Valikko
Kulttuuri

HS:n kirjallisuuspalkinnon voittanut Hanna Weselius ärsyyntyi ohipuhumiseen: ”Miksi kaikki loukkaantuvat joka asiasta koko ajan tahallaan?”

Helsinkiläisen Hanna Weseliuksen esikoisromaani Alma! käsittelee naisiin kohdistuvaa raivoa

Kaikki alkoi sängyssä Vuosaaressa. Kirjailija Hanna Weselius oli sairauslomalla ja makasi selkäleikkauksen jälkeen kotona vuoteessaan potien kovia kipuja. Silloin hän kirjoitti ensimmäiset sanat, lauseet, kokonaiset kappaleet esikoiskirjaansa.

Siitä on nyt yli kaksi vuotta. Romaani Alma! (WSOY) julkaistiin viime elokuussa, ja eilen keskiviikkona Hanna Weselius voitti teoksellaan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Arvoltaan 15 000 euron palkinto annetaan vuoden parhaalle esikoisteokselle.

”Kyynisyydestä ja ironiasta tyystin vapaa Alma! on idealistinen kirja, joka maalaa eteemme sen, minkä pitäisi olla itsestään selvää ja mukana käytöksessämme aina: puhuessamme yhdestä ihmisestä puhumme aina kaikista”, perustelee palkintoraati.

Weseliuksen kirja tarkastelee naisen asemaa niin yhteiskunnassa kuin taidemaailmassakin sadan vuoden säteellä ja osoittaa, että parannusta on tapahtunut. Silti naisiin kohdistuva raivo pysyy. Sen voi nähdä hyvin etenkin sosiaalisessa mediassa, jossa viha ryöpsähtää helposti pöyristyttäviin mittoihin, jolloin solvaaja unohtaa paitsi kohteen myös oman ihmisyytensä.

Weselius kertoo pyöritelleensä kirjan teemoja mielessään jo joitakin vuosia ennen kuin lopulta alkoi kirjoittaa. Häntä vaivasivat etenkin sukupuolijakoon liittyvät vastakkainasettelut ja muihin ihmisten välisiin jakoihin liittyvät valtarakennelmat.

”Ja sellainen ohipuhuminen – lähinnä sosiaalisessa mediassa – tahallinen väärinymmärtäminen ja jatkuvassa raivon tilassa ­oleminen ja syyttely, sellainen kummallinen arjen viestinnän konfliktoituminen”, Weselius sanoo.

Hän ihmetteli, mistä on kyse. ”Miten ollaan tultu tällaiseen tilanteeseen, jossa kaikki loukkaantuu joka asiasta koko ajan tahallaan?”

Weseliuksen kirjassa on kolme keskeistä naishahmoa.

Nimihenkilö Alma (1879–1964) on säveltäjä Gustav Mahlerin nuori vaimo viime vuosisadan alun Wienissä, Aino kahden tyttärensä kanssa Suomessa asuva kuvataiteilija ja kolmas henkilö on Ainon perheasioita hoitava lakimies, joka toivoo Alma Mahlerista apua taisteluun naisten alistamista ja alistajia vastaan.

Alman hahmo syntyi, kun ­Weselius kuuli keväällä 2014 radio-ohjelman hänestä ja kiinnostui. Tällainen henkilö on elänyt oikeasti: Nuori lupaava säveltäjä, joka joutui naimisiin mennessään luopumaan säveltämisestä miehensä toivomuksesta.

Alma oli puuttuva avain, se, joka ruumiillisti Weseliuksen kirjan ristiriitaiset teemat.

”Tiesin heti, että tuosta se pitää tehdä, tuo auttaa minua käsittelemään näitä asioita.”

Weselius kirjoitti romaaniinsa ensin Alman. Sen jälkeen syntyivät mosaiikkimaisesti etenevän romaanin muut henkilöhahmot. Romaanin muoto sopii Wese­liukselle, koska hän ei pidä it­seään sen paremmin juoni-ihmisenä kuin henkilöhahmoihmisenäkään.

”En lähde henkilö edellä käsittelemään asioita. Hahmot ovat enemmän teema- ja ongelmalähtöisiä, ehkä vähän sellaisia tutkijan ajatuksia, joihin hahmot sitten sopivat”, Weselius kuvailee.

Häntä kiinnosti pohdiskella sitä, miten naiset puhuvat naisesta, miten miehet puhuvat naisesta ja miten ihmiset puhuvat toisistaan. Ruumiillisuus on tekstissä vahvasti läsnä.

”Naiset ovat hirveän kriittisiä omia ja toisten vartaloita kohtaan. Ja kirjassa on paljon sitä, että siinä aivan kuin ruoskitaan, kuvaillaan toisia armottomasti.”

Ja kirjassa ruoskitaan myös mieshahmoja, Weselius muistuttaa.

Weselius sanoo olevansa huono sietämään kategorisoivaa yleistämistä, asioiden perusteetonta odottamista sen perusteella, että joku on nainen tai mies. Molempiin sukupuoliin liittyy hänen mukaansa raivostuttavaa yleistämistä ja puhuttelua.

”Ohipuhuminen liittyy usein juuri siihen, että ihmiset nähdään naisina ja miehinä eikä ihmisinä, jolloin niitä ei edes tarvitse yrittää ymmärtää tai kuunnella. Se herättää minussa raivoa ja on mielestäni hirveän turhaa.”

Weselius on ammatiltaan valokuvataiteen lehtori Aalto-yliopistossa. Hänen väitöskirjansa käsitteli mediaa ja henkilökuvia.

Hän on kuvannut nuoresta asti eri muodoissa niin journalistina kuin taiteilijana. Tällä hetkellä Weselius ei aktiivisesti itse valokuvaa, mutta opettaa, tutkii ja kirjoittaa aiheesta.

”Valokuvaushan on hirveän hieno ala, se on niin monipuolinen. Sen kautta voi tarkastella mitä tahansa ilmiöitä, koska kuvia on kaikkialla.”

Mutta kuvilla ei pysty ilmaisemaan kaikkea.

”On joitain asioita, joita minä en vain osannut ilmaista kuvilla, ja siksi minun oli pakko ruveta tekemään niitä kirjoittamalla.”

HS:n elokuussa ilmestyneessä kirja-arvostelussa Almaa! kehuttiin viisaaksi, ärhäkkääksi ja elegantiksi romaaniksi. Samassa arvostelussa todettiin myös, että Weseliuksella on omintakeinen ääni, joka on arvokas lisä uudistuvaan kirjallisuuteemme.

Oletko tullut jäädäksesi Hanna Weselius vai jääkö Alma! ainoaksi romaaniksesi?

”Toivottavasti ei jää. Kyllä haluan kirjoittaa lisää ja on minulla ajatuksiakin.”

Weselius sanoo kirjoittaneensa aina. Ennen esikoisromaania on syntynyt runoja, novelleja, lehtijuttuja, kolumneja.

Esikoisromaanit ovat usein omaelämäkerrallisia, mutta Weseliukselle se vaihtoehto ei sopinut.

”Silloin kun rupesin tosissani kirjoittamaan kaunokirjallisuutta vuonna 2010, kirjoitin runoja, ja kirjoitin itseni niihin. Kirjoitin sen kaiken kipuni niihin runoihin.”

Runoja syntyi kolme kokoelmallista. Kun kukaan ei kuitenkaan halunnut julkaista Weseliuksen runoja, hän alkoi kirjoittaa novelleja. Siinä vaiheessa olikin jo käynyt niin, että kaikki novellien henkilöhahmot olivat muita kuin hän itse.

”Kun sitten rupesin kirjoittamaan tuota romaania, oli ihan mielettömän vapauttavaa, että minun ei tarvinnut kirjoittaa mitään itsestäni. Se tarve oli kadonnut.”

Vaikka Weseliuksen vanhat runot ovat jääneet unholaan, muutamia niistä on sävelletty ja esitetty kantaattina.

”Laulan Koiton Laulu -nimisessä kuorossa, ja sen johtaja Kaapo Ijas sävelsi tekstejäni. Teoksen nimi on Turvapaikka, ja se käsittelee pakolaisuutta.”

Musiikki soi silloinkin, kun Weselius sai tiedon HS:n kirjapalkinnon voitosta. Hän oli juuri hakenut poikansa bänditunnilta, ja heillä on tapana huudattaa vuorotellen musiikkia autossa. Poika soittaa äidilleen uusia kappaleita, äiti vanhoja. Kun puhelin soi Itäkeskuksen kohdalla, stereoissa soi Creamin White Room.

”Menin sen verran sekaisin tiedosta, että pysähdyin vihreisiin valoihin. Sitten ajoimme Vuosaareen ja teimme muutaman ylimääräisen kierroksen liikenneympyröissä.”

Hanna Weselius

 Syntynyt Kajaanissa 1972, varttunut Pornaisissa. Kaksi lasta.

 Opiskellut kirjallisuustiedettä ja valokuvausta. Valmistunut Taikista valokuvaajaksi 2001.

 Työskentelee lehtorina Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmassa. Väitellyt tohtoriksi vuonna 2014, aiheena henkilökuvien rakentuminen aikakauslehdissä.

 Viimeisin valokuvataideprojekti My Day Is a Many Splendoured Bird (2010).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää