Valikko
Kulttuuri

HS:n kirjallisuuspalkinnon voittanut Hanna Weselius ärsyyntyi somen sukupuoliraivoon: ”Miten ollaan tultu tilanteeseen, jossa kaikki loukkaantuu joka asiasta koko ajan tahallaan?”

Helsinkiläisen Hanna Weseliuksen esikoisromaani Alma! käsittelee naisiin kohdistuvaa raivoa

Kaikki alkoi sängyssä Vuosaaressa. Kirjailija Hanna Weselius oli sairauslomalla ja makasi selkäleikkauksen jälkeen kotona vuoteessaan potien kovia kipuja. Silloin hän kirjoitti ensimmäiset sanat, lauseet, kokonaiset kappaleet esikoiskirjaansa.

Siitä on nyt yli kaksi vuotta. Romaani Alma! (WSOY) julkaistiin viime elokuussa, ja keskiviikkona Hanna Weselius voitti teoksellaan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Arvoltaan 15 000 euron palkinto annetaan vuoden parhaalle esikoisteokselle.

”Kyynisyydestä ja ironiasta tyystin vapaa Alma! on idealistinen kirja, joka maalaa eteemme sen, minkä pitäisi olla itsestään selvää ja mukana käytöksessämme aina: puhuessamme yhdestä ihmisestä puhumme aina kaikista”, perustelee palkintoraati.

Weseliuksen kirja tarkastelee naisen asemaa niin yhteiskunnassa kuin taidemaailmassakin sadan vuoden säteellä ja osoittaa, että parannusta on tapahtunut. Silti naisiin kohdistuva raivo pysyy. Sen voi nähdä hyvin etenkin sosiaalisessa mediassa, jossa viha ryöpsähtää helposti pöyristyttäviin mittoihin, jolloin solvaaja unohtaa paitsi kohteen myös oman ihmisyytensä.

Weselius kertoo pyöritelleensä kirjan teemoja mielessään jo joitakin vuosia ennen kuin lopulta alkoi kirjoittaa. Häntä vaivasivat etenkin sukupuolijakoon liittyvät vastakkainasettelut ja muihin ihmisten välisiin jakoihin liittyvät valtarakennelmat.

”Ja sellainen ohipuhuminen – lähinnä sosiaalisessa mediassa – tahallinen väärinymmärtäminen ja jatkuvassa raivon tilassa ­oleminen ja syyttely, sellainen kummallinen arjen viestinnän konfliktoituminen”, Weselius sanoo.

Hän ihmetteli, mistä on kyse. ”Miten ollaan tultu tällaiseen tilanteeseen, jossa kaikki loukkaantuu joka asiasta koko ajan tahallaan?”

Weseliuksen kirjassa on kolme keskeistä naishahmoa.

Nimihenkilö Alma (1879–1964) on säveltäjä Gustav Mahlerin nuori vaimo viime vuosisadan alun Wienissä, Aino kahden tyttärensä kanssa Suomessa asuva kuvataiteilija ja kolmas henkilö on Ainon perheasioita hoitava lakimies, joka toivoo Alma Mahlerista apua taisteluun naisten alistamista ja alistajia vastaan.

Alman hahmo syntyi, kun ­Weselius kuuli keväällä 2014 radio-ohjelman hänestä ja kiinnostui. Tällainen henkilö on elänyt oikeasti: Nuori lupaava säveltäjä, joka joutui naimisiin mennessään luopumaan säveltämisestä miehensä toivomuksesta.

Alma oli puuttuva avain, se, joka ruumiillisti Weseliuksen kirjan ristiriitaiset teemat.

”Tiesin heti, että tuosta se pitää tehdä, tuo auttaa minua käsittelemään näitä asioita.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Weselius kirjoitti romaaniinsa ensin Alman. Sen jälkeen syntyivät mosaiikkimaisesti etenevän romaanin muut henkilöhahmot. Romaanin muoto sopii Wese­liukselle, koska hän ei pidä it­seään sen paremmin juoni-ihmisenä kuin henkilöhahmoihmisenäkään.

”En lähde henkilö edellä käsittelemään asioita. Hahmot ovat enemmän teema- ja ongelmalähtöisiä, ehkä vähän sellaisia tutkijan ajatuksia, joihin hahmot sitten sopivat”, Weselius kuvailee.

Häntä kiinnosti pohdiskella sitä, miten naiset puhuvat naisesta, miten miehet puhuvat naisesta ja miten ihmiset puhuvat toisistaan. Ruumiillisuus on tekstissä vahvasti läsnä.

”Naiset ovat hirveän kriittisiä omia ja toisten vartaloita kohtaan. Ja kirjassa on paljon sitä, että siinä aivan kuin ruoskitaan, kuvaillaan toisia armottomasti.”

Ja kirjassa ruoskitaan myös mieshahmoja, Weselius muistuttaa.

Weselius sanoo olevansa huono sietämään kategorisoivaa yleistämistä, asioiden perusteetonta odottamista sen perusteella, että joku on nainen tai mies. Molempiin sukupuoliin liittyy hänen mukaansa raivostuttavaa yleistämistä ja puhuttelua.

”Ohipuhuminen liittyy usein juuri siihen, että ihmiset nähdään naisina ja miehinä eikä ihmisinä, jolloin niitä ei edes tarvitse yrittää ymmärtää tai kuunnella. Se herättää minussa raivoa ja on mielestäni hirveän turhaa.”

Weselius on ammatiltaan valokuvataiteen lehtori Aalto-yliopistossa. Hänen väitöskirjansa käsitteli mediaa ja henkilökuvia.

Hän on kuvannut nuoresta asti eri muodoissa niin journalistina kuin taiteilijana. Tällä hetkellä Weselius ei aktiivisesti itse valokuvaa, mutta opettaa, tutkii ja kirjoittaa aiheesta.

”Valokuvaushan on hirveän hieno ala, se on niin monipuolinen. Sen kautta voi tarkastella mitä tahansa ilmiöitä, koska kuvia on kaikkialla.”

Mutta kuvilla ei pysty ilmaisemaan kaikkea.

”On joitain asioita, joita minä en vain osannut ilmaista kuvilla, ja siksi minun oli pakko ruveta tekemään niitä kirjoittamalla.”

HS:n elokuussa ilmestyneessä kirja-arvostelussa Almaa! kehuttiin viisaaksi, ärhäkkääksi ja elegantiksi romaaniksi. Samassa arvostelussa todettiin myös, että Weseliuksella on omintakeinen ääni, joka on arvokas lisä uudistuvaan kirjallisuuteemme.

Oletko tullut jäädäksesi Hanna Weselius vai jääkö Alma! ainoaksi romaaniksesi?

”Toivottavasti ei jää. Kyllä haluan kirjoittaa lisää ja on minulla ajatuksiakin.”

Weselius sanoo kirjoittaneensa aina. Ennen esikoisromaania on syntynyt runoja, novelleja, lehtijuttuja, kolumneja.

Esikoisromaanit ovat usein omaelämäkerrallisia, mutta Weseliukselle se vaihtoehto ei sopinut.

”Silloin kun rupesin tosissani kirjoittamaan kaunokirjallisuutta vuonna 2010, kirjoitin runoja, ja kirjoitin itseni niihin. Kirjoitin sen kaiken kipuni niihin runoihin.”

Runoja syntyi kolme kokoelmallista. Kun kukaan ei kuitenkaan halunnut julkaista Weseliuksen runoja, hän alkoi kirjoittaa novelleja. Siinä vaiheessa olikin jo käynyt niin, että kaikki novellien henkilöhahmot olivat muita kuin hän itse.

”Kun sitten rupesin kirjoittamaan tuota romaania, oli ihan mielettömän vapauttavaa, että minun ei tarvinnut kirjoittaa mitään itsestäni. Se tarve oli kadonnut.”

Vaikka Weseliuksen vanhat runot ovat jääneet unholaan, muutamia niistä on sävelletty ja esitetty kantaattina.

”Laulan Koiton Laulu -nimisessä kuorossa, ja sen johtaja Kaapo Ijas sävelsi tekstejäni. Teoksen nimi on Turvapaikka, ja se käsittelee pakolaisuutta.”

Musiikki soi silloinkin, kun Weselius sai tiedon HS:n kirjapalkinnon voitosta. Hän oli juuri hakenut poikansa bänditunnilta, ja heillä on tapana huudattaa vuorotellen musiikkia autossa. Poika soittaa äidilleen uusia kappaleita, äiti vanhoja. Kun puhelin soi Itäkeskuksen kohdalla, stereoissa soi Creamin White Room.

”Menin sen verran sekaisin tiedosta, että pysähdyin vihreisiin valoihin. Sitten ajoimme Vuosaareen ja teimme muutaman ylimääräisen kierroksen liikenneympyröissä.”

Hanna Weselius

 Syntynyt Kajaanissa 1972, varttunut Pornaisissa. Kaksi lasta.

 Opiskellut kirjallisuustiedettä ja valokuvausta. Valmistunut Taikista valokuvaajaksi 2001.

 Työskentelee lehtorina Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmassa. Väitellyt tohtoriksi vuonna 2014, aiheena henkilökuvien rakentuminen aikakauslehdissä.

 Viimeisin valokuvataideprojekti My Day Is a Many Splendoured Bird (2010).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  6. 6

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  7. 7

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  8. 8

   Vaikeudet kasaantuvat Trumpin niskaan: Presidentti jatkaa oikeusministerinsä haukkumista ja senaatti äänestää Obamacaren kumoamisen aloittamisesta

  9. 9

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  10. 10

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu
  3. Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara
  4. Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä
  5. Vaikeudet kasaantuvat Trumpin niskaan: Presidentti jatkaa oikeusministerinsä haukkumista ja senaatti äänestää Obamacaren kumoamisen aloittamisesta
  6. Hyötyisikö kuntomaratoonari Niken kohukengistä? Huippujuoksija pärjäisi markettikengilläkin
  7. Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan
  8. Tunti sitten
  9. Suomelle kultaa moukarinheitossa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla
  10. Kaksi vihollisleiriä lupailee tulitaukoa ja vaaleja konfliktin repimään Libyaan – Ranskan presidentti Macron kehuu ”historiallisesta rohkeudesta”
  11. Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy
  12. Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon
  13. Näytä lisää