Valikko
Kulttuuri    |   konsertti

Karita Mattilan korvaaja ei kärventynyt katumuksessa

Karen Vourc'h lauloi hääpuvussaan liian kauniisti ja kiltisti, vaikka mies ja meikit jäivät yllättäen Pariisiin.

Tilaajille

Radion sinfoniaorkesteri ja Ylioppilaskunnan Laulajat joht. Sakari Oramo Musiikkitalossa, sol. Karen Vourc'h, sopraano ja Mats Carlson, tenori. - Saariaho, Liszt.

Karita Mattilan korvaaja ei kärventynyt katumuksessa "Katumus polttaa minua, katumus polttaa minua, AAAAAAAA!" Sopraano Karen Vourc'h lauloi nämä sanat hääpuvussaan konsertissa Helsingin Musiikkitalossa vain puolitoista vuorokautta sen jälkeen, kun Radion sinfoniaorkesteri oli tavoittanut hänet häävuoteeltaan ja pyytänyt flunssaisen Karita Mattilan tilalle Kaija Saariahon

Quatre instantsin solistiksi.

Taiteellisessa mielessä morsianta ei kaduttanut tarpeeksi, vaikka tuore aviomies ei tullutkaan seuraavalla koneella perässä ja tuonut vaimonsa meikkipussia.

Vourc'h oli liiankin rauhallinen. Hän vain lauloi katumuksesta kauniisti ja hallitusti, kun Mattila elää samat rivit raastavassa tunnetilassa, yleisöä aina järkyttäen.

Vourc'h on vielä ehjä, mutta Quatre instants on rikkinäisen, karrelle palaneen ihmisen musiikkia.

Taisin istua paremmalla paikalla kuin avajaisissa, ja sointikylpy oli hiljaisten sävyjen kantavuutta myöten fantastinen. Mestariteos sai arvoisensa sointiasun.

Melkoinen mestariteos on myös Franz Lisztin järkälemäinen Faust-sinfonia. Siihen ovat hurahtaneet erilaiset säveltäjät Richard Wagnerista Modest Musorgskiin, Jean Sibeliukseen ja Béla Bartókiin.

Faust-sinfonia sisältää kolme luonnekuvaa. Ensimmäinen puolituntinen kuullaan Faustin myrskyä ja kiihkoa, epäilyä ja omaan napaan tuijottelua viiden fantastisen teeman jatkuvissa metamorfooseissa. Jo alun jousisointi hätkähdytti. Sellot soivat nyt täydemmin kuin Musiikkitalon avajaisissa.

Gretchen eli Margareta tuntuu toisessa osassa usein haukotuttavalta tyypiltä, koska kapellimestarit johtavat osan hitaana adagiona.

Sakari Oramo muisti kuitenkin, että andante soave tarkoittaa ripeämpää tempoa, ja tyttöhän heräsi ainakin osittain eloon!

Paha saa enemmän kuin pikkusormen Mefistoa kuvaavassa päätösosassa. Lisztin Mefisto demonisoi, ironisoi ja jopa banalisoi kaikkia Faustiin viittaavia teemoja. Lisztille Faust oli "epäröivä onnenonkija, erehtyvä, laskelmoiva ja omasta pienestä onnestaan kiinnostunut". Mefistolle hän suo tilaisuuden briljanttiin vääristelyyn, mutta pahuus ei luo mitään uutta. Eikä paha pysty muuttamaan Margaretan kaunista teemaa.

Näillä kohdin vaskista puuttui mehevin sointi ja alimiehitetyistä ykkösviuluista syvyyttä ja säihkyä jo sairastapausten vuoksi. Alukkeiden täsmentämisessä koko orkesterilla riittää uudessa talossa työtä.

Alkuperäisessä lopetuksessa ei tarvita urkuja, mieskuoroa ja tenoria. Nyt kuultiin se tunnetumpi ja pompöösimpi loppu, vaikka Musiikkitalon konserttisalin urkujen rahoitus on ratkaisematta, ja sähkösoitin korvasi oikean asian.

Ylioppilaskunnan Laulajat ja tenori Mats Carlsson siirsivät meidät kauniisti patriarkaatista naisvaltaan. Lopulta Liszt tunnustaa, ettei miesten kotkotuksista hyvää seuraa. Hän alistaa miehet Margareta-teeman palvojiksi laulamaan, kuinka Das Ewig-Weibliche, "nais-iki-ihanne" meitä opastaa.

Hieno teospari. Upea konsertti!

Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää