution taustan. Parhaimmillaan lavalle rakentuukin tiivis tunnelma nimenomaan visuaalisten ratkaisujen vuoksi. En kuitenkaan vaikutu valosuunnittelun liian osoittelevista rytmisistä ratkaisuista tai varjoista.

Vain muutama sinänsä huolellista ja koskettavaakin työtä tekevistä näyttelijöistä saa pidettyä yllä niin kiinnostavaa läsnäoloa, että se kestää tauottoman kahden tunnin ja kymmenen minuutin mittaisen esityksen ajan.

Maria Säkö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää