Kulttuuri

Kokenut teatteriohjaaja Kaisa Korhonen: On fakta, että nuoria naisnäyttelijöitä kiusataan

Korhosen mukaan naiset eivät ole päässeet teatteriuralla eteenpäin sukupuolensa takia tasa-arvoisesti miesten kanssa

Teatteriohjaaja Kaisa Korhosen mukaan nuorten naisnäyttelijöiden kiusaaminen ja alistaminen on suomalaisessa teatterissa todellinen mutta vaiettu ilmiö.

”On fakta, että nuoria naisnäyttelijöitä kiusataan. Se on kammottavaa. Siitä ei puhuta, se on hiljaista alentamista. Vanhempi miesohjaaja ottaa uhrikseen nuoren naisnäyttelijän jota kiusaa, kun ei uskalla haukkua kokeneita näyttelijöitä. Nuorta naista käytetään iskuvaimentajana, jolla ohjaaja ylläpitää miehistä valtaa. Jos siitä hermostuu annetaan ymmärtää, että ’älä ota niin tosissasi’, tähän tottuu.”

75-vuotiaan Korhosen mukaan hänen nuoruudessaan tällaiseen ei puututtu, koska kaikki huomio kiinnittyi luokkatietoisuuteen. Korhonen aloitti uransa 1960-luvulla ja tuli tunnetuksi 50 vuotta sitten ensi-iltansa saaneesta Lapualaisoopperasta.

Viime vuosina teatterin sisäisiä sukupuolirakenteita on ravistellut Anna Paavilaisen, 33, monologinäytelmä Play Rape, joka tuo näkyväksi millaista naisnäyttelijän on näytellä raiskauksen uhria toistuvasti. Korhonen kertoo tunnistavansa ilmiön, jota Paavilaisen näytelmä kuvaa.

Lue Anna Paavilaisen haastattelu tästä.

Nuorena Korhonen joutui leimatuksi, koska oli nuori nainen ja papin tytär.

”Sain osakseni paljon vihaa. Jos olisin ollut poika, näin ei olisi tapahtunut.”

Korhosen työtoverit, saman ikäpolven miehet väistivät määrittelyn ja noukkivat kunnian, nousivat 1970-80-luvuilla hyviin työpaikkoihin teattereiden ja taidelaitosten johtajiksi.

”Olin pettynyt kun yksi meistä, Peter von Bagh, teki Sininen laulu -sarjan Suomen 1900-luvun taiteiden historiasta. Ääneen pääsivät miehet, vaikka 1980-luvulla ohjaajien enemmistö oli jo naisia.”

Suomalaisen tasa-arvotyön tunnetuimmasta pioneerista Minna Canthista näytelmän ohjannut Korhonen toteaa, että asiat eivät ole menneet merkittävästi parempaan suuntaan.

”Haluan Canth-näytelmässä tehdä näkyväksi, miten Minna pystyi sitkeydellään ja kyvykkyydellään edistämään naisten ja miesten tasa-arvoa ja muun muassa naisen oikeutta avata oma pankkitili itse ansaitsemalleen rahalle.”

Lue Kaisa Korhosen haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Sukupuoli
 • Sukupuoliroolit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Jokeri-vahti Karri Rämö kasvoi NHL:ssä Miikka Kiprusoffin pitkän varjon alla: ”Oli hauska kuunnella niitä juttuja, kun he haikailivat hänen peräänsä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää