Valikko
Kulttuuri    |   ARS 11, Uusia kaupunkeja nousee nykytaiteen maailmankartalle.

Intiassa nykytaide hätkäyttää yhä

Delhiläisen Mithu Senin teoksista alettiin maksaa niin paljon, että hän ryhtyi jakamaan niitä lähes ilmaiseksi - paitsi pelokkaille luksusmuotitaloille.

Tilaajille

Faridabad. Kuvataiteilija Mithu Senin iso ateljee on kahdeksankerroksisen tornitalon kuudennessa kerroksessa Faridabadissa Delhin ulkopuolella. Ateljeen peittää taideroina: muovisia ihmisen kalloja, selkärankoja, iso pehmotiikeri jonka suusta roikkuu lihaa ja verta. Parvekkeella on yksitoista kaktusta ja wc-pönttö. Mithu Sen ihailee "hienoa maisemaa", joka avautuu pohjoiseen Delhin suuntaan.

Ehkä taiteilija näkee jotain muuta kuin me muut.

Parvekkeelta avautuu muoviroskan täyttämää jätemaata, jolla on maaseudulta saapuneiden siirtotyöläisten lautahökkeleitä. Ilma on pääkaupunkiseudun harmaata pakokaasua, ja sen läpi utumaisena näkyy Delhin laitakaupungin syvä ankeus.

Mithu Sen, 38, on Delhin taidemaailman kuumimpia nimiä. Hänen töidensä hinnat moninkertaistuivat 2005 - kun Intian nykytaidebuumi alkoi - hetkessä kymmenestätuhannesta rupiasta (noin 160 eurosta) viiteensataantuhanteen rupiaan (8000 euroon). Nyt niistä maksetaan jo miljoona rupiaa (16000 euroa).

Summa on Intiassa erittäin suuri - tavallinen duunarin kuukausipalkka Delhissä on 100-200 euroa. Tammikuussa Sen vielä voitti miljoonan rupian Skoda-taidepalkinnon.

"Ihan hävettää, että saa tällaisen ison palkinnon", Sen sanoo. "Mutta se on ihanaa häpeää, kuin olisi juuri rakastunut. Vanhempani ymmärsivät ehkä ensimmäisen kerran palkinnonjakotilaisuudessa, että teen jotain, jolla on merkitystä." Intian taidemarkkinoiden hurjan buumin suurin syy on jo vuosia kestänyt nopea talouskasvu. Yläluokka ja ylempi keskiluokka kasvavat.

Sen tekee töitä seitsemän päivää viikossa, aamusta iltaan. "Suojelen itseäni ulkomaailmalta tekemällä valtavasti töitä. En pysty ottamaan vastaan kaikkea Intian kurjuutta ja korruptoituneisuutta." Kun nykytaidebuumi alkoi, Senin elintaso pomppasi kerralla köyhästä taideopiskelijasta ylempään keskiluokkaan.

"Minua häiritsi, kun yksi työni maksoi yhtä paljon kuin isäni tienaa vuodessa", Sen sanoo. "Halusin vaihtaa valuutan, jolla töitäni ostetaan. Ei sen tarvitse aina olla rahaa." Nyt hän on ryhtynyt jakamaan uusia töitään pieniä lahjoja vastaan. Yksi keskeneräinen projekti on nimeltään "Lähetä kirje rakkaudella". Jos Senille lähettää kirjeen tai pienen lahjan, hän toimittaa lähettäjälle taideteoksen. Se tapahtuu aina henkilökohtaisesti, taiteilija tallentaa tapahtuman ja siitä tulee osa taideprojektia.

"Ihmiset ympäri maailmaa ovat alkaneet lähettää tiedusteluja ja tavaroita", Sen sanoo. "Teen samalla ikään kuin karttaa ihmisistä, mitä he haluavat ja mitä he tarjoavat." Sen on antanut faneilleen jo noin 150 työtä. "Moni heistä on ystäviäni, mutta on siellä paljon tuntemattomiakin. Yhden kirjeen lähettäjän tapasin ihan sattumalta Zürichissä." Intia on 1200 miljoonan ihmisen maa, mutta yksi perustunne yhdistää sen Suomeen: heikko itsetunto. Se näkyy myös kuvataidepiireissä. Taiteilijan on menestyttävä ulkomailla ennen kuin kukaan Intiassa uskoo, että hänen taiteellaan on arvoa.

"Kolonialistinen mentaliteetti 300 vuoden ajalta on edelleen veressämme", Sen sanoo. "Itseluottamus löytyy vasta, kun joku kehuu meitä ulkoapäin." Nykytaidemaailma kuplii: Delhiin perustetaan uusia gallerioita, taidekoulut ovat suosittuja, lehdet kirjoittavat näyttelyistä, ja Anish Kapoorin kaltaiset maailmantähdet kilistävät samppanjalasia joka lehden seurapiirituutista.

Silti hätkäyttäminen on edelleen helppoa, sillä Intia on metropoleissaankin pääosin vanhoillinen yhteiskunta. Kun Senin tuore näyttely käsitteli homoseksuaalisuutta, se oli monelle liikaa.

"Täällä Intiassa kriitikot kirjoittavat, että olen länsimaalaisten vaikutteiden alainen", Sen sanoo. "Ulkomailla kirjoitetaan, että taiteessani näkyy sentimentaalinen intialainen vaikutus." Työhuoneen seinällä on kolmen keskeneräisen ison maalauksen sarja, joka on pian matkalla Taiwanin Taipeihin näyttelyyn. Mutta kyseessä on vähän kiusallinen homma.

Teokset tilasi luksusmuotitalo Louis Vuitton, ja Sen epäilemättä tienaa niillä ison summan. Mutta tilaajan rooli näkyy lopputuloksessa. Louis Vuitton oli kuraattorin välityksellä listannut, mitä kaikkea teoksissa ei saa olla.

"En esimerkiksi saanut häiritä yhtiön imagoa seksuaalisilla kuvilla", Sen sanoo.

Näyttelyn kuraattori torjui ensimmäiset luonnokset, jotka Sen lähetti Taipeihin. Niissä oli synkkyyttä ja verta.

"Hän oli sokissa. Hän sanoi, ettemme voi edes näyttää näitä heille", Sen kertoo.

Nyt Taipeihin on lähdössä valoisampia tauluja, joissa on muistoja lapsuudesta Länsi-Bengalissa, ajalta, kun Senin perhe jatkuvasti muutti Voltas-yhtiön johtajana työskennelleen isän mukana osavaltion sisällä. Kuvissa on matkalaukkuja, juuristaan irti revittyjä kasveja, outoihin paikkoihin eksyneitä kaloja.

Ne ovat ihan komeita kuvia. Ei siinä mitään. Mutta ne ovat olemassa vain, koska Louis Vuitton on yhtiö, joka pelkää palkkaamiaan taiteilijoita. "En usko, että jatkossa teen enää tilaustöitä yrityksille." "Minua häiritsi, kun yksi työni maksoi yhtä paljon kuin isäni tienaa vuodessa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää