Kulttuuri

Ohjaaja lupaa laittaa Wagnerin uhrautuvan naiskuvan uusiksi, kun Lentävä hollantilainen saapuu Helsinkiin – Britanniassa kokeiluista usein rangaistaan: ”Buuaajat ovat entistä äänekkäämpiä”

Kasper Holten tuo Kansallisoopperaan Wagnerin kirotun päähenkilön, joka onkin nyt menestyvä kansainvälinen kuvataiteilija. Suuria odotuksia herättää myös suomalaissopraano Camilla Nylund.

Nykyajan lentävä hollantilainen ei ole tarujen aavelaivan kapteeni. Kulkuväline on tietysti lentokone, ja ainakin Suomen Kansallisoopperassa hän on perjantaista alkaen kiireen kiroama kansainvälinen kuvataiteilija etsimässä informaatiomyrskyn syövereistä rauhaa ja rakkautta.

Richard Wagner kuvasi Lentävä hollantilainen -oopperassa itseään”, tanskalainen huippuohjaaja Kasper Holten sanoo. ”Wagner oli hyvin moderni, matkusteleva, rauhaton ja kiireinen mies, jonka näihin puoliin on helppo samaistua. Siksi sijoitin produktion nykyaikaan.”

Odotukset ovat korkealla kahdesta syystä: Holtenin edellinen ohjaus Kansallisoopperassa oli täysosumaproduktio E. W. Korngoldin oopperasta Die Tote Stadt. Ja naispääosassa oli silloin kuten myös nyt suomalaissopraano Camilla Nylund, jota kuulee Berliinin ja Wienin valtionoopperoissa useammin kuin Helsingissä.

”Kun taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi pyysi ja kun Camilla oli mukana, oli helppo suostua”, Holten sanoo.

Odotukset uudesta oopperatapauksesta ovat siis korkealla. Edellinenhän oli Patrice Chéreaun ohjaus Richard Straussin Elektrasta Kansallisoopperassa syyskuussa. Silloin kaikki liput myytiin etukäteen loppuun, mutta Lentävään hollantilaiseen saa vielä lippuja.

Holten tietää hyvin, että monessa nykyohjauksessa salaperäinen hollantilainen on vain nuoren naisen fantasia.

”Mutta Wagner sijoitti kuitenkin miehen pääosaan, ja halusin etsiä hänen näkökulmaansa. Hän pitää itseään kirottuna. mutta kirous voi syntyä vain omassa mielessä. Hirveitä onnettomuuksia ja epäonnea voi tapahtua meistä jokaiselle, mutta on oma päätös nähdä vastoinkäymiset kirouksena. Ja vain oma päätös voi siitä kirouksesta vapauttaa.”

Wagnerin libretossa Senta tekee itsemurhan, kun hänen kuvitellaan pettäneen hollantilaisen. Juuri se vapauttaa hollantilaisen kirouksesta. Holten ei tällaista loppua hyväksy.

”Wagnerin juonissa miehen onni on usein kiinni siitä, että nainen uhraa itsensä. Nyt on vuosi 2016, ja tällainen ratkaisu ei voi riittää Sentalle eikä hollantilaiselle. Minun ohjauksessani Senta ei ole uhri, ja sukupuoliroolit muuttuvat. Loppuratkaisu jääköön vielä salaisuudeksi.”

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Camilla Nylundin mielestä Holtenilla on aina toimiva konsepti, jota ohjaaja myös suostuu muuttamaan laulajapersoonallisuuksien mukaan.

”Minun Sentani on taide­opiskelija, joka löytää hollantilaisesta sielunkumppanin. Ja onhan se vaihtelua, kun Senta ei tee lopussa itsemurhaa!”

Nylund joutui Kansallisoopperan kiinnityksen vuoksi kieltäytymään tänä syksynä Richard Straussin Salomen pää­osasta New Yorkin Metropolitan-oopperassa.

”Mutta Senta on tärkeä rooli, johon haluan nyt syventyä, kun Salomea olen tehnyt jo niin paljon. New Yorkin Metropolitan-debyytti tulee sitten 2019 Richard Straussin Ruusuritarin marsalkattarena Simon Rattlen johdolla”, Nylund paljastaa.

Kasper Holten (s. 1973) on saanut varsin nuorena varsin paljon. Hän on ollut jo 17 vuotta myös oopperanjohtaja, ensin Tanskan kuninkaallisessa oopperassa ja sitten Britannian ­ykköstalossa eli Lontoon Covent Gardenin Royal Opera Housessa.

”Kaudellani yksityisen tuen määrä on noussut yli julkisen tuen ja sain tilata esimerkiksi Kaija Saariaholta ja Sofi Oksaselta oopperan Lontooseen vuodeksi 2020”, hän kertaa.

”Johtajuus tuo ymmärrystä politiikasta, mikä hyödyttää minua luovassa työssäni ohjaajana. Mutta jätän Lontoon maaliskuussa, koska meillä on 4- ja 1-vuotiaat tyttäret. Haluan heidän käyvän koulunsa Tanskassa.”

Holten arvostaa synnyinmaassaan isovanhempien läheisyyttä, pohjoismaista sosiaaliturvaa ja tanskalaista koulutusjärjestelmää.

Entä oopperayleisöt? Suomessa ja Tanskassa kokeilutkin usein hyväksytään, mutta ­Britanniassa on osin toisin.

”Buuaajat ovat entistä äänekkäämpiä. Moni haluaisi kääntää kelloa taaksepäin ja pitää taidetta sielun lepopaikkana, vaikka mielestäni taiteen tulee olla sielun kuntosali!”

Myös Britannian EU-eron eli Brexitin kannattajat halusivat kääntää kelloa taaksepäin aikaan, jolloin Britannia oli eristyneempi.

”Laitoin Lontoossa toimistoni oveen Brexitin kannattajien julisteen, jossa kerrotaan, kuinka EU:sta tulee tyyppejä viemään työsi. Niinhän minä tein”, hän naurahtaa.

Buuaajilta hän toivoisi enemmän uteliaisuutta ja avointa mieltä.

”Taide ei saa jäädä nostal­giaksi. Jos ohjaus rikkoo käsityksesi ainoasta oikeasta ohjaustyylistä, se voi olla epämiellyttävää, mutta se voi herättää myös uusia ideoita.”

Tätä tarkoittaa taide ”sielun kuntosalina”. On etsittävä rajoja myös taiteen vastaanottajana. Ja harjoitettava myös niitä aivojen ja sielun sopukoita, jotka usein ovat käyttämättä.

Holten jatkaa ohjaajana. Töitä on tulossa Tanskaan, Bregenzin festivaalille ja taloihin, joista hän ei voi vielä puhua.

”Ei myrskyä voi paetakaan”, hän pohtii. Se tarkoittaa tarujen hollantilaista ja myös häntä itseään.

”Eikä myrskyn keskellä ole helppoa. Moni addiktoituukin työhön, päihteisiin, naisiin tai uhkapeliin, jotta saa hetken helpotuksen levottomuudesta ja tuskasta.”

Mutta Holten muistuttaa, että Wagner ja hänen oopperansa päähenkilö etsivät jotain syvempää.

”Lentävä hollantilainen kertoo kaipuusta kotiin, onnellisuuteen, rauhaan, helpotukseen: ankkuriin, joka tekee mahdolliseksi myrskyn keskellä elämisen. Se ei ole helppoa, ja siksi monet tyytyvät väliaikaisiin pikaratkaisuihin.”

Miksi myrskyä ei voisi väistää? Eikö hollantilainen voisi muodikkaasti ”downshiftata” eli leppoistaa elämäänsä?

”Se on joillekin mahdollista, mutta Wagner ei pystynyt siihen eikä hollantilainen pystyisi siihen. Tämä ei ole kaikkien tarina, mutta heidän tarinansa tämä on.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  5. 5

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  6. 6

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  7. 7

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  8. 8

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  9. 9

   Rakas Ivanka teki jo oharit Kiinalle – Miten käy isä-Trumpin vierailun?

  10. 10

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää