Valikko
Kulttuuri    |   Kirjat

Kierkegaardia sillisalaatissa

Kirjoituskokoelma saa silti lukijan kiinnostumaan kiehtovasta filosofista.

Tilaajille

Sören Kierkegaard: Eräänlainen kiusaus. Sören Kierkegaardin ajatuksia. Olli Hyvärinen ja Torsti Lehtinen (toim.). Savukeidas. 111 s. 20 e. Kierkegaardia sillisalaatissa 1800-luvulla vaikuttanut Sören Kierkegaard (1813-1855) oli aikansa toisinajattelija, ja toisinajattelija hän on vieläkin.

Kierkegaard vastusti suuria filosofisia järjestelmiä, tieteen pyrkimystä arvovapaaseen ja persoonattomaan objektiivisuuteen, kasvottomia ihmismassoja ja näiden orjallisesti seuraamia muoti-ilmiötä.

Näitä vastaan hän asetti yksityisen ja sisäisyyttään etsivän yksilön viime kädessä itsensä, Sören Kierkegaardin.

Eräänlainen kiusaus ei kuulu Kierkegaardin varsinaisiin teoksiin, vaan siihen on valikoitu mietelmiä ja aforismeja filosofin pääteoksesta Päättävä epätieteellinen jälkikirjoitus.

Kierkegaardin päävastustaja oli 1800-luvun alun muotifilosofi Hegel, jonka valtava järjestelmä sulki sisäänsä kaiken luonnon ilmiöistä ihmiskunnan historiaan. Hegel olikin filosofian professori ja hänen järjestelmäänsä opetettiin lähes kaikissa yliopistoissa.

Kierkegaardin mukaan Hegelin järjestelmästä niin kuin kaikista järjestelmistä jää puuttumaan yksi asia - inhimillinen kokeva ja tunteva yksilö. Niistä puuttuu myös eettisyys, koska eettisyys syntyy aina yksilön vapaasta valinnasta.

Samoin tieteen maailmassa ei rakasteta eikä vihata, mutta osataan tarkoin selittää, mitä rakkaus ja viha ovat ja järjestää ne oikealle paikalleen tiedon järjestelmässä. Myös kun ainutkertaisuudesta, yksilöllisyydestä ja vapaudesta puhutaan yleisillä käsitteillä, ne kääntyvät itseään vastaan - niistä tulee ainutkertaisuutta ja yksilöllisyyttä yleensä, joka soveltuu kaikkiin yksilöihin samalla tavalla.

Runollisesta tyylistään tunnettu Kierkegaard kehitti niin kutsutun epäsuoran tiedottamisen menetelmän. Epäsuora tiedottaminen viestii metaforien ja paradoksien avulla. Näin se ei lisää tietoa vaan päinvastoin johdattaa yksilön ulos yleisten käsitteiden ja ajattelun maailmasta - auttaa ihmistä tajuamaan oman ainutkertaisuutensa ja yksilöllisyytensä.

Tavoitteena on tila, josta jo filosofeista viisain Sokrates puhui: käsitteistä ja tiedosta vapaa mieli, joka tietää vain sen, ettei tiedä mitään. Tilan saavuttanut yksilö on alituisessa muutoksen ja tulemisen tilassa ja kulkee pelotta kohti tuntematonta ja arvaamatonta tulevaisuutta.

Kierkegaardille on tilausta nyt enemmän kuin omana aikanaan. Median toimesta salatuimmastakin yksityisyydestä ja sisäisyydestä on tullut julkista omaisuutta, tiede on selittänyt ja kolunnut maailman pienimmistä atomeista kaukaisimpiin galakseihin ja ihmiset seuraavat trendejä ja muoti-ilmöitä orjallisemmin kuin koskaan.

Tosin Eräänlainen kiusaus on melkoinen sillisalaatti, ja toimittajien suppeassa esipuheessa ei esitellä esimerkiksi Hegelin filosofiaa ja epäsuoraa tiedottamista, vaikka ne kirjassa esiintyvätkin.

Eräänlainen kiusaus kuitenkin onnistuu sytyttämään lukijassa kipinän tutustua paremmin tuohon erikoiseen, kiehtovaan ja runollisesti kirjoittavaan filosofiin.

Pekka Wahlstedt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää