Valikko
Kulttuuri    |   näkökulma

Motiivien selittely vie uutiset sivupoluille

Tilaajille

jyrki.raikka@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen liittyi tällä viikolla Yleisradion uutisoinnin vuoksi ikävää valtakunnallista julkisuutta saaneiden keskustapoliitikkojen pitkään riviin. Yle Keski-Suomen video todisti keskiviikkona, että Pekkarinen puhui pari viikkoa sitten mikrofonin kiinnittämisessä avustaessaan Kuntaliiton naisjohtajan "ryntäistä" ja "sermin taakse menemisestä". Saman aamun Keskisuomalaisessa Pekkarinen oli kiistänyt käyttäneensä tällaisia ilmauksia.

Alueen vahvaa keskustavaikuttajaa koskevan videon julkistamista oli varmasti pohdittu Yle Keski-Suomessa ankarasti. Lautakasa- ja vaalirahauutisoinnit karheuttavat yhä Ylen ja keskustan välejä. Ylen uutiskoneisto on virheiden varalta varpaillaan, kun eduskunnasta odotetaan Ylen uutta rahoitusratkaisua koskevaa päätöstä.

Puoluesihteeri Timo Laaninen on vihjaillut, että uudet virheet voivat vaikuttaa keskustan edustajan kantaan. Tuo edustaja - eduskuntaryhmän puheenjohtaja - saattaisi olla nyt juuri Pekkarinen, ellei hän keväällä olisi luopunut ryhmänjohtajan paikan tavoittelusta.

Verkossa Ylen Pekkaris-uutisointiin oli lisätty poikkeuksellinen perusteluosuus otsikolla: "Miksi tämä juttu tehtiin?" Siinä kerrottiin, että juttua ei ollut julkaistu aiemmin, koska toimitus ei ollut pitänyt seminaarissa tapahtunutta sinänsä uutisarvoisena. Toimitus kertoi haluavansa "kaventaa tulkinnanvaraa" ja totesi, että kirjoitettuna asiat näyttävät toisenlaiselta kuin videolta.

Riippuu täysin tulkinnasta, vahvistaako vai kumoaako video väitteen Pekkarisen letkautusten naista halventavasta luonteesta tai häirinnästä. Yhtä lailla tulkinnanvarainen oli Pekkarisen haastattelu Ylen tv-uutisissa. Hän teki selväksi, ettei puhuisi "ryntäistä", mutta toimisi muuten vastaavassa tilanteessa osapuilleen samoin.

Yle käsitteli Pekkarisen tapausta näyttävästi valtakunnallisesti, mutta MTV3:n iltalähetyksissä asiaa ei mainittukaan. Ylen uutiset näytti, kuinka Pekkarinen mökötti eduskunnan kahviossa MTV3:n toimittajien pöydässä.

Yleisön kannalta on häiritsevää, jos journalistiset ratkaisut näyttävät varjonyrkkeilyltä, jossa päähuomio kiinnittyy uutisoinnin tai julkaisematta jättämisen motiivien arvuutteluun. Koomista on sekin, että juttuja pitää erikseen perustella. Vapauttakoon Ylen rahoitusratkaisu uutiskoneistot pysyvästi näistä kahleista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää