Valikko
Kulttuuri    |   Flow Festival

Indie vei, muut vikisivät

Tilaajille

Caribou, The XX, Konono No 1, Girls, Vallilan Tango ja Darya & Månskensorkestern Suvilahdessa 15. elokuuta.

Indie vei, muut vikisivät Flow-festivaalin päätöspäivä koki viikonloppuna kolauksen, kun sunnuntain pääesiintyjäksi kiinnitetty Sigur Rósin Jónsi joutui tapaturmaan vedoten perumaan esiintymisensä.

Se aiheutti muutoksia teltan ja päälavan esiintymisaikatauluissa: Caribou siirtyi teltasta päälavalle ja The XX nousi illan tähdeksi.

Järjestely osoittautui loistavaksi ratkaisuksi, koska se päästi kanadalaisen Dan Snaithin Cariboun oikeuksiinsa.

Aikaisemmin Manitoba-nimellä esiintynyt Snaith yhtyeineen tekee psykedeelisen toisteista indietä, joka uudella Swim-levyllä menee reilusti elektronisen tanssimusiikin puolelle.

Puoli yhdeksältä illalla päälavalla soittanut Caribou nosti tunnelmaa sekä massiivisilla biiteillä että elektromausteisella bändisoitolla ja laajoilla melodisilla kaarilla. Levyllä lo-fin puolelle jäävä ja hiukan viileähkö sävy vaihtui livenä huomattavan lämpimäksi ja intohimoiseksi. Yhdessä komeasti sykkivien taustagrafiikkojen kanssa Caribou muodostui yhdeksi koko festivaalin positiivisimmista yllätyksistä.

Pääesiintyjän paikalle noussut brittitrio The XX päätti festivaalin ehkä vielä suuremman hurmoksen keskellä. Se oli kaikesta päätellen festivaalin odotetuin indie-esiintyjä, ja sen keikalla festarijuhlinnasta väsynyt yleisö pääsi tilaan, joka oli samalla hillityn unelias että kohtalokkaan tunteellinen.

Harva yhtye pystyy rakentamaan samanlaista yöllistä tunnepalettia niin pienillä eleillä. Viehättävintä yhtyeessä on Romy Madley Croftin pehmeän etäinen laulu, joka vuorottelee Oliver Simin hiukan intensiivisemmän laulun kanssa. Tämä tyttö-poika-dynamiikka antoi sinänsä minimalistisen musiikin jälkipunkista ponnistavalle kohtalokkuudelle koskettavaa viattomuutta.

Aivan toisenlaista, mutta instrumentaatioltaan jopa vielä minimalistisempaa otetta edusti Kinsashan slummeista ponnistava kongolainen Konono No 1, joka soitti päälavalla iltapäivästä.

Sen kolmen perkussionistin, kolmen sormipianistin ja soittajien rytmisen laulun luoma romuelektroniikan läpi vahvistettu moderni perinnemusiikki oli hypnoottista, mutta osalle kolmatta päivää Flowssa juhliville indien ystäville tarpeettoman päällekäyvää.

Onneksi samaan aikaan teltassa esiintyvä sanfranciscolainen Girls tarjosi täydellisen pakopaikan etnorytmeiltä. Girlsin aurinkoisessa, karun psykedeelisessä slacker-popissa oli rytmisektion nostattavaa riemua, komeaa soolokitarointia ja suurta teeskentelemättömyyttä, mutta samalla yhtye jäi hiukan etäiseksi, johtuen lähinnä sen soittajien vahvan sisäänpäin kääntyneestä otteesta yleisöön. Voisi kuvitella, että optimaalinen paikka nähdä Girls olisi klubilla.

Sunnuntain leppoisin tunnelma löytyi "takapihalta", jossa Vallilan Tango, Darya & Månskensorkestern ja We Love Helsingin mainiot tiskijukat pitivät tunnelman hauskasti suomalaisissa merkeissä.

Ruotsinsuomalainen Darya yhtyeineen esitti tangoa ja valsseja suomeksi, omaksuen tietyn naamiaisaspektin. Heidän kuviteltua suomalaismurheellisuuttaan voi olla aika vaikea tunnistaa kuin ehkä Kaurismäkien elokuvista, mutta ainakin sitä oli viihdyttävä seurata.

Otto Talvio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää