Valikko
Kulttuuri

Islannista tiedon vapaasatama

Birgitta Jónsdóttir suunnitteli Julian Assangen kanssa Islantiin uudet medialait tuomaan suojaa tutkivalle journalismille.

Tilaajille

Reykjavik. Oikeastaan hyvä, että juuri islantilaiselle Birgitta Jónsdóttirille kävi niin kuin kävi. Hän on kaikkien sosiaalisen median käyttäjien esitaistelija, joka vartioi, että yksityiset viestit eivät verkossa päädy muille - kuten Yhdysvaltain syyttäjille.

Niin kävi nimittäin Jónsdóttirille itselleen.

Jónsdóttir on yksi niistä kolmesta Wikileaks-aktivistista, joiden Twitter-tilien yksityiskohtaiset tiedot Yhdysvaltain hallitus vaati itselleen. Ensin salaa ja sitten oikeuden päätöksellä.

Tietoja tarvittiin, koska yhdysvaltalaissyyttäjät käyttävät kaikki keinot löytääkseen tavan syyttää Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vakoilusta ja salaisten asiakirjojen varastamisesta. Assangea vastaan etsittiin todisteita myös Jónsdóttirin, islantilaisen kansanedustajan, viesteistä, koska hän on ainakin ollut Assangen lähipiiriä.

Jónsdóttir, 43, oli yksi harvoista Wikileaksin kasvoista vuosi sitten huhtikuussa, kun Wikileaksista tuli maailmankuulu. Sivusto julkaisi tuolloin Irak-asiakirjoja ja videon Yhdysvaltojen Bagdadiin tekemästä helikopteri-iskusta, jossa tapettiin kylmäverisesti 12 ihmistä.

Nyt Jónsdóttir on irtaantunut Wikileaksista. Syitä on monia, eikä hän halua puhua niistä. Hän antaa kuitenkin ymmärtää, että toimisi monessa asiassa toisin kuin Assange. "Minulla on tapana tutkailla maailmaa laveasti ja näen joskus virheitä myös itsessäni." Jónsdóttir sanoo, ettei hänellä enää ole aikaa Wikileaksille. Hänet pitää kiireisenä kansanedustajan työ ja se, miten maailman medialakeja tulisi muuttaa vastaamaan internetin teollistumisen aikaa.

Internetiä ja uutta mediaa säätelevät lait ovat olleet Jónsdóttirin lempiaihe jo ennen Twitter-oikeudenkäyntiä. Hän on saanut Islannin muuttamaan medialakejaan aloittamalla uutta mediaa koskevan International Modern Media Initiave -lainsäädöntöhankkeen eli IMMIn.

Siinä työssä häntä on auttanut muun muassa Julian Assange.

"Wikileaks-taustaisilla kavereilla on erinomainen käsitys siitä, millaisia lakeja missäkin on ja millaista lainsäädännön tulisi olla", Jónsdóttir sanoo.

Assange vietti Islannissa viikkokausia suunnitellen paitsi Wikileaks-lanseerauksia, myös medialakihanketta.

Tavoitteena on tehdä Islannista informaation vapaasatama samaan tyyliin kuin eräät muut pienet saarivaltiot ovat veroparatiiseja.

"Veroparatiisit ovat keränneet yhteen eri maiden verolaeista käyttökelpoisimmat. Me keräsimme yhteen ne lait, jotka parhaiten tuovat läpinäkyvyyttä ja oikeuksia median käyttäjille", Jónsdóttir sanoo.

Internet on globaali - mutta voiko lainsäädäntö olla sitä?

Facebookia ja Twitteriä käytetään ympäri maailmaa. Vasikään nähtiin, kuinka Egypti sulki koko internetin ja kännykkäverkon, Pakistan Facebookin ja Kiina tuhansia sivustoja.

Jónsdóttirin tapauksessa Yhdysvallat pystyi toimimaan, kuten toimi, koska kyse on Twitterin ja muiden Jónsdóttirin käyttämien sosiaalisten medioiden kotimaasta.

Yhdysvaltain laki - tai ainakin virginialaisen tuomioistuimen tulkinta - on sellainen.

Tämän asian pitäisi Jónsdóttirin mielestä kiinnostaa kaikkia niitä, jotka käyttävät Googlea, Googlen gmail-sähköpostia, Facebookia tai Twitteriä.

"Amerikkalaisten palveluntarjoajien asiakkailla ei ole mitään oikeuksia. Jos viranomaisten tyrannia haluaa heidän yksityiset viestinsä ja kaikki tiedot siitä, mistä ja milloin ohjelmia on käytetty ja kenelle viestejä lähetetty, niin se saa ne." Jónsdóttir on varma, että Yhdysvalloilla on myös hänen sähköpostinsa ja Facebook-viestinsä. "Se on selvä. Sen näkee asiakirjasta, jolla tietojani vaadittiin Twitteriltä".

Twitteriä vaadittiin toimittamaan salaa ja kolmen päivän sisällä myös sellaisia tietoja, joita Twitter ei kerää.

"Sama kirje oli lähtenyt useampaan paikkaan. Twitter vain oli ainoa yhtiö, joka taisteli pyyntöä vastaan." Twitter ilmoitti pyynnöstä Jónsdóttirille. Ensireaktio oli järkytys. "Sitten ajattelin, että tästä täytyy twiitata", hän hymähtää.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, Jónsdóttir sanoo.

"Tavallisten ihmisten valtaa ei pidä aliarvioida. Kuluttaja voi tehdä valintoja: missä maassa sosiaalinen media ja sähköposti ovat turvassa?" Juuri tähän Islanti aikoo iskeä - ja tehdä tietoturvalla ja medialaeilla bisnestä. Islanti toivoo informaation vapaasataman houkuttelevan monia mediayrittäjiä, tuotekehittelijöitä ja servereitä.

Pienenpientä vaihtoehtopuoluetta Islannin parlamentissa edustava Jónsdóttir on saanut monet muut kansanedustajat ymmärtämään, miksi uusi medialaki on tärkeä.

"Monet näistä asioista ovat simppeleitä ja arkijärjellä ymmärrettäviä. Mikään maa vain ei ole ottanut niitä kokonaisuuksina lainsäädäntöönsä." Lakihanketta vauhdittaa myös Jónsdóttirin oma Twitter-tapaus.

Se, että niin kävi juuri kansanedustajalle, ei ole pikkuasia.

Yhdysvallat pääsi käsiksi toisen maan parlamentaarikon yksityisiin tietoihin.

Niissä voi yksityisten viestien lisäksi paljon myös sellaisia kansallisia tietoja, jotka eivät vieraalle vallalle kuulu.

Se, että juuri Islanti on tiedon vapaasatama, johtuu monesta asiasta, muun muassa Islannin kaikkien aikojen talouskriisistä.

"Sen ansiosta arvostamme läpinäkyvyyttä. Mutta on muutakin. Pienessä maassa on helppo aloittaa lainsäädäntötyö. Ja tartumme täällä hetkeen," Jónsdóttir sanoo.

Hetki on nyt Jónsdóttirin mielestä monella tapaa kriittinen.

Twitter-tapaus avasi silmät, hän sanoo.

"Olemme olleet unessa. Tilanne on paljon pahempi kuin pelkäsin. Nyt eletään sananvapauden, verkkopalvelujen käyttäjien oikeuksien ja tiedon vapaan liikkumisen ratkaisevia hetkiä." "Olemme olleet unessa. Tilanne on paljon pahempi kuin pelkäsin."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää