Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Mannerheimin patsas, pura ja kokoa

Hannu Raittilan Marsalkka käy kylmää sotaa ja etsii itseään myyttien keskeltä.

Tilaajille

Hannu Raittila: Marsalkka. Siltala. 445 s. 30 e.

Mannerheimin patsas, pura ja kokoa Se paljon puhuttu elokuva Mannerheimista ei ole valmis, mutta Hannu Raittila on tehnyt kokonaisen romaanin, jossa Mannerheimista tehdään elokuvaa, ja kahtakin.

Älkää pelästykö, Mannerheim-fanit! Kovin postmodernilta tuo elokuvien ja romaanien kimppu voi vaikuttaa, mutta ei se ole konstailua.

Kaikki tapahtuu sotiemme jälkeen Mannerheimin viimeisinä vuosina lähinnä Sveitsissä, mutta koko ajan palataan päähenkilön vaiheisiin Pietarissa, Japanin sodassa, Puolassa, Mikkelissä ja niin edelleen. On tekeillä uusi, kylmä sota, ja bolševismia vastaan taistellut marsalkka halutaan taas mukaan. Kylmä sota kuumenee romaanin mittaan Korean sodaksi.

Marsalkkaa vakoilee ja haastattelee sekä tälle flirttaa elokuvakäsikirjoitusta varten poikatyttömäinen Martha Gellhorn. Hän on maineikas, talvisodan aikana Suomessa rintamallakin piipahtanut lehtinainen, kirjailija Ernest Hemingwayn ex-puoliso.

Raittilan fiktiossa he kohtaavat. Ensin tuntuu, kuin Raittila panisi vallan ranttaliksi, mutta rinnastus syvenee, sillä Raittilan Hemingway suunnittelee kertomusta vanhasta miehestä ja merestä. Vanha sota- ja naissankari nähdään oudossa maastossa.

Komiikan puolellakin käydään. Raittila mainitsee innoittajakseen Veijo Meren televisiokomedian Valtapeliä elokuussa 1940.

Muistelmien kirjoittamisessa Mannerheimia auttaa eversti Aladár Paasonen, kuten todellisuudessakin. Suomalais-unkarilainen Paasonen toimi Mikkelin Päämajassa tiedustelupäällikkönä, ja sotilasasiamiehenä hän oli kunnostautunut Moskovassa ja Pariisissa.

Paasonenkin joutui lähtemään Suomesta jatkosodan jälkeen. Kylmän sodan tiedustelu kytkeytyy romaanin faktaan ja fiktioon.

Eversti Paasosen hillitty, erittelevä osuus on romaanissa tärkeä. Paasonen on kirjoittanut omat muistelmansa, joissa vähien rivien väliin jää paljon, mutta hänen tyttärensä Aino Paasonen on julkaissut vuonna 1989 "samettisilmäisestä" isästään muistelmakirjan Äänettömyyden toinen puoli.

Suomeen Paasonen perheineen ei voinut palata, ja myös hänen marsalkkansa eli kodittomana ammattisotilaana. Hänen elämäänsä ei Martha Gellhornin mukaan kuulu "rakkautta, ei yksityistä elämää saati onnea, vaan marsalkkaus, presidenttiys ja patsaus".

Romaani toistaa: "...ei kartanoa eikä perhettäkään. Hänellä oli vain Suomen valtio..." Romaanin Mannerheimin mietteet ovat mainion kriittisiä: "Nykyaikainen elokuva edustaa kiteytyneessä muodossa kaikkea sitä, mitä minä en ymmärrä: demokratia, massalehdistö, teollisesti valmistetut sulottomat vaatteet, samalla standardisoimisen periaatteella kokoon keitetyt ruoat..." Raittilan Marsalkassa patsas piristyy. Eri näkökulmista katsoen kuva vaihtelee koko ajan.

Elokuvaa Raittila arvostaa yhtä vähän kuin Mannerheim, joka murisee, että "jos minun olisi annettu tehdä selvää kommunismista vuonna 1919, ei nyt olisi tarpeen suunnitella elokuvaa, jossa esiinnyn antikommunismin jälkijättöisenä merkkihenkilönä".

Mutta Mannerheim pystyy suurista rooleistaan huolimatta näkemään unta ja kokemaan valvetilaa, joissa hän ei tiedä, "mikä ja kuka olin".

Sitähän tässä kaikki miettivät. Agenttiromaanimaiseen tiedusteluverkostoon liittyvä asetelma toimii, kun Raittila purkaa Mannerheim-myyttiä. Etsitään ihmistä. "Onko siellä koskaan ollut mitään tai ketään?" Marsalkan osaan sovitellaan milloin Asko Sarkolaa milloin Marlon Brandoa. Raittila sepittää komiikkaa ja tuo nykyaikaan aristokraatin, joka pitää tietyn etäisyyden uuteen, outoon maailmaan.

Tähän romaaniin kuuluu vääjäämättä jakso, jossa Raittila astuu kirjailijana esiin kertomaan Mannerheim-elokuvasuunnitelman ja oman Mannerheim-romaaninsa vaiheet sopimuksineen, tekijänoikeuskiemuroineen ja tähän toiseen romaaniin vaihtumisineen. Se on kokonaisuuden väkinäisin osa, vaikka kuuluukin asiaan.

Mannerheimin elämästä Raittila poimii yksityiskohtia.

Talvi- ja jatkosodasta nousevat esiin Mannerheimin suhteet länsivaltoihin.

Tulkinnat Muurmannin radan katkaisematta jättämisestä Kiestingin ja Sorokan suunnilla menevät aika pitkälle. Eivät suomalaisten voimat olisi kuitenkaan riittäneet pitämään rataa poikki, joten Churchilliä ja Rooseveltiä oli helppo myötäillä.

Joka tapauksessa Mannerheim ymmärsi suur-politiikkaa, ja Raittilan repliikit virkistävät sotahistoriallista keskustelua.

Muutenkaan hän ei latele valmiita vastauksia vaan antaa kertojiensa puhua ristikkäin, kuin tiedustelutietoa keräten.

Lukijalle hän tarjoaa saman roolin kuin kertojilleen: mennä mukaan, tulkitsemaan itse. Romaanin alaotsikko voisi olla: Mannerheim-myytti, pura ja kokoa!

Raittilan Marsalkka etsii monen kertojan voimin Mannerheimiä ja epäilee, onko roolien ja myyttien takana ketään, edes koditonta ja yksinäistä harhailijaa.

Mutta romaanin loppu tuo Suomeen sekä marsalkan ruumiin että Martha Gellhornin, joka kokee Mannerheimin hautajaiset. Kaikki on harmaata, mustaa ja talvea.

Pakkasyössä 40000 suomalaista jonottaa Mannerheimin arkun ääreen. Kuolemassa Marsalkka ei ole enää yksinäinen eikä koditon, vaikka säilyttääkin tietyn etäisyyden.

Jylhässä hautajaisjaksossa Raittila kuvaa Mannerheimin todellisena. Sanat eivät puhu vaan kansan äänettömyys.

Mutta eipä Raittila siihen lopetakaan, vaan eversti Paasonen kommentoi vielä Mannerheimiä, "toteemihahmoa, johon voitiin kohdistaa mitä erilaisimpia toiveita ja uskomuksia". Suuri myytti vaatii suuren ironian.

Vesa Karonen

Raittilan repliikit virkistävät sotahistoriallista keskustelua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää