Valikko
Kulttuuri

Kahdeksan kieltä, yksi näyttämö

Maailman suomalais-ugrilaiset teatterit etsivät tulevaisuuttaan Volgan mutkassa.

Tilaajille

Joškar-Ola. Jälleennäkemisen riemu nostaa kamanatkin, kun tusina Venäjän ja Euroopan suomalais-ugrilaista teatteria saapuu festivaalilleen Mari Elin tasavaltaan.

Edellisistä hyvästeistä on kaksi vuotta.

Volga on taas hyytynyt hauraan valkean jääpeitteensä alle. Kontrastina nousevat tehtaiden piipuista pikimustat savut. Mitä tehtaissa valmistetaan?

Ennen täällä oli suuri vitamiinitehdas, joku muistaa. Aseita ainakin.

Kaupunki näyttää samalta: valtavat jää- ja uimahallit tököttävät sinivalkoisina joen töyräällä.

Samat taloprojektit ovat yhä kesken, ja keskustan uutuuttaan hohkaava venetsialainen tori on juhlavaloissaan yhtä surrealistinen kuin ennenkin. Kulkukoirakaan ei uskalla ylittää autiota toria sivuilleen vilkuilematta.

On täällä myös Juri Gagarin. Korkealle kohottuvana ja kannustavana patsaana. Sen hienompaa, sillä Venäjällä on menossa kolmilapsisen perheen projekti. Venäläiset vähenevät vauhdilla. Kuinka ollakaan, Juri oli perheen kolmas lapsi!

Mutta töitä ei riitä nykyisillekään. Marista lähdetään töihin Siperiaan, Murmanskiin tai Moskovaan.

Suomalais-ugrilainen Majatul-festivaali järjestetään nyt kahdeksatta kertaa. Kerran se oli Suomessakin, Nurmeksen Bomballa 1994.

Festivaalin merkitys Venäjällä asuvien, suomen sukukieliä puhuvien kansojen kielellisen ja kansallisen itsetunnon kohottajana on korvaamaton. Esityksissä käytetään yhä - ja taas - tasavaltojen tai alueiden omia kieliä.

Poikkeuksen tekee Länsi-Siperian Hanti-Mansian kansallisteatteri, joka näyttelee intialaista Sakuntalaa venäjäksi.

Poronhoitaja- ja metsästäjäkansojen oma, maailman rikkaimpiin kuuluva eeppinen karhurituaalien materiaali ei ole kelvannut.

Olen kylissä käydessäni nähnyt, miten pienet lapset ovat opiskelleet ja esittäneet karhunpeijaisnäytelmiä, jotka oitis siirtäisin maailman uhattujen kulttuuriaarteistojen listalle. Missä nämä lapset ovat nyt?

Festivaalilla hanti-Mansian esitys herättää ison keskustelun. Alueen kuvernöörille lähtee kirje, jossa pyydetään tukemaan kansallista teatteria niin, että se voisi riippumattomana työskennellä äidinkielillään.

Ikävä tieto on myös, ettei Karjalan kansallisteatteri päässyt lupauksista huolimatta lainkaan festivaalille sotavangeista kertovalla suomenkielisellä näytelmällään Sinitaivaan laulu.

Paikalle matkustanut, elokuussa potkut saanut johtaja Sergei Pronin kertoo, että Karjalan tasavallan uusi politiikka on työntänyt tieltään kansalliset kielet. Teatterissa on tilaa enää venäjänkielisille esityksille ja näyttelijöille.

Myös Petroskoissa työskennelleet suomalaiset näyttelijät on pyyhkäisty palkkalistoilta.

Karjalassa kuten muillakin Venäjän suomalais-ugrilaisilla alueilla teatteri toimii kansallisen kulttuurin laaja-alaisena keskuksena. Teatterit synnyttävät uutta kirjallisuutta, musiikkia ja visuaalista taidetta. Ne kasvattavat kansalliskielistä yleisöä tai ainakin yrittävät löytää katsojia, joille ei tarvitse tulkata venäjäksi.

Festivaalilta lähtee Karjalan kulttuuriministeri Jelena Bogdanovalle viesti, jossa todetaan kansallisten kielten, niiden puhujien ja kirjoittajien kouluttamisen tärkeys.

Karjalan konservatoriossa opiskelee parhaillaan karjalan- ja suomen kielillä työskentelevä näyttelijäkurssi. Ainakaan toistaiseksi sitä ei ole lopetettu. Pronin suunnitteleekin perustavansa kurssista uuden teatterin.

Hienointa tämän vuoden festivaalilla on, että mukaan on saatu teatterit kieliyhteisön kaikista ryhmistä - paitsi Unkarista ja Karjalasta.

Ensimmäistä kertaa mukana on saamelaisten kansallisteatteri. Kautokeinossa työskentelevä Beaivvas on suomalaisten ja virolaisten ohella täällä Volgan mutkassa lähes eksoottinen vieras.

Sara Margrete Oskalin esittämä Guksin Guollemuorran on huikea tutkimusmatka ikivanhojen joikujen, tarinoiden ja nykysaamelaisuuden yhdistelmiin.

Esitys hämmentää yleisönsä puhumalla seksistä ja väkivallasta tavalla, joka Venäjällä on yhä tabu. Intensiivisen hurja näyttelijäntyö palkitaan kuitenkin festivaalin parhaana.

Suomea Mari Elissa edustavat Anne Lihavainen ja Teija Muurinen marilaisista kansantarinoista ja myyteistä kootulla, Oili Sadeojan kirjoittamalla ja ohjaamalla Jygserke, Joutsenpoika -nukkenäytelmällä.

Ensimmäistä kertaa festivaalin historiassa Suomi nappaa pääpalkinnon.

Joutsenpojan kirkkaan lyyrinen ja universaali sanoma luonnon ymmärtämisen tärkeydestä sulattaa marilaisen yleisön ja kansainvälisen juryn aivan patoamattomiin kiitoksiin.

Teatterikieleltään tyylitelty ja kaunis esitys herättää keskustelua Volgan alueen teattereiden usein pysähtyneestä kansanteatteriperinteestä. Vain rohkeimmat kokeilevat muotokieltä, joka pukee tämän ajan ongelmia ja elämää.

Vuorimarilaisten tulkinta Nikolai Gogolin ukrainalaiskertomuksesta nousee festivaalin tapaukseksi. Se on kuvaus maaseudusta, jonka syvimpiä uskomuksellisia kerrostumia ulkopuolinen ei voi tavoittaa.

Harvinaista päivänpoliittisen satiirin tyylilajia edustaa Marin nuorisoteatterin nykynäytelmä Kun ukkonen jyrähtää. Marikylän pysähtyneisyys ja köyhyys kirkastuvat, kun kylään muuttaa uusrikas öykkäri.

Siitähän syntyy vallankumous. Sirpit, punaliput ja riehakkaat kumouslaulut täyttävät näyttämön. Parodia on vähän aikaa totta - paitsi että vallankumous tehtiin jo.

Festivaalin suuri kumous on tietotekninen. Mari Elissa perustettiin Venäjän suomalais-ugrilaisten teattereiden liitto, jolla on tuliterät kotisivut osoitteessa www.mayatul.ru

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää