Valikko
Kulttuuri

Juhlaviikot jätti jälkeensä kolmetuhatta eläintä

Toiminnanjohtaja Erik Söderblom on tyytyväinen toiseen festivaaliinsa, jossa kohtasivat kotoinen ja vieras.

Tilaajille

Juhlaviikot 2011 jää historiaan ainakin yhdestä syystä: kaikki tahtoivat olla eläimiä.

Etukäteen tämän vuoden yleisötempaus epäilytti. Oli ajateltu, että kaupunkilaiset valmistaisivat työpajoissa itselleen eläinnaamareita ja kulkisivat sitten Taiteiden yönä ne päässään.

Kyllä, lapset innostuvat naamareista, mutta entä aikuiset? Eivät he jaksa väkertää jotain hirven turpaa tai kehtaa kulkea julkisesti se naamallaan.

Toisin kävi. Eläimet kylässä -työpajoihin jonotettiin jopa tuntikaupalla. Esimerkiksi Kallion Karhupuisto täyttyi askartelunhimoisista, ja viimeisessä työpajassa Taiteiden yönä jono alkoi luikertaa jo tuntia ennen askartelun alkua. Moni jäi ilman eläintä.

Kateus kaihersi, kun katseli kaupungilla käveleviä valkonaamaisia hirviä ja susia.

Nyt Helsingin kodeissa piileskelee noin 3000 eläinhahmoa.

"Pajoihin osallistujia oli enemmän, arviolta 8000 ihmistä, koska monet tekivät naamareita yhdessä", kertoo tapahtuman tuottaja Veera Markkanen.

Eläimet kylässä on kahden taiteilijan, eteläafrikkalaisen Roger Titleyn ja israelilaisen Airan Bergin kehittämä idea, jota on toteutettu eri muodoissaan esimerkiksi Istanbulissa ja Itävallan Linzissä.

Juhlaviikkojen toiminnanjohtajan Erik Söderblomin mukaan kulkue ilmensi juuri sellaista kulttuuria, mihin Juhlaviikot pyrkii.

"Siinä oli leikkiä ja toiseksi muuttumista. Eläinkulkue oli iloisen mielen ilmaus. Me pidämme itseämme umpimielisinä tuppisuina, mutta sehän ei ollenkaan pidä paikkaansa." Tämä oli toinen Söderblomin kauden festivaali. Hän on ohjelmistoon tyytyväinen.

"Juhlaviikkojen perusta on mielestäni kohdallaan. Yritämme ylläpitää korkeaa tasoa ja matalaa osallistumiskynnystä. Haluamme osoittaa, ettei taide ole vaikeaa." Ohjelmistosta klassisen musiikin tarjonta jäi tänä vuonna hieman vaatimattomaksi. Syynä on Söderblomin mukaan se, että Helsingin Musiikkitalo valmistui vasta Juhlaviikkojen viime päiviksi.

"Kiinnostus Musiikkitaloa kohtaan on ollut niin suurta, että jouduimme miettimään, mitä Finlandia-talossa kannattaa tässä tilanteessa tehdä. Tämä oli välivaihe." Teatteripuolelta Söderblom on ylpeä saksalaisen Christoph Schlingensiefin

Via Intolleranza II -teoksesta.

"Oli tärkeää tuoda Via Intolleranza nyt Suomeen. Ohjaaja kuoli viime vuonna ja hänet tunnettiin täällä huonosti. Täyteläinen teos on eurooppalaisen ihmisen matka Afrikkaan ja itseensä." Via Intolleranza II sopi Söderblomin mielestä myös tämänvuotiseen teemaan.

"Ison festivaalin teemaa on mahdoton määritellä etukäteen, mutta jälkeenpäin se alkaa hahmottua. Minusta se oli nyt kulttuurien kohtaaminen, kotoisen ja vieraan törmääminen", Söderblom miettii.

Esimerkkejä ovat Peking-ooppera Sota näyttämöllä, Lemi Ponifasion tanssiteos Birds with Skymirrors sekä Erik Bergmanin tanssirunoelma Le Voyage, joka sai alkunsa 90-vuotiaan säveltäjän maailmanympärimatkasta.

"Bergman oli utelias taiteilija. Sellaista uteliaisuuden kulttuuria haluaisin korostaa. Kun kansallinen Suomi-projekti syntyi 1800-luvulla, kulttuuri nähtiin suojavarustuksena maailmaa vastaan, eikä se lähdekoodi ole vieläkään muuttunut", Söderblom sanoo.

"Meidän pitää luopua ajatuksesta, että kulttuurin perusolomuoto on bunkkeri. Kulttuurin ei pidä olla taaksepäin katsovaa." "Me pidämme itseämme umpimielisinä, mutta se ei pidä paikkaansa." Erik Söderblom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää