Valikko
Kulttuuri    |   HS-raati

"Ronald-kaappaus oli paradoksien dramaturgiaa"

Lain rajoja koetteleva pikaruokakritiikki saa hyväksyntää HS-raadilta.

Tilaajille

McDonalds-ravintolasta luvatta viedyn Ronald-maskottipatsaan hyödyntäminen internetissä levitetyillä "kidnappausvideoilla" ja sieppausta dokumentoivassa taidenäyttelyssä on osuvaa yhteiskuntakritiikkiä, uskoo 46 prosenttia HS-raadin vastaajista.

Kuvataiteilija Jani Leinosen ja muiden Food Liberation Armyn (FLA) jäsenten tempaus oli "paradoksien dramaturgiaa", veikeää ja monitulkintaista leikittelyä rajapinnoilla ja mielikuvilla, ylistää dramaturgi Juha-Pekka Hotinen. Hänen mielestään hampurilaisten ystäväksi tunnustautunut Leinonen "rakentaa vastarinta-aktioita sitä vastaan mitä itse on", ja "paljastaa näin itsensä yhteiskunnan näköispatsaaksi".

Karnevalistisen otteensa vuoksi tempaus kiinnitti huomion yhteiskunnallisesti tärkeisiin kysymyksiin sortumatta patetiaan, kiittelee sosiologi Anna Kontula.

"Ylimääräinen tähtitarra siitä, että taiteilija vietteli Mäkkärin esittämään tarinassaan 'terroristien kanssa ei neuvotella' -roolia." Kuvataiteilija Kaarina Kaikkosen mukaan Leinonen on taitava tempaustaiteilija, joka saa medialta haluamaansa huomiota. "Nyt joudumme pohtimaan McDonaldsin eettisyyttä, mutta myös kaksinaismoraalin typeryyttä." Tämäkin lehtijuttu jatkaa taiteilijan mediastrategian täytäntöönpanoa, huomauttaa toimittaja Johanna Korhonen.

Tempauksella oli stand up -koomikko Lotta Backlundin mielestä sissimarkkinoinnin elkeet, mistä muutkin taideprojektit voisivat ottaa oppia.

"Näkyvyys oli laajaa, ja kyllä minä sain tuosta paljon enemmän irti kuin monesta muusta taideteoksesta, joka väittävät olevansa yhteiskuntakritiikkiä." Arkkitehti Harri Hautajärvelle "kulutusyhteiskunnan superikonin" Ronald McDonaldin valinta iskukohteeksi tuo mieleen 1960-luvun aktivismitaiteen. Professori Yrjö Juhani Renvall ennustaa, että Leinosen teoksiin saatetaan vielä vuosikymmenten kuluttua palata samalla tavalla kuin Harro Koskisen

Sikamessiaaseen nykyisin.

Hyvällä maulla suunniteltu tempaus oli tekijälleen selvä riski, sanoo sarjakuvataiteilija Ville Ranta. Ronald-patsas löytyi poliisin tekemän kotietsinnän jälkeen, ja Leinonen oli vuorokauden pidätettynä.

"Mestoilta syyhkitään autoja ja polkupyöriä harva se päivä, eikä ketään kiinnosta, mutta viepä ylikansallisen yrityksen muovinen maskottinukke toimipisteestä. Valtamedia peliin ja poliisin ajojahti", parahtaa rap-muusikko Seppo Lampela.

Älykkötaiteilija voi aina pilkata yksiselitteisiä viestejä etsivää taiteen vastaanottajaa, mutta pikaruokaketjun maskottipatsaan varastaminen ei käänny yhteiskuntakritiikiksi, arvioi johtaja Pirjo Hiidenmaa. Hän huomauttaa, että moni maailmanparantaja valitsee tulkinnoilla leikkimisen sijaan puheen ja selkeät argumentit.

"Viime kädessä tekisi mieli kallistua siihen, että taiteilijat saivat laskelmoivalla menettelyllään tempaukselleen näkyvyyttä ja samalla tukivat pikaruokaketjun näkyvyyttä. Markkinoille tyypillinen keino, jossa molemmat voittavat." Ohiampuvana yhteiskuntakritiikkinä FLA-aktivistien tekemää Ronald-kappausta pitää 42 prosenttia vastaajista.

"Rikos mikä rikos. Kaikkien pitää noudattaa lakia", sanoo dosentti Osmo Pekonen.

"Varkaus ja vahingonteko, jossa liehitellään väkivaltaan yhteiskuntanäkynsä perustavaa terrorismia, eivät ansaitse kiitosta", jyrähtää yritysvalmentaja Jari Sarasvuo. Esimerkiksi osuvasta pikaruokakritiikistä hän nostaa Morgan Spurlockin dokumentin Super Size Me, jossa ohjaaja tutkii pikaruokadieetin vaikutusta omaan terveyteensä.

Sosiaalipsykologi

Katriina Järvisen mielestä kyseessä oli tyypillinen nykytaiteen tempaus, jossa muka-yhteiskunnallisen sanoman varjolla toteutetaan omia narsistisia pyrkimyksiä.

"Leinosen kritiikin kärki hajosi niin moneen suuntaan, että kyseessä taisi olla lähinnä julkisuushakuinen taideohjus", säestää kuvataiteilija Marita Liulia.

Ronaldista tehtiin terrorismin viaton uhri, ja mahdollinen pyrkimys nostaa esiin roskaruoan haitallisia vaikutuksia muuttui fundamentalismiksi, pahoittelee professori Martti Koskenniemi.

Teekkarijäynänä huvittava jippo vaikuttaa taideprojektina kalpealta, kritisoi professori Alf Rehn.

"Ei tämä ideanakaan tunnu kovin omaperäiseltä. Jos halutaan revitellä, revitellään sitten vähän reippaammin." HS-raati on kulttuuritoimituksen kokoama yli sadan taiteen, tieteen ja median vaikuttajan joukko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää