Valikko
Kulttuuri

HS:n kirjallisuuspalkinnon voittanut Hanna Weselius ärsyyntyi somen sukupuoliraivoon: ”Miten ollaan tultu tilanteeseen, jossa kaikki loukkaantuu joka asiasta koko ajan tahallaan?”

Helsinkiläisen Hanna Weseliuksen esikoisromaani Alma! käsittelee naisiin kohdistuvaa raivoa

Kaikki alkoi sängyssä Vuosaaressa. Kirjailija Hanna Weselius oli sairauslomalla ja makasi selkäleikkauksen jälkeen kotona vuoteessaan potien kovia kipuja. Silloin hän kirjoitti ensimmäiset sanat, lauseet, kokonaiset kappaleet esikoiskirjaansa.

Siitä on nyt yli kaksi vuotta. Romaani Alma! (WSOY) julkaistiin viime elokuussa, ja keskiviikkona Hanna Weselius voitti teoksellaan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Arvoltaan 15 000 euron palkinto annetaan vuoden parhaalle esikoisteokselle.

”Kyynisyydestä ja ironiasta tyystin vapaa Alma! on idealistinen kirja, joka maalaa eteemme sen, minkä pitäisi olla itsestään selvää ja mukana käytöksessämme aina: puhuessamme yhdestä ihmisestä puhumme aina kaikista”, perustelee palkintoraati.

Weseliuksen kirja tarkastelee naisen asemaa niin yhteiskunnassa kuin taidemaailmassakin sadan vuoden säteellä ja osoittaa, että parannusta on tapahtunut. Silti naisiin kohdistuva raivo pysyy. Sen voi nähdä hyvin etenkin sosiaalisessa mediassa, jossa viha ryöpsähtää helposti pöyristyttäviin mittoihin, jolloin solvaaja unohtaa paitsi kohteen myös oman ihmisyytensä.

Weselius kertoo pyöritelleensä kirjan teemoja mielessään jo joitakin vuosia ennen kuin lopulta alkoi kirjoittaa. Häntä vaivasivat etenkin sukupuolijakoon liittyvät vastakkainasettelut ja muihin ihmisten välisiin jakoihin liittyvät valtarakennelmat.

”Ja sellainen ohipuhuminen – lähinnä sosiaalisessa mediassa – tahallinen väärinymmärtäminen ja jatkuvassa raivon tilassa ­oleminen ja syyttely, sellainen kummallinen arjen viestinnän konfliktoituminen”, Weselius sanoo.

Hän ihmetteli, mistä on kyse. ”Miten ollaan tultu tällaiseen tilanteeseen, jossa kaikki loukkaantuu joka asiasta koko ajan tahallaan?”

Weseliuksen kirjassa on kolme keskeistä naishahmoa.

Nimihenkilö Alma (1879–1964) on säveltäjä Gustav Mahlerin nuori vaimo viime vuosisadan alun Wienissä, Aino kahden tyttärensä kanssa Suomessa asuva kuvataiteilija ja kolmas henkilö on Ainon perheasioita hoitava lakimies, joka toivoo Alma Mahlerista apua taisteluun naisten alistamista ja alistajia vastaan.

Alman hahmo syntyi, kun ­Weselius kuuli keväällä 2014 radio-ohjelman hänestä ja kiinnostui. Tällainen henkilö on elänyt oikeasti: Nuori lupaava säveltäjä, joka joutui naimisiin mennessään luopumaan säveltämisestä miehensä toivomuksesta.

Alma oli puuttuva avain, se, joka ruumiillisti Weseliuksen kirjan ristiriitaiset teemat.

”Tiesin heti, että tuosta se pitää tehdä, tuo auttaa minua käsittelemään näitä asioita.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Weselius kirjoitti romaaniinsa ensin Alman. Sen jälkeen syntyivät mosaiikkimaisesti etenevän romaanin muut henkilöhahmot. Romaanin muoto sopii Wese­liukselle, koska hän ei pidä it­seään sen paremmin juoni-ihmisenä kuin henkilöhahmoihmisenäkään.

”En lähde henkilö edellä käsittelemään asioita. Hahmot ovat enemmän teema- ja ongelmalähtöisiä, ehkä vähän sellaisia tutkijan ajatuksia, joihin hahmot sitten sopivat”, Weselius kuvailee.

Häntä kiinnosti pohdiskella sitä, miten naiset puhuvat naisesta, miten miehet puhuvat naisesta ja miten ihmiset puhuvat toisistaan. Ruumiillisuus on tekstissä vahvasti läsnä.

”Naiset ovat hirveän kriittisiä omia ja toisten vartaloita kohtaan. Ja kirjassa on paljon sitä, että siinä aivan kuin ruoskitaan, kuvaillaan toisia armottomasti.”

Ja kirjassa ruoskitaan myös mieshahmoja, Weselius muistuttaa.

Weselius sanoo olevansa huono sietämään kategorisoivaa yleistämistä, asioiden perusteetonta odottamista sen perusteella, että joku on nainen tai mies. Molempiin sukupuoliin liittyy hänen mukaansa raivostuttavaa yleistämistä ja puhuttelua.

”Ohipuhuminen liittyy usein juuri siihen, että ihmiset nähdään naisina ja miehinä eikä ihmisinä, jolloin niitä ei edes tarvitse yrittää ymmärtää tai kuunnella. Se herättää minussa raivoa ja on mielestäni hirveän turhaa.”

Weselius on ammatiltaan valokuvataiteen lehtori Aalto-yliopistossa. Hänen väitöskirjansa käsitteli mediaa ja henkilökuvia.

Hän on kuvannut nuoresta asti eri muodoissa niin journalistina kuin taiteilijana. Tällä hetkellä Weselius ei aktiivisesti itse valokuvaa, mutta opettaa, tutkii ja kirjoittaa aiheesta.

”Valokuvaushan on hirveän hieno ala, se on niin monipuolinen. Sen kautta voi tarkastella mitä tahansa ilmiöitä, koska kuvia on kaikkialla.”

Mutta kuvilla ei pysty ilmaisemaan kaikkea.

”On joitain asioita, joita minä en vain osannut ilmaista kuvilla, ja siksi minun oli pakko ruveta tekemään niitä kirjoittamalla.”

HS:n elokuussa ilmestyneessä kirja-arvostelussa Almaa! kehuttiin viisaaksi, ärhäkkääksi ja elegantiksi romaaniksi. Samassa arvostelussa todettiin myös, että Weseliuksella on omintakeinen ääni, joka on arvokas lisä uudistuvaan kirjallisuuteemme.

Oletko tullut jäädäksesi Hanna Weselius vai jääkö Alma! ainoaksi romaaniksesi?

”Toivottavasti ei jää. Kyllä haluan kirjoittaa lisää ja on minulla ajatuksiakin.”

Weselius sanoo kirjoittaneensa aina. Ennen esikoisromaania on syntynyt runoja, novelleja, lehtijuttuja, kolumneja.

Esikoisromaanit ovat usein omaelämäkerrallisia, mutta Weseliukselle se vaihtoehto ei sopinut.

”Silloin kun rupesin tosissani kirjoittamaan kaunokirjallisuutta vuonna 2010, kirjoitin runoja, ja kirjoitin itseni niihin. Kirjoitin sen kaiken kipuni niihin runoihin.”

Runoja syntyi kolme kokoelmallista. Kun kukaan ei kuitenkaan halunnut julkaista Weseliuksen runoja, hän alkoi kirjoittaa novelleja. Siinä vaiheessa olikin jo käynyt niin, että kaikki novellien henkilöhahmot olivat muita kuin hän itse.

”Kun sitten rupesin kirjoittamaan tuota romaania, oli ihan mielettömän vapauttavaa, että minun ei tarvinnut kirjoittaa mitään itsestäni. Se tarve oli kadonnut.”

Vaikka Weseliuksen vanhat runot ovat jääneet unholaan, muutamia niistä on sävelletty ja esitetty kantaattina.

”Laulan Koiton Laulu -nimisessä kuorossa, ja sen johtaja Kaapo Ijas sävelsi tekstejäni. Teoksen nimi on Turvapaikka, ja se käsittelee pakolaisuutta.”

Musiikki soi silloinkin, kun Weselius sai tiedon HS:n kirjapalkinnon voitosta. Hän oli juuri hakenut poikansa bänditunnilta, ja heillä on tapana huudattaa vuorotellen musiikkia autossa. Poika soittaa äidilleen uusia kappaleita, äiti vanhoja. Kun puhelin soi Itäkeskuksen kohdalla, stereoissa soi Creamin White Room.

”Menin sen verran sekaisin tiedosta, että pysähdyin vihreisiin valoihin. Sitten ajoimme Vuosaareen ja teimme muutaman ylimääräisen kierroksen liikenneympyröissä.”

Hanna Weselius

 Syntynyt Kajaanissa 1972, varttunut Pornaisissa. Kaksi lasta.

 Opiskellut kirjallisuustiedettä ja valokuvausta. Valmistunut Taikista valokuvaajaksi 2001.

 Työskentelee lehtorina Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmassa. Väitellyt tohtoriksi vuonna 2014, aiheena henkilökuvien rakentuminen aikakauslehdissä.

 Viimeisin valokuvataideprojekti My Day Is a Many Splendoured Bird (2010).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Obama määräsi Wikileaks-vuotaja Chelsea Manningin vapautettavaksi – nyt kysytään jo, mitä tekee Julian Assange

  3. 3

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  4. 4

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  5. 5

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  6. 6

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  7. 7

   Brittilehti: Yhdysvaltaisnainen haastaa Trumpin oikeuteen ahdistelusta

  8. 8

   Jarkko Niemisellä voitokas liigadebyytti: ”Ei ole maskotin puuhaa”

  9. 9

   Venäjän ulkoministeri haukkui Euroopan ja sen ”alhaiset arvot”: Ukrainan sota johtui liberaalien arvojen tuputtamisesta

  10. 10

   Jukka Jalonen Patrik Laineesta: ”Minulle ja varmaan muillekin yllätys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  4. 4

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  5. 5

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  6. 6

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  7. 7

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  9. 9

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  10. 10

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää