Valikko
Kulttuuri

HS:n kirjallisuuspalkinnon voittanut Hanna Weselius ärsyyntyi somen sukupuoliraivoon: ”Miten ollaan tultu tilanteeseen, jossa kaikki loukkaantuu joka asiasta koko ajan tahallaan?”

Helsinkiläisen Hanna Weseliuksen esikoisromaani Alma! käsittelee naisiin kohdistuvaa raivoa

Kaikki alkoi sängyssä Vuosaaressa. Kirjailija Hanna Weselius oli sairauslomalla ja makasi selkäleikkauksen jälkeen kotona vuoteessaan potien kovia kipuja. Silloin hän kirjoitti ensimmäiset sanat, lauseet, kokonaiset kappaleet esikoiskirjaansa.

Siitä on nyt yli kaksi vuotta. Romaani Alma! (WSOY) julkaistiin viime elokuussa, ja keskiviikkona Hanna Weselius voitti teoksellaan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Arvoltaan 15 000 euron palkinto annetaan vuoden parhaalle esikoisteokselle.

”Kyynisyydestä ja ironiasta tyystin vapaa Alma! on idealistinen kirja, joka maalaa eteemme sen, minkä pitäisi olla itsestään selvää ja mukana käytöksessämme aina: puhuessamme yhdestä ihmisestä puhumme aina kaikista”, perustelee palkintoraati.

Weseliuksen kirja tarkastelee naisen asemaa niin yhteiskunnassa kuin taidemaailmassakin sadan vuoden säteellä ja osoittaa, että parannusta on tapahtunut. Silti naisiin kohdistuva raivo pysyy. Sen voi nähdä hyvin etenkin sosiaalisessa mediassa, jossa viha ryöpsähtää helposti pöyristyttäviin mittoihin, jolloin solvaaja unohtaa paitsi kohteen myös oman ihmisyytensä.

Weselius kertoo pyöritelleensä kirjan teemoja mielessään jo joitakin vuosia ennen kuin lopulta alkoi kirjoittaa. Häntä vaivasivat etenkin sukupuolijakoon liittyvät vastakkainasettelut ja muihin ihmisten välisiin jakoihin liittyvät valtarakennelmat.

”Ja sellainen ohipuhuminen – lähinnä sosiaalisessa mediassa – tahallinen väärinymmärtäminen ja jatkuvassa raivon tilassa ­oleminen ja syyttely, sellainen kummallinen arjen viestinnän konfliktoituminen”, Weselius sanoo.

Hän ihmetteli, mistä on kyse. ”Miten ollaan tultu tällaiseen tilanteeseen, jossa kaikki loukkaantuu joka asiasta koko ajan tahallaan?”

Weseliuksen kirjassa on kolme keskeistä naishahmoa.

Nimihenkilö Alma (1879–1964) on säveltäjä Gustav Mahlerin nuori vaimo viime vuosisadan alun Wienissä, Aino kahden tyttärensä kanssa Suomessa asuva kuvataiteilija ja kolmas henkilö on Ainon perheasioita hoitava lakimies, joka toivoo Alma Mahlerista apua taisteluun naisten alistamista ja alistajia vastaan.

Alman hahmo syntyi, kun ­Weselius kuuli keväällä 2014 radio-ohjelman hänestä ja kiinnostui. Tällainen henkilö on elänyt oikeasti: Nuori lupaava säveltäjä, joka joutui naimisiin mennessään luopumaan säveltämisestä miehensä toivomuksesta.

Alma oli puuttuva avain, se, joka ruumiillisti Weseliuksen kirjan ristiriitaiset teemat.

”Tiesin heti, että tuosta se pitää tehdä, tuo auttaa minua käsittelemään näitä asioita.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Weselius kirjoitti romaaniinsa ensin Alman. Sen jälkeen syntyivät mosaiikkimaisesti etenevän romaanin muut henkilöhahmot. Romaanin muoto sopii Wese­liukselle, koska hän ei pidä it­seään sen paremmin juoni-ihmisenä kuin henkilöhahmoihmisenäkään.

”En lähde henkilö edellä käsittelemään asioita. Hahmot ovat enemmän teema- ja ongelmalähtöisiä, ehkä vähän sellaisia tutkijan ajatuksia, joihin hahmot sitten sopivat”, Weselius kuvailee.

Häntä kiinnosti pohdiskella sitä, miten naiset puhuvat naisesta, miten miehet puhuvat naisesta ja miten ihmiset puhuvat toisistaan. Ruumiillisuus on tekstissä vahvasti läsnä.

”Naiset ovat hirveän kriittisiä omia ja toisten vartaloita kohtaan. Ja kirjassa on paljon sitä, että siinä aivan kuin ruoskitaan, kuvaillaan toisia armottomasti.”

Ja kirjassa ruoskitaan myös mieshahmoja, Weselius muistuttaa.

Weselius sanoo olevansa huono sietämään kategorisoivaa yleistämistä, asioiden perusteetonta odottamista sen perusteella, että joku on nainen tai mies. Molempiin sukupuoliin liittyy hänen mukaansa raivostuttavaa yleistämistä ja puhuttelua.

”Ohipuhuminen liittyy usein juuri siihen, että ihmiset nähdään naisina ja miehinä eikä ihmisinä, jolloin niitä ei edes tarvitse yrittää ymmärtää tai kuunnella. Se herättää minussa raivoa ja on mielestäni hirveän turhaa.”

Weselius on ammatiltaan valokuvataiteen lehtori Aalto-yliopistossa. Hänen väitöskirjansa käsitteli mediaa ja henkilökuvia.

Hän on kuvannut nuoresta asti eri muodoissa niin journalistina kuin taiteilijana. Tällä hetkellä Weselius ei aktiivisesti itse valokuvaa, mutta opettaa, tutkii ja kirjoittaa aiheesta.

”Valokuvaushan on hirveän hieno ala, se on niin monipuolinen. Sen kautta voi tarkastella mitä tahansa ilmiöitä, koska kuvia on kaikkialla.”

Mutta kuvilla ei pysty ilmaisemaan kaikkea.

”On joitain asioita, joita minä en vain osannut ilmaista kuvilla, ja siksi minun oli pakko ruveta tekemään niitä kirjoittamalla.”

HS:n elokuussa ilmestyneessä kirja-arvostelussa Almaa! kehuttiin viisaaksi, ärhäkkääksi ja elegantiksi romaaniksi. Samassa arvostelussa todettiin myös, että Weseliuksella on omintakeinen ääni, joka on arvokas lisä uudistuvaan kirjallisuuteemme.

Oletko tullut jäädäksesi Hanna Weselius vai jääkö Alma! ainoaksi romaaniksesi?

”Toivottavasti ei jää. Kyllä haluan kirjoittaa lisää ja on minulla ajatuksiakin.”

Weselius sanoo kirjoittaneensa aina. Ennen esikoisromaania on syntynyt runoja, novelleja, lehtijuttuja, kolumneja.

Esikoisromaanit ovat usein omaelämäkerrallisia, mutta Weseliukselle se vaihtoehto ei sopinut.

”Silloin kun rupesin tosissani kirjoittamaan kaunokirjallisuutta vuonna 2010, kirjoitin runoja, ja kirjoitin itseni niihin. Kirjoitin sen kaiken kipuni niihin runoihin.”

Runoja syntyi kolme kokoelmallista. Kun kukaan ei kuitenkaan halunnut julkaista Weseliuksen runoja, hän alkoi kirjoittaa novelleja. Siinä vaiheessa olikin jo käynyt niin, että kaikki novellien henkilöhahmot olivat muita kuin hän itse.

”Kun sitten rupesin kirjoittamaan tuota romaania, oli ihan mielettömän vapauttavaa, että minun ei tarvinnut kirjoittaa mitään itsestäni. Se tarve oli kadonnut.”

Vaikka Weseliuksen vanhat runot ovat jääneet unholaan, muutamia niistä on sävelletty ja esitetty kantaattina.

”Laulan Koiton Laulu -nimisessä kuorossa, ja sen johtaja Kaapo Ijas sävelsi tekstejäni. Teoksen nimi on Turvapaikka, ja se käsittelee pakolaisuutta.”

Musiikki soi silloinkin, kun Weselius sai tiedon HS:n kirjapalkinnon voitosta. Hän oli juuri hakenut poikansa bänditunnilta, ja heillä on tapana huudattaa vuorotellen musiikkia autossa. Poika soittaa äidilleen uusia kappaleita, äiti vanhoja. Kun puhelin soi Itäkeskuksen kohdalla, stereoissa soi Creamin White Room.

”Menin sen verran sekaisin tiedosta, että pysähdyin vihreisiin valoihin. Sitten ajoimme Vuosaareen ja teimme muutaman ylimääräisen kierroksen liikenneympyröissä.”

Hanna Weselius

 Syntynyt Kajaanissa 1972, varttunut Pornaisissa. Kaksi lasta.

 Opiskellut kirjallisuustiedettä ja valokuvausta. Valmistunut Taikista valokuvaajaksi 2001.

 Työskentelee lehtorina Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmassa. Väitellyt tohtoriksi vuonna 2014, aiheena henkilökuvien rakentuminen aikakauslehdissä.

 Viimeisin valokuvataideprojekti My Day Is a Many Splendoured Bird (2010).

Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  5. 5

   Paavi: Korean sota tuhoaisi suuren osan ihmiskuntaa – ehdottaa Norjaa sovittelijaksi

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   ”Populismia steroideissa” – Porvooseen saapuva nettiaktivismin supertähti kertoo HS:n haastattelussa, mikä teki Trumpista niin vahvan

  9. 9

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää