Valikko
Kulttuuri

Rossi pakotetaan eroamaan yliopistosta

Laitoksen esimies ei myöntänyt Rossille työstävapaata Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajuutta varten.

Tilaajille

Filosofian tohtori Leena-Maija Rossi joutuu eroamaan juuri saamastaan lehtorin työstä Helsingin yliopistossa. Rossi nimitettiin kesäkuussa sukupuolentutkimuksen lehtoriksi. Valintansa jälkeen hän haki työstävapaata tultuaan valituksi myös Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajaksi kolmeksi vuodeksi. Uuden yliopistolain myötä entiset virkavapaat muuttuivat työstävapaiksi, koska yliopistolla ei ole enää virkoja.

Rossin esimies yliopistolla ei myöntänyt vapaata, vaikka vastaavissa tapauksissa vapaus on yleensä myönnetty automaattisesti. "Kuultuani New Yorkin paikasta hain heti työstävapautusta laitosjohtaja Hannes Saariselta. Lähiesimieheni, varadekaani Kirsi Saarikangas puolsi hakemustani, mutta Hannes Saarinen ei halunnut myöntää vapaata", New Yorkista tavoitettu Leena-Maija Rossi kertoo.

Rossi on ihmeissään tilanteesta, koska kulttuuri-instituutin johtajan tehtävään on tähän saakka aina myönnetty vapaata.

" Kauko Laitinen sai samasta tiedekunnasta juuri vapaata työskennelläkseen Japanin instituutissa. Työsopimuslaki ja yliopiston oma henkilöstöpoliittinen ohjelma edellyttävät työntekijöiden yhdenvertaista kohtelua. Minun kohdallani tämä ei nyt toteudu." "Olen järkyttynyt ja pettynyt yliopiston henkilöstöpolitiikkaan", Rossi sanoo.

Rossin mukaan tehtävävapaat yliopistossa ovat hyvin tavanomaisia.

"Instituutin johtajan työ on yliopiston kansainvälisyys- ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen strategioiden mukainen. Kokemuksestani olisi palatessani hyötyä oppiaineelle ja koko laitokselle." Rossi palaisi mielellään Helsingissä opetus- ja tutkimustyöhön, jota hän tehnyt jo yli seitsemän vuotta.

Laitoksen esimiehen Hannes Saarisen mukaan Rossin työsuhde Helsingin yliopistossa loppui heinäkuussa.

"Rossi oli vapaa hakemaan työtä New Yorkista. Samaan aikaan meillä haettiin työntekijää sukupuolentutkimuksen yliopistolehtorin työhön. Rossi oli paras hakija. Hänet nimitettiin työhön kesäkuussa, ja työsopimus alkoi elokuun alussa. Hän ilmoitti toisesta sopimuksesta New Yorkissa ja haki työstävapautusta. En voinut sitä myöntää, koska oppiaine tarvitsee työntekijän heti." Saarisen kanta on se, että oppiaineen määräaikaisuudet pitää lopettaa. Sukupuolentutkimus on toiminut määräaikaisuuksien varassa, koska professori on ollut työstävapaalla ja Rossi on hoitanut hänen työtään.

Saarisen mielestä työstävapautuksen epääminen toisen työn hoitoa varten ei ole ennakkotapaus.

"Rossi on yksittäinen tapaus. Kaikki anomukset käsitellään tapauskohtaisesti." Hannes Saarinen on itse toiminut Suomen Berliinin instituutissa ja saanut siihen aikanaan virkavapaata.

"Olin silloin vakituisessa työsuhteessa ja anoin vapautusta vakituisena työntekijänä." Saarisen mukaan Rossi on hyvä työntekijä, ja kaksi työnantajaa joutui kilpailemaan samasta ihmisestä.

"Ehdotin kompromissiksi sitä, että Rossi olisi aloittanut Helsingissä ja lähtenyt sen jälkeen New Yorkiin, mutta ilmeisesti hänen sitoumuksensa New Yorkiin estivät tämän."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää