Valikko
Kulttuuri    |   viikon dvd

Kitarasankarit kohtaavat

Tilaajille

Kitarasankarit kohtaavat Kitaristi

Jack White vasaroi käsivarren mittaiseen lahoon laudanpätkään kaksi naulaa, kiristää niiden väliin rautalangan ja työntää sen alle tallaksi tyhjän kokispullon: "Kuka sanoo, että kitara pitää ostaa?", virnistää White ja vonguttaa vastaukseksi vahvistimeen kytkettyä lankkuaan metalliputken pätkällä.

Ei ehkä kukaan, mutta soitinvalmistajat voivat olla onnellisia amerikkalaisen Whiten, irlantilaisen Edgen ja englantilaisen Jimmy Pagen kaltaisista muusikoista. He sekä ostavat kitaroita että ennen kaikkea innoittavat esimerkkeinä muita kaupankäyntiin.

Amerikkalaisen

Davis Guggenheimin ohjaama It Might Get Loud (2008) on tavallaan osa samaa prosessia, puolentoista tunnin erinomainen elokuva kolmen maailmankuulun kitarasankarin läheissuhteesta sähkökitaraan, rockin ikonisimpaan instrumenttiin.

Edellisestä dokumentistaan Epämiellyttävä totuus (2006) Oscarin saanut Guggenheim ei perustele, miksi on valinnut juuri Pagen, 66, Edgen, 49 ja Whiten, 35, mutta ainakin kahden edellisen osa lienee kiistaton. Led Zeppelinin ja U2:n perustajina kummatkin loivat varhain jäljittelemättömän tyylinsä, jota monet yrittävät yhä jäljitellä.

Vasta kymmenisen vuotta vaikuttaneen Whiten paikka historiankirjoissa on vielä epäselvä, ja asenteesta päätellen hänellä on eniten todistettavaa. Toisaalta hän on myös toisenlainen kitarasankari eli omien kokoonpanojensa - The White Stripes, The Raconteurs - keulakuva.

Guggenheimin työvoitoksi voi kirjata, että hän on saanut nämä kolmen polven muusikot samaan studioon vertaamaan kokemuksia ja vaihtamaan riffejä . It Might Get Loudin kovinta ydintä ovat silti arkistomateriaaleilla täydennetyt työteliäät minimuotokuvat, joissa Page, Edge ja White palaavat yksitellen juurilleen ja jutustelevat musiikillisista sytykkeistään.

Kukaan heistä ei paljasta mitään, mitä ei saisi irti Wikipedia-artikkelista, mutta tuhat sanaa ei korvaa kuvaa, jossa Edge palaa luokkahuoneeseen, jossa U2 harjoitteli rockasennetta. Tai Pagen pistäytymistä herraskartanoon, jossa Led Zeppelin teki neljännen albuminsa.

Kitaristien sijassa pääosassa ovat silti kitarat ja kitaransoiton käsityötaide. Sekä yhdistävät erot.

Levyjen perusteella Edge ja White vaikuttavat toisensa poissulkevilta muusikoilta, ja sellaisia he ovatkin: edellisen soundi perustuu laitetekniseen fetisismiin, jälkimmäisen mielestä "tekniikka tuhoaa tunteen ja totuuden". Mutta mitä tekevät molemmat, kun Jimmy Page iskee kitarasta Led Zeppelinin Whole Lotta Loven legendaarisen intron?

Hymyilevät ihastelevaa hämmästystään pidätellen, kuin kuka tahansa sähkökitaran fani.

Harri Uusitorppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää