Valikko
Kulttuuri

Fiskarsiin on nousemassa uusi yksityinen keramiikkamuseo

3d-tekniikka on mullistamassa alaa, ja esimakua siitä saa parhaillaan esillä olevassa näyttelyssä.

Millaista mielikuvituksellista keramiikkataidetta näemme tulevaisuudessa? Miten kolmiulotteinen tulostustekniikka muuttaa tuotteiden suunnittelua ja yhdistää sen vuosisatoja vanhoihin käsityöläistaitoihin?

Esimakua tulevaisuuden keramiikasta saa kansainvälisestä Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future -näyttelystä Fiskarsin Kuparipajassa. Monet esineistä ovat syntyneet Aalto-yli­opiston ja kolmen muun ­eurooppalaisen korkeakoulun muotoilun opiskelijoiden työ­pajassa saksalaisessa Kahla-porsliinitehtaassa viime keväänä.

Siitä, mitä teknologinen vallankumous voi tuoda tullessaan kertovat suomalaislasten työ­pajan esineet. Lasten kuvat, kuten 11-vuotiaan Kukan piirtämä kannu taltioitiin digitaaliseen muotoon ja tiedostot lähetettiin sähköpostilla New Yorkiin. Siellä ne tulostettiin 3d-tekniikalla esineiksi, jotka lähetettiin postissa takaisin Suomeen.

Muodoiltaan huikeimpia esimerkkejä ovat Jonathan Keepin jäävuoria muistuttavat veistokset. Tulostimella syntynyt posliinirakenne vaikuttaa hämmästyttävän luonnolliselta satunnaisesti aaltoilevine muotoineen.

”Pitää tuntea materiaali erittäin hyvin, jotta pystyy näin taiturilliseen lopputulokseen”, sanoo keramiikkataiteilija Karin Widnäs, joka valvoo ja opastaa kävijöitä.

Keramiikan tuhatvuotinen historia ja nopeasti kehittyvä tekniikka yhdistyvät upealla tavalla Monica Romagnolin muotoilemissa uurnissa. Ikivanhat pintakoristeet on korvattu taiteilijan nykytekniikan avulla luomilla reliefimäisillä arkisilla ihmishahmoilla kuten kauppakasseja kantavalla miehellä.

Myös keramiikan ja lasin yhdistäminen näyttää onnistuvan uudella teknologialla lasipulloissa, joiden ympäri kiertävät keramiikkamassasta tulostetut punosvyöt. ”Näissä on tehty 3d-tekniikalla ensin punos ja sitten puhallettu lasi sen sisälle”, Widnäs kertoo.

Herkän koristeelliset, värikkäät tulosteet peittävät myös lasien pintaa, niinpä niihin on helppo tarttua.

Uutta tekniikkaa ei tarvitse käyttää aina, vaan kekseliäitä tuotteita voi saada aikaan myös perinteisin menetelmin kuten valamalla lämmityslevyjä. Pyöreät, kolmen sentin paksuiset keramiikkalevyt ladotaan metallitelineeseen kuumennettavaksi, ja niiden avulla viileä huone saadaan pidettyä pehmoisen lämpimänä.

Toinen mainio keksintö on huokoisesta punasavesta muotoiltu ekologinen ”jääkaappi”. Ulkokuoren sisälle upotetaan keraaminen allas, ja seinämien väli täytetään pikkukivillä ja kylmällä vedellä. Koska vesi haihtuu savesta, syntyy sähköttä toimiva jääkaappi, jossa elintarvikkeet pysyvät viileänä.

”Samanlaisia käytetään Afrikassa pitämään vettä kylmänä”, Karin Widnäs tietää. ”Miksei tällaista voi käyttää myös suomalaisilla kesämökeillä?”

Keramiikkataiteen aktiivinen konkari on monessa mukana. Viime talvena hänen ja professori Tapio Yli-Viikarin aloitteesta Aalto-yliopisto järjesti professori Kyllikki Salmenhaaran 100-vuotisnäyttelyn Fiskarsissa. Näyttelystä tuli menestys, ja niinpä Aalto-yliopisto halusi tuoda myös alan tulevaisuutta hahmottavan näyttelyn Fiskarsiin Helsingin Design-museon sijasta.

Nyt Widnäs paneutuu myös yksityisen keramiikkamuseon rakentamiseen oman studionsa ja kotinsa naapuriin Fiskarsiin. Hänestä on tärkeää vaalia alan tietoutta materiaaleista ja työtavoista sekä kerätä vanhan käsityöammatin osaajien töitä talteen.

”Haluan näyttää, mitä kaikkea upeaa keramiikasta on osattu tehdä. Nyt ei ole olemassa mitään instanssia, joka säilyttäisi alan tietoutta. Tämä on tehtävä, koska alan opetustakin ollaan vähentämässä.”

Puusta rakennetun studion ja asunnon suunnitteli arkkitehti Tuomo Siitonen 12 vuotta sitten, ja hänet Widnäs pyysi hahmottelemaan myös yli 300 ne­liön museorakennuksen. Loppusilauksen ja käytännön hanketta vetää projektiarkkitehti arkkitehti Kristian Forsberg.

Rakennuslupa meni läpi alkusyksystä, ja työmiehet valavat parhaillaan perustuksia ennen talvea. Työt jatkuvat keväällä.

”Vielä tarvitaan rahaa. Lahjoittajien – niin yksityisten kuin yritystenkin – nimet tulevat reliefilaattoihin, jotka kiinnitetään museon seiniin”, Widnäs kertoo. Kaksikerroksisen rakennuksen maamerkiksi nousee piippu, joka on osaksi sisällä ja osaksi ulkona.

Ja tietysti piippu päällystetään Widnäsin tekemillä keramiikkalaatoilla.

”Näin yhdistetään arkkitehtuuria ja keramiikkaa.”

Kun museo avautuu vuonna 2019, yläkerran pysyvä näyttely saa rinnalleen myös vaihtuvia näyttelyitä. ”Kutsun tekijöitä Suomesta ja ulkomailta, sillä haluan avata ovia myös maailmalle”, Etelä-Koreassa asunut taiteilija sanoo.

Ceramics and its Dimensios-näyttely 7.12. asti Fiskarsin Kuparipajan valkoisessa salissa ti–su 11–17.

Jätti herää -valotaiteen esitys Kuparipajan mustassa salissa la 25.11. klo 19

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  3. 3

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  4. 4

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  7. 7

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  8. 8

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  9. 9

   Pitkän uran tehneellä Annikki Tähdellä oli poikkeuksellinen ääni – teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa

  10. 10

   Donald Trumpin golf-klubien seinillä roikkuu Time-lehden kansi, johon on väärennetty Trumpin kuva – Nyt Time vaatii kuvien poistamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää