Valikko
Kulttuuri

Äänikirja muuttaa kirjallisuutta

Äänikirjayritys Storytel haluaa nyt tuottaa kirjoja kuten Netflix-sarjoja. Hiljan se yllätti Ruotsin ostamalla perinteikkään Norstedtsin.

Ruotsissa kirjamaailma kohahti kesällä kunnolla. Mitä on tapahtumassa?

Nuori ja nopeasti kasvava äänikirjayritys Storytel osti liki 200-vuotiaan Norstedtsin, Ruotsin vanhimman ja yhden arvostetuimmista kirjankustantamoista.

Storytelin asiakasmäärä ja ­äänikirjamyynti Ruotsissa kasvoivat samaan aikaan vauhdilla. Yritys laajeni ulkomailla.

Hiljattain Storytel aloitti toimintansa myös Suomessa.

Nytkö viimein on äänikirjojen aika?

Sitä ajatusta myy ainakin Jonas Tellander, Storytel-yhtiön toimitusjohtaja.

Hän ottaa vastaan noin 70 työntekijän konttorillaan Tukholman stadionin kupeessa oranssit nappikuulokkeet ja äänikirja korvissaan.

Tellanderista alettiin Nor­stedts-kaupan myötä puhua paikallisten lehtien sivulla yhtenä kulttuuri-Ruotsin merkittävimmistä vaikuttajista.

Hän itse puhuu kirja-alan vallankumouksesta.

”Käyttäytymisen muutos on hyvin suuri. Kaikilla on nykyisin puhelin ja kuulokkeet mukana. Kaikki esteet ovat poissa, ja äänikirjojen tarjonta on aivan erilaista kuin ennen”, Tellander sanoo aluksi.

Hänen visioissaan äänikirjat voivat kymmenen vuoden aikajänteellä muodostaa jo noin puolet kirjamyynnistä Ruotsissa. Se tarkoittaisi kymmenien prosenttiyksikköjen kasvua nyky­tasolta.

Storytelin idea on olla äänikirjojen Spotify tai Netflix – palvelu, josta kirjan voi ladata kuukausimaksua vastaan kuunneltavaksi missä vain ja milloin tahansa.

Ruotsissa yhä useampi kuluttaja ja yritys on innostunut ajatuksesta. Kustantajien ladattavien äänikirjojen myynti on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, ja markkinoilla äänikirjojen osuus on selvästi suurempi kuin Suomessa.

Jo vajaat yhdeksän prosenttia kustantajien viime vuoden kruunumääräisestä yleisen kirjallisuuden myynnistä oli ­äänikirjoja, liki seitsemän prosenttia ladattavia, käy ilmi paikallisen kustannusyhdistyksen tilastoista. Vastaavat lukemat ovat alle prosentin luokkaa Suomessa.

Storytelillä, digitaalisten äänikirjojen selvästi suurimmalla kauppiaalla, on nyt Ruotsissa noin 220 000 tilaavaa asiakasta ja kaikilla markkinoilla noin 340 000, mikä on yli satatuhatta enemmän kuin vastaavaan ­aikaan viime vuonna.

Menestys ei ole tullut helpolla.

Taustaltaan kemianinsinööri Tellander ja hänen kollegansa Jon Hauksson perustivat yrityksen vuonna 2005.

Tellander oli sitä ennen kyllästynyt uraansa suurissa elintarvikeyhtiöissä, Unileverillä ja Arlalla sekä Sveitsissä lääkejätti Rochella. Hän päätti koettaa yrittämistä ja kaavaili ensin soppakeittiöketjua.

Sitten hän oivalsi, että se tarkoittaisi ”kamalan paljon soppaa ja asiakaskontakteja”. Insinöörinä hän halusi jotain muuta.

Äänikirjat kaksikko löysi yhdysvaltalaisen Audible-yrityksen kautta. Tellander koetti ensin myydä näille ajatusta Pohjoismaiden Audiblesta, mutta epäonnistui. Sitten syntyi idea omasta paremmasta palvelusta, joka toisi kirjat suoraan verkon kautta matkapuhelimeen ladattuna.

Ongelma yrityksen alkutaipaleella oli, etteivät ihmiset vielä käyttäneet mobiiliverkkoa nykyisessä laajuudessa. Tekniikkakin oli huonoa, eikä yritys saanut asiakkaita.

”Suomalaisille ei ehkä saisi sanoa tätä. Mutta Nokian puhelimet olivat hemmetin huonoja tällaisissa asioissa”, Tellander muistelee.

Sitten tuli vielä talouskriisi ja rahat olivat loppua. Tellander osallistui epätoivoissaan Draknästet-nimiseen tosi-tv-sarjaan, jossa yritykset hakivat itselleen rahoitusta. Sieltä napsahti miljoona kruunua.

”Se oli aivan ratkaisevaa jatkomme kannalta.”

Noiden vuosien jälkeen Storytel on ottanut vakaan paikan Ruotsin kirjamarkkinoilla. Se toimii nykyisin lisäksi Norjassa, Tanskassa, Suomessa, Hollannissa ja Puolassa.

Samalla Ruotsin markkinoille on syntynyt yhä enemmän kilpailua. Yksi merkittävä haastaja on viime vuonna lanseerattu Storyteliä muistuttava Book­beat.

Bookbeat on perinteikkään kustannusyhtiö Bonnierin yritys ottaa osansa ladattavien ­äänikirjojen markkinoista ja myös se aloittelee toimintansa Suomessa.

Storytel ja kilpailijat voivat nyt omalta osaltaan muokata koko kirja-alan toimintamallia.

Yritys on alkanut esimerkiksi tuottaa Netflixin tai HBO:n tavoin alkuperäistuotantoa. Siis kirjoja, jotka kirjoitetaan alusta alkaen Storytelille ja äänikirjaformaatiksi ajateltuna. Ne saatetaan julkaista televisiosarjoja muistuttaen osissa ja lisäksi painetussa muodossa pokkareina.

Toimintamalli ja äänikirjamarkkinan kasvu yleisemmin saattaa vaikuttaa siihen, minkälainen kertominen on haluttua.

Tellanderin mukaan äänikirjana toimii parhaiten materiaali, jossa on hiukan vähemmän ja hiukan yksinkertaisempia henkilöhahmoja ja juoni, joka perustuu tapahtumiin syvällisen pohdinnan sijaan. Kyse on pitkälti viihdekirjallisuudesta.

Ruotsissa on jo ehditty kysyä, miten viihdesuuntaus näkyy jatkossa esimerkiksi perinteikkään Norstedtsin tuotannossa. Viihteellistyykö linja, kun äänikirjapotentiaali otetaan huomioon jo alusta saakka julkaisupäätöksiä laadittaessa?

”Toivon, että kyse on markkinoiden kypsyydestä”, sanoo Tellander.

”Kun saamme enemmän ja enemmän asiakkaita myös maku laajenee. Ihmiset alkavat kysyä myös klassikoita ja hiukan mietteliäämpiä kirjoja. Nobel-palkittuja ja sellaisia.”

Hän ei näe äänikirjoja ja digitalisaatiota ylipäätään uhkana kirjallisuudelle tai painetulle muodolle. Äänikirja pikemminkin turvaa sen, että pitkällä kertomuksella on nopeassa ja digitaalisessa maailmassa yhä paikkansa: Äänikirja on edelleen pitkä muoto, ei puristettua kuten niin usein esimerkiksi journalismissa.

”Tärkeintä on, että tarinoiden kertominen jatkuu. Se, että kertomuksille annetaan melko suuri tila ja että tarinoiden kertominen yksityiskohtaisesti saa viedä aikaa.”

Suomessa äänikirjojen myynti ei ole lähtenyt vielä lentoon samaan tapaan kuin naapurimaassa. Storytelin kaltainen suuri toimija ja sen kilpailijat kuten Bookbeat voivat nyt vauhdittaa kasvua.

Storytelin ajatuksena on tuottaa alkuperäistuotantoa myös Suomessa. Ensimmäisenä ulos on tulossa Marko Kilven rikosromaani Undertaker, joka julkaistaan tunnin mittaisina jaksoina ja yhteistyössä Crime Timen kanssa.

Tellanderin usko Suomeen on kova. Markkina on olemassa, mutta se on kustantajien toistaiseksi vähäisen panostuksen vuoksi uinuva, hän sanoo.

”Suomi on yksi maailman suurimmista kirjamaista väestöön suhteutettuna, joten tuntuu selvältä, että äänikirjasta voi tulla suuri Suomessa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Ruotsi
 • Kasvuyritykset
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  5. 5

   Lontoon tuhoisa kerrostalopalo alkoi jääkaappipakastimen syttymisestä

  6. 6

   Näyttelijä Johnny Depp puhui Donald Trumpin salamurhaamisesta – ”Tämä on vain kysymys, en vihjaile mitään”

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  9. 9

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää