Valikko
Kulttuuri    |   Essee

Lokakuussa kuollut Dario Fo herättää Italiassa ristiriitaisia tunteita – Nobel-kirjailijaa on syytetty niin kommunistiksi kuin fasistiksikin

Nobel-kirjailija Dario Fo linkittyy monin tavoin Italian traagisiin ja väkivaltaisiin 1970-luvun lyijyn vuosiin, jolloin kuoli 491 ihmistä ja haavoittui yli tuhat.

Palaset loksahtavat paikalleen puleeratussa kauppakeskuksessa via del Corson valkoisuuttaan hohtavan Viktor Emanuel II:n monumentin puoleisessa päässä. Katutasossa kirjakaupan oven pielessä – lähes kiinni jykevässä marmorisessa pilasterissa – on Dario Fon muistoplakaatti, jossa torstaina 13. päivänä lokakuuta kuollut italialainen Nobel-kirjailija tarkkailee ympäristöä humoristinen pilke silmäkulmissaan.

Entä palapeli? Miten palaset loksahtavat paikalleen?

Ensimmäinen pala: Tyyriin kauppakeskuksen nimi on Galleria Alberto Sordi. Toinen pala: Kirjakauppa taas tottelee nimeä La Feltrinelli Libri e Musica. Kolmas pala: Dario Fon muistoplakaatin takaa pilkottaa jalallisessa mainostelineessä juliste, jossa muistutetaan Teatro Pariolin tulevasta Julius Caesar -näytelmästä.

Palapeli rakentuu näin. Rakastettu Alberto Sordi on kautta aikain yksi suosituimmista italialaisista koomikoista. Kustantamon ja kirjakauppaketjun perustaja Giangiacomo Feltrinelli (1926–1972) puolestaan tunnetaan myös vasemmistoradikaalina terroristina, joka halusi järisyttää Italian yhteiskunnan valtarakenteita ja horjuttaa oikeiston, poliisin ja armeijan asemaa. Rooman valtakunnan elinikäinen diktaattori, dictator perpetuus Julius Caesar taas edustaa antiikkia ja antiikin kulttuurin jatkuvuutta.

Nämä kaikki osatekijät on paikannettavissa teatterin, mimiikan ja kirjallisuuden kauhukakaraan nimeltä Dario Fo, joka teki lavalla ronskia pilaa uskonnosta, kaksinaismoraalista ja politiikasta.

Italialaisia katsojia yli sadassa elokuvassa hauskuttanut Alberto Sordi linkittyy Dario Fon satiirisen tapaan ruoskia yhteiskuntaa, tapakulttuuria ja ihmisiä. Punaisia prikaatejakin rahoittaneeseen Giangiacomo Feltrinelliin taas ruumiillistuu Nobel-kirjailijan oma poliittinen toiminta Italian kuohunnan vuosina ja Julius Caesariin puolestaan vanhan commedia dell’arte -teatteriperinteen ja yhteiskunnallisen karnevalismin nykyaikaan tuoneen visionäärin näkemys, jonka mukaan antiikin kulttuuria ei pääse koskaan pakoon. ”Kaikki kiertyy aina takaisin antiikkiin. Siksi antiikki on osa tätä päivää, se on tärkeä pala nykyisyyttä”, Fo muistutti usein.

Useat italialaiset suhtautuivat ristiriitaisesti Dario Fon kuolemaan. Hankauksen syyksi paljastuu se, että Dario Fo ilkkui erityisesti katoliselle kirkolle, uskonnolle ja paavien tekopyhyydelle – arvoille, jotka ovat yhä edelleen pyhiä yllättävän monelle italialaiselle. Poliittisesti eritoten konservatiivit ovat olleet hämmentyneitä siitä, että vasemmistoradikaali Dario Fo ajautui Milanossa Beppe Grillon johtaman Il Movimento 5 Stelle -kansalaisliikkeen mannekiiniksi.

Poliittinen aktivismi ja epäkohtien rusikointi nostivat Dario Fon tikun nokkaan ja hän joutui useamman kerran, erityisesti 1960- ja 1970-luvulla, sensuurin kohteeksi Italiassa. Hän keitti sellaista käärmekeittoa, jota valtakoneisto ei mieluusti suuhunsa lusikoinut – saati sitten, että olisi sitä niellyt. Hän pani näkemään punaista etenkin ne, joille punainen väri merkitsi samaa kuin poliittinen anarkismi. Kansa rakasti, mutta poliisi vihasi – kuten Kirsikka Moring totesi Darion Fon muistokirjoituksesta Helsingin Sanomissa.

Railakas Misterio Buffo (1969) on monelle katsojalle tutuin Dario Fon kirjallisista tavaramerkeistä. Se toi teatterilavalle sanojen ja eleiden ilotulituksen, riehan ja riekunnan ­­à­ la ­Dario Fo, mutta sen aisapariksi on ehdottomasti nostettava farssimainen näytelmä Erään anarkistin tapaturmainen kuolema (1970), joka käsitteli Italian poliittisen tilanteen kärjistymistä avoimeksi konfliktiksi. Näytelmän tapahtumilla oli myös vastineensa todellisuudessa.

Lähes reaaliajassa syntynyt Erään anarkistin tapaturmainen kuolema kohdentuu hetkeen, jonka jälkeen Italia ei ollut enää entisensä. Yhteiskunnallisesti tämä jouluna 1969 alkanut ajanjakso tunnetaan Italiassa väkivaltaa ja terroria lietsoneina traagisina lyijyn vuosina, anni di piombo. Sananmukaisena lähtölaukauksena toimi näytelmänkin kehykseksi noussut Milanon osuuspankin pommiattentaatti, jossa kuoli 17 ihmistä. Iskun motiivia ei ole vieläkään tyhjentävästi selvitetty, vaikka väkivaltaisesta attentaatista on jo vierähtänyt lähes 50 vuotta.

Lyijyn vuodet tuottivat kymmenessä vuodessa lähes 15 000 väkivaltaista hyökkäystä, 491 kuollutta, 1 181 haavoittunutta ja yli 5 000 tuomiota oikeudessa.

Pommiattentaatti Milanossa joulukuussa 1969 pakotti Giangiacomo Feltrinellin painumaan maan alle, koska poliisi oli hänen perässään. Milanon kvestuurassa poliittisella osastolla työskennellyt poliisi Luigi Calabresi epäili aluksi juuri Feltrinellin syyllistyneen 17 ihmistä tappaneeseen attentaattiin piazza Fontanalla ja sitä seuranneisiin kolmeen muuhun terrori-iskuun. Kaksi päivää iskun jälkeen anarkisti Giuseppe Pinelli – 41-vuotias Italian rautateiden työntekijä – tuotiin kuulusteltavaksi kvestuuran tiloihin neljänteen kerrokseen. Kaiken kaikkiaan poliisi pidätti 80 epäiltyä. Kun poliisit pitivät taukoa kuulusteluista, Pinelli putosi tai työnnettiin kuulusteluhuoneen ikkunasta alas kadulle kolmea minuuttia ennen puolta yötä.

Yli 3 000 protestoijaa osallistui Giuseppe Pinellin hautajaisiin 20. päivänä joulukuuta 1969.

Aluksi Pinellin kuolema todettiin tapaturmaiseksi kuolemaksi heinäkuussa 1970. Opiskelijoiden ja vasemmistoradikaalien sylkykupiksi joutunutta Luigi Calabresia syytettiin lopulta oikeudessa anarkisti Giuseppe Pinellin murhasta lokakuussa 1971. Hän oli ollut jo edellisenä vuonna oikeudessa. Silloin oli selvitetty äärivasemmistolaisen Lotta Continua -järjestön väitettä, että hän olisi murhannut Pinellin.

Dario Fon näytelmä valmistui joulukuussa 1970.

Pitkittyneen oikeudenkäynnin aikana sattui kaksi uutta kuolemantapausta, joista ainakin toinen paljastui murhaksi. Luigi Calabresi löysi ja tunnisti Feltrinellin pahoin silpoutuneen ruumiin Segratesta, läheltä Milanoa. Saksalaisen anarkistin Rudi Dutschken kanssa ystävystynyt kustantaja oli todennäköisesti räjäyttänyt itsensä huolimattomuuttaan hengiltä maaliskuussa 1972. Asialla saattoi olla myös CIA tai Mossad. Vain kaksi kuukautta myöhemmin vasemmistoradikaalit murhasivat Luigi Calabresin. Vasta 17 vuotta myöhemmin Luigi Calabresin murhaajat – Lotta Continuan johtohahmot – saivat tuo­mion.

Monessa mielessä Erään anarkistin tapaturmainen kuolema on tarkka ajankuva, mutta se myös ennakoi osuvasti niitä ristiriitoja, jotka myöhemmin repivät rikki Italian poliittisen kentän ja oikeusjärjestelmän.

Vielä toinen esimerkki päivänpolitiikan taipumisesta näytelmän aiheeksi. Komedia Ei makseta, ei makseta (Non Si Paga! Non Si Paga! 1974) pohjaa tositapaukseen – työläisten kapinaan Milanossa 1974, kun korkeaan hintatasoon kypsyneet naiset alkavat ryöstellä paikallisia kauppoja ja vastustaa kaupallisuuden mekanismeja.

Raaka väkivalta osui myös lähipiiriin. Dario Fon vaimo Franca Rame oli 9. maaliskuuta 1973 palaamassa milanolaisesta teatterista kotiin, kun äärioikeistolainen ryhmittymä sieppasi hänet aseella uhaten, viilteli hänet verille pakettiautossa, poltti tupakalla hänen ihonsa rikki ja lopulta joukkoraiskasi hänet. Syyllisiä ei ole saatu selville.

Oikeuskäsittely päätyi olettamukseen, että ryhmittymä oli saanut käskyn Italian poliisilta. Syynä oli vasemmistolaisista mielipiteistään tunnetun räväkän näyttelijän ja Darion Fon saama liian näkyvä asema julkisuudessa.

Dario Fon monien näytelmien syntyprosessiin osallistunut Franca Rame kirjoitti järkyttävästä kokemuksestaan vuonna 1975 myöhemmin monologinäytelmän Lo Stupro (Raiskaus), jota hän esitti menestyksekkäästi eri teatterilavoilla vuosikymmenestä toiseen. Yksityisestä kärsimysnäytelmästä tuli vahva poliittinen kannanotto väkivaltaan turvautuvasta mielivaltaisesta yhteiskunnasta.

Dario Fo toi näyttämölle kuuluisan oopperadiivan urasta ja painonhallintaongelmista kertovan kamarisatiirin Hahmotelma Maria Callasiksi jouluna 2015. Hän oli kirjoittanut sen juuri Franca Ramelle, mutta tämän kuolema toukokuun lopulla 2013 sai maestron epäilemään, että näytelmä jäisi ikiajoiksi pöytälaatikkoon. Toisin kävi. Kaksi vuotta myöhemmin hän päätti tuoda näytelmän teatterilavalle Paola Cortellesin kanssa, kunnianosoituksena Franca Ramelle. Italian valtiollinen televisio- ja radioyhtiö Rai näytti esityksen ykköskanavallaan.

Erityisesti italialaiset konservatiivit ja vatikanistit ovat syyttäneet Dario Fota opportunismista ja poliittisesta epärehellisyydestä, mikä suunnattomasti huvitti maestroa. Heidän katsannossaan Fo on ollut milloin fasisti, milloin kommunisti, milloin anarkisti ja milloin taas poliittinen helppoheikki. Fasisti? Kyllä. Ainakin hetken.

Myöhäisteininä Dario Fo kuului nimittäin Azzurro di Tradaten laskuvarjopataljoonaan Benito Mussolinin johtamassa fasistisessa Salòn tasavallassa.

Samankaltaisen harharetken teki Waffen SS-joukkoihin nuorena poikana Günter Grass. Erona on se, että Dario Fo ei koskaan salannut erehdystään – kuten Grass teki.

Sekin kertoo jotakin Dario Fon rohkeudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Dario Fo
 • Italia
 • Fasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  2. 2

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  6. 6

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  9. 9

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  10. 10

   Vatikaanin talouspäällikköä syytetään useista seksuaalirikoksista Australiassa – Kiistää syytteet pedofiliasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  6. 6

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää