Valikko
Kulttuuri    |   Kirjat

Paljonko kärsimystä on lautasella

Eläinten tehotuotannon seuraukset ovat monipuolisesti kauheita.

Tilaajille

Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä (Eating Animals). Suom. Antti Immonen. Kommentti Salla Tuomivaara, Animalia. Atena. 400 s. 29 e.

Paljonko kärsimystä on lautasella Miksi lihantuotannosta syntyy aina kauhufilmi, kysyy Jonathan Safran Foer (s. 1977). Itse hän on kirjoittanut siitä nyt varsinaisen kauhukirjan, joka vastaa kysymykseen.

Kirja ei ehkä miellytä kukkahatun haltijoita. Mutta jos haluaa tietää, kuinka paljon eläinten kärsimystä on omalla lautasella, Foer on parasta luettavaa. Tarjolla on uuden tiedon juhlaa.

Kasvavan tehotuotannon seuraukset ovat "aidosti kauhistuttavia", Foer väittää ja todistaa sitä vaikuttavasti kirjassaan, joka on "ilmiönä" myyty 18 maahan.

Otetaan A4-kokoinen ritilä ja sen päälle kana. Laitetaan niitä vierekkäin 30000 ja käynnistetään automaatit: siinä on sinulla tehotuotantotila, Foer opastaa.

Foer anoi pääsyä amerikkalaisille tehotiloille, mutta mistään ei vastattu. Niinpä hän meni aktivistien kanssa öisin läpi aitojen ja näki sellaista, mitä on paha kuvailla. Luita murtuu ja eläimet kirkuvat prosessissa, joka nylkee, pilkkoo ja muovittaa. Se on painajaista työntekijöillekin.

Viha alituista kärsimystä kohtaan muuttuu sadismiksi, eläimiä hakataan, ja silmiä roikkuu.

Foeria puistatti eniten, kun "sian kasvot sahattiin kahtia" ja pää avattiin kuin kirja. Ulosteita, limaa ja löyhkää torjutaan kloorilla ja kiehuvalla kylvyllä, monet älykkäät siat menettävät järkensä. Hitaasti kasvavat "rääpäleet" isketään lattiaan. Sitä sanotaan eutanasiaksi.

Kirjaa luulisi villiksi fiktioksi, mutta Foer dokumentoi tarkasti lähteensä Yhdysvalloissa.

Vajaat sata vuotta sitten ei broilereita ollut. Nyt niitä tuotetaan teollisesti 15 miljardia vuodessa, ja määrä tuplaantuu. Se kertoo Foerille, että "maailmassamme on jotain pahasti vialla".

Linnut levittävät tauteja. Tehotuottajien pelätäänkin kehittävän kaikkien aikojen pandemiaa, uutta espanjantautia, joka tappoi ehkä sata miljoonaa ihmistä 1920. Sekin oli lintuinfluenssa, ja uusi katastrofi näyttää Foerista väistämättömältä. Se on tilastollisesti jo myöhässä.

Ihmiset eivät haluaisi uusia uhkakuvia, elämä pelottaa muutenkin. Mutta lapset ovat allergisia jo lähes kaikelle, nuorten astma ja diabetes ovat yhä yleisempiä.

"On päivänselvää, että syy on ruuassa", Foer sanoo.

Halpa liha on vaarallista, kun sorkimme eläinten perintötekijöitä ja syötämme niille antibiootteja ja kasvuhormoneja, joista emme tiedä tarpeeksi.

Kukaan ei tuhoja suunnittele, vaan ajaudumme markkinamekanismin vieminä tekojen tarkoittamattomiin seurauksiin. Tehotuotanto ei ruoki "kasvavaa väestöä", kuten se mainostaa, vaan tavoittelee vain yhä isompia voittoja. Tehosikaloiden valtavat "ulostelaguunit" ja muut saasteet se maksattaa kansalla, ehtona työpaikoista.

Foerin kuvaukset ovat Yhdysvalloista, mutta siistissä Suomessakin on syytä valppauteen. EU:ssa kasvatetaan jo kuusi miljardia kanaa vuosittain vastaavissa oloissa.

Tehotuotetun 450 miljardin maaeläimen ohella Foer puhuu "vedenalaisesta sadismistamme". Vesissä on joka päivä 27 miljoonaa koukkua, siimat yltänevät kuuhun asti. "Sivusaaliina" kuolee viisi miljoonaa muuta merieläintä vuodessa delfiineistä albatrosseihin.

Jos sushilautasella olisi kaikki sen turha sivusaalis, lautasen halkaisija olisi puolitoista metriä. Niin paljon turhaa kärsimystä.

Katkarapujen troolaus on merten avohakkuuta, jossa 90 prosenttia saaliista heitetään pois. Tonnikalojen pyynnissä tapetaan säännöllisesti 145 muuta lajia, paljon harvinaisuuksiakin.

Tutkijat sanovat kalavarantoihin kohdistuvia toimia hävityssodaksi nimeltä tehotuotanto. He ennakoivatkin kalakannan romahtavan kokonaan alle 50 vuodessa.

Syöjiä on silloin jo kymmenen miljardia, ja ilmastonmuutos on pitkällä. Sen pahin syy on Foerin mukaan karjatalous ja lihantuotanto, joiden vaikutus on 40 prosenttia isompi kuin liikenteen.

Mihin väitteet perustuvat? Foer kokosi kolme vuotta kirjaansa, ja lähteiden tarkistukseen palkattiin "kaksi ulkopuolista". Faktojen ohella kertomukset avaavat kirjaan etiikan ja filosofian viisautta.

Eläintautitilanne on meillä parempi osin kylmän ilmastonkin ansiosta, sanoo kirjassa Salla Tuomivaara Animaliasta. Mutta eläimiä on yhä isompia määriä yhä harvemmilla tiloilla. Maatiloja on Suomessakin muutettu eläimiä raaka-aineena käyttäväksi tehdastuotannoksi, jolla on samanlaiset käytännöt kuin muualla. Tilanne pahenee, jollei siihen tartuta vakavasti, Tuomivaara varoittaa.

Foer ryhtyi kasvissyöjäksi, koska tehotuotanto on "niin tolkuttoman epätaloudellista", ja kasvisruoka täyttää kaikki tarpeemme. Eläimille hän palauttaisi ulkolaiduntamisen takaisin.

Tumman huumorin tiliin on laitettava hänen Koiramuhennosreseptinsä hääjuhlia varten: "Tapa aluksi keskikokoinen koira..." Johan Lahdenperä

Katkarapujen troolaus on merten avohakkuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää