Kulttuuri    |   Essee

Hitler oli vihapuheen mestari – hän loi mediakuplan ja lupasi tehdä Saksasta jälleen suuren

Weimarin tasavallan johtoon nostettu Adolf Hitler oli kokematon poliitikko ja julkea valehtelija – ja hänen mediatavoittavuutensa oli ennennäkemätöntä, kirjoittaa Katarina Baer.

Kerran historiassa eli kansanvillitsijä, joka harjoitti pelon politiikkaa ja oli vihapuheen mestari. Hänelle maailma oli täynnä uhkakuvia ja elämä jatkuvaa eloonjäämistais­telua.

Hän kutsui johtamaansa puoluetta, sen kannattajia ja aatemaailmaa liikkeeksi, ikään kuin ne olisivat olleet jotain merkittävämpää kuin vain puoluetyötä.

Tämä puoluejohtaja nimesi vihollisia sisältä ja ulkoa. Hän puhui kansan kieltä ja oli julkea valehtelija. Hän lietsoi salaliittoteorioita muun muassa kansainvälisestä finanssieliitistä, oman maansa vallanpitäjistä ja halveksimistaan toisinajattelijoista. Hän visioi siitä, että poistaisi inhoamansa vähemmistön maasta.

Hän osasi taitavasti käyttää hyväkseen aikansa uusia viestintäkanavia – radiota ja elokuvaa – niin, että hänen media­tavoittavuutensa oli ennennäkemätöntä. Ja kun hän nousi valtaan, ihmiset elivät omassa pienessä mediakuplassaan. Mutta tuolloin mediatodellisuuden rajoista eivät pitäneet huolta sosiaalisen median algoritmit vaan natsit, jotka lakkauttivat kaiken muun lehdistön paitsi omansa.

Ajat olivat tietysti otolliset viha­puheelle ja salaliittoteorioille, kun Adolf Hitler 1920-luvun taitteessa keksi ryhtyä poliitikoksi. Saksalaisilla oli takanaan hävitty sota, nöyryyttävät rauhanehdot, vallan­kumous, talouskurimusta ja hyperinflaa­tiota, poliittista väkivaltaa ja johtamis­järjestelmä, joka kansalaisten silmin vaikutti lähinnä riitaisalta teatterilta.

Saksa siirtyi parlamentaariseen demo­kratiaan ja monipuoluejärjestelmään vasta ensimmäisen maailmansodan päätyttyä, eikä se sujunut helposti.

Mutta ajat ennen natsien valtaannousua eivät olleet pelkästään synkät, vaan ne olivat kuin monien – vastakkaistenkin – virtausten kudelmaa. Juutalaisvastaisuus oli avointa, sillä oli pitkät juuret ja sitä oli paljon, mutta samaan aikaan 1920-luvulla saksanjuutalaiset elivät kulta-aikaansa. Weimarin tasavallaksi kutsutussa tuon ajan Saksassa heillä oli ensimmäisen kerran täysi tasa-arvo lain edessä, ja juutalaiset taiteilijat, tieteilijät ja filosofit tekivät omilla aloillaan uusia saavutuksia.

Valtio toteutti massiivisia säästöjä, mutta Berliinin yökerhoissa juhlittiin estottomammin kuin missään muualla Euroopassa, amerikkalainen toimittaja ja historioitsija Otto Friedrich kirjoittaa kirjassaan Before the Deluge. A Portrait of Berlin in the 1920s (Ennen tulvaa. Kuvaus 1920-luvun Berliinistä).

Keisarinaikojen haikailu ja nationalismi sykkivät vahvoina, mutta oli dadaa, Bauhausia, charlestonia ja laaja kirjo liberaaleja sanomalehtiä. Einstein, Dietrich, Brecht, Nabokov ja Josephine Baker ovat jättäneet nimensä kertomaan Berliinin silloisesta luovasta loistosta.

Hitlerin kansallissosialistinen puolue NSDAP oli pitkään marginaalinen ilmiö, Weimarin tasavaltaa tutkinut historioitsija Hans Mommsen huomauttaa kirjassaan Aufstieg und Untergang der Republik von Weimar (Weimarin tasavallan nousu ja ­tuho). Sen suosio ryöpsähti vasta, kun maailmantalous syksyllä 1929 syöksyi ­lamaan.

Saksalaisyrityksiä ja -pankkeja kaatui kuin keiloja. Miljoonien työpaikat hävisivät noin vain, ja vasta silloin natsit saivat havittelemansa äänestäjäkunnan, työläiset, puolelleen.

Yksi ihmiskunnan suurimmista itseruoskinnan paikoista on ollut pohtia, kuinka Hitler ja natsit pääsivät tekemään hirmutekonsa. Miksei kukaan pysäyttänyt heitä?

Kuinka vauras ja sivistynyt kansakunta keskellä modernia Eurooppaa saattoi ihailla Hitleriä vailla kritiikkiä?

Miksi ajan johtavat poliitikot muissa maissa eivät toimineet ajoissa?

Hitler-tutkijoiden kuten Ian Kershawin mukaan Hitlerin valtaan nostaneiden poliitikkojen ja ulkovaltojen kohtalokas virhearvio oli aliarvioida hänet. Kun Saksan konservatiivit nimittivät hänet valtakunnankansleriksi alkuvuodesta 1933, he uskoivat pystyvänsä kontrolloimaan tuota poliitikkona täysin kokematonta hahmoa, joka oli lähtenyt liikkeelle piittaamatta lainkaan soveliaisuuden säännöistä.

Hitler oli taustaltaan kaikkea muuta kuin henkilö, joka voisi liikuttaa poliittisia voimasuhteita. Hän oli ollut epäonnistunut taiteilija ja tehnyt mitättömän sotilasuran ennen kuin hänestä tuli olutkapakoissa pauhaava kansanvillitsijä, kuten historioitsija Volker Ullrich muistuttaa yhdessä tuoreimmista Hitler-tutkimuksista, kirjassaan Adolf Hitler. Biographie. Die Jahre des Aufstiegs (Adolf Hitler. Elämäkerta. Nousun vuodet).

Entä tavalliset saksalaiset? Olen pohtinut heidän estotonta Hitlerin ihailuaan viime ajat, kun olen selvittänyt saksalaisten isovanhempieni elämäntarinaa. Mummoni ja vaarini olivat vakaumuksellisia natseja.

Muistutettakoon, että kukaan ei natsien noustessa valtaan vuonna 1933 tiennyt mitään siitä, että kymmenen vuoden kuluttua Eurooppa olisi kuin maailman­lopun näyttämö. Hitlerin käynnistämät uusi maailmansota ja Euroopan juutalaisten kansanmurha niittivät miljoonittain kuolonuhreja.

Jokin käsitys asioista ihmisillä kuitenkin oli. He olivat perillä Hitlerin juutalais­vihasta, jota hän suolsi jo 1920-luvulla kirjoittamaansa opukseen Taisteluni, ja heille oli tuttua, että natsit pieksivät juutalaisia tilaisuuden tullen.

Elettiin totuuden jälkeistä aikaa. Kaikenlaisia höpöhöpöpuheita liikkui siihen saakka, kunnes natsit nousivat valtaan. Sen jälkeen enää heidän harhainen, valheellinen maailmankuvansa oli sallittu.

Isovanhemmilleni kansallissosialismi edusti ennen kaikkea hyviä ja myönteisiä asioita kuten työpaikkoja, arvostusta, sosiaalista nousua ja yhteisön turvaverkkoa pahan päivän varalle. Hitler lupasi heille modernia, uudenlaista, eteenpäin katsovaa meininkiä epäonnistuneen demo­kratian tilalle.

He kokivat varmasti vaikuttavansa alhaalta ylöspäin ja keikuttaneensa vallinnutta asetelmaa, kun Hitler oli hajottanut parlamentin, lakkauttanut muut puo­lueet, ammattiliitot ja vapaan lehdistön, pannut juutalaisia viralta ja laittanut poliittiset vastustajansa vankilaan.

Vetovoimaisinta mummolleni ja vaarilleni natsismissa oli kuitenkin Hitlerin lupaus siitä, että hän tekisi Saksasta jälleen suuren. Ajatus suur-Saksasta koukutti, sillä se meni ihon alle. Sen tarjoamaan kokonaispakettiin kuului uusi identiteetti, jäsenyys tasavertaisten yhteisössä ja elämälle merkitys.

Entisen minäkuvansa isovanhempani olivat kadottaneet miljoonien muiden tavoin ajan myllerryksessä ensimmäisen maailmansodan kauhuihin.

Toki mummoni ja vaarini olivat ajalle tyypilliseen tapaan anti­semiittejä. He tunsivat varmasti ainakin laimeaa kateutta menestyneitä juutalaisia kohtaan. Mutta jos he jotain ajattelivat natsien juutalaisvastaisesta öyhäämisestä silloin, kun natsit eivät vielä olleet vallassa, niin varmaan jotain tämän tapaista: Jawohl, vihdoin joku sanoo asiat niin kuin ne ovat.

Vihapuhetta seurasi, että rasismi arkipäiväistyi ja ui kaikkialle yhteiskuntaan. Systemaattisen vainon alkaessa isovanhempani varmaan jo kokivat, että sorto oli tarpeen. Ja kun tapahtumat olivat ryöstäytyneet käsistä, he näyttäisivät sen aikaisen kirjeenvaihtonsa perusteella yksinkertaisesti torjuneen mielestään moraalinsa vastaiset tapahtumat.

Mummoni ja vaarini taisivat tehdä miljoonien muiden saksalaisten kanssa sen saman kohtalokkaan virheen kuin tuon ajan johtavat poliitikot: he suhtautuivat Hitlerin puheisiin kampanjapuheina – he eivät ottaneet niitä kirjaimellisesti, eivätkä todesta.

Kirjoittaja on lifestyletoimituksen esimies. Hänen omia isovanhempiaan käsittelevä kirjansa He olivat natseja (Teos) ilmestyi keväällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Natsi-Saksa
 • Natsismi
 • Katarina Baer
 • Esseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Poliisi järjestää Turun puukotusten rekonstruktion keskustassa, Kauppatori eristettiin – HS seuraa mukana

  8. 8

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  9. 9

   Kauanko täysimettävä äiti pysyisi erämaassa hengissä juomalla omaa äidinmaitoaan?

  10. 10

   IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää