Kulttuuri

Esa-Pekka Salonen: Guggenheim ei tuo amerikkalaisuutta, vaan kansainväliset verkostot suomalaiskäyttöön

New York. Onkohan hän jäävi? Lontoon Philharmonia Orchestran ylikapellimestari ja New Yorkin filharmonikkojen nimikkosäveltäjä Esa-Pekka Salonen haluaa kertoa New Yorkissa Guggenheim-kantansa, mutta hän tekee sen ystävänsä, Guggenheim-museoistaankin tunnetun arkkitehti Frank Gehryn New Yorkin asunnossa 51. kerroksessa huikeiden Manhattan-näkymien yläpuolella.

Gehry on itse piirtänyt tämänkin pilvenpiirtäjän. ”Niin, Frank lainaa tätä käyttööni”, Salonen kertoo.

Salosen kanta Guggenheimin Helsinki-hankkeeseen on myönteinen, vaikka Gehry ei juuri Helsingin Guggenheimin museota suunnittelisikaan.

”Mutta muistan, kuinka Bilbaossa taksikuski osoitti minulle Guggenheimin museota erityisen ylpeänä. Ja paikalliset asukkaat toivat lapsiaan Frankin nähtäväksi, eikä hän saanut maksaa ravintoloissa, koska kaikki tiesivät hänen pelastaneen kaupungin ravintolabisneksenkin.”

Salonen muistaa, että Bilbaossa keskusteltiin kuin Helsingissä nyt: onko moraalisesti oikein investoida taidemuseoon, kun infrastruktuuri ei ole niin hyvä ja työttömyyttäkin on.

”Helsinki on paremmassa jamassa kuin Bilbao silloin, mutta fiilikset ovat yhteneväiset. Ja sitten museosta tuli Bilbaon dramaattinen yhteisöllinen suunnanmuutos parempaan.”


Salosen mukaan kaupungin keskustaan rakennettu taidemuseo on aina voimakas optimistinen kannanotto yli sukupolvien.

”Sellaisia hankkeita olivat myös Eduskuntatalo ja Ateneum Helsingissä. Ne toivat tulevaisuudenuskoa.”

Eikö taidemuseon voisi rakentaa myös omalta pohjalta, kuten on usein tehtykin, vaikka toki monet Ateneumin, Helsingin taidemuseon ja Kiasman näyttelyt tulevat ulkomaisen museoiden kautta? Lähtihän klassinen musiikki-ihmeemmekin omaleimaisuudesta.

”Mutta jokainen klassisen musiikin kansainvälinen menestyjämme on tarvinnut kansainvälisen agentin. Guggenheim merkitsee automaattisesti sitä, että koko kuvataidekentän kansainvälinen suhdeverkosto laajenee ja vahvistuu entisestään. Se ei olisi keltään pois.”

Salosen mielestä Suomen taiteen suurin ongelma on sisäänpäin kääntymisen helppous, mikä johtuu omalaatuisesta kielestä ja kansainvälisestä sijainnista.

”Guggenheimin tarjontahan ei ole leimallisesti amerikkalaista, vaan kansainvälistä nykytaidetta. Kun sisäänpäin kääntymistä, protektionismia, Brexitejä (Britannian päätös EU-erosta) ja uusnationalismin nousua tapahtuu, niin Guggenheimin kaltaiset lujat, intensiiviset kansainvälisiin verkostoihin perustuvat suhteet ovat sille vastavoima”, hän arvioi.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää asian keskiviikkona. On myös kantoja, joiden mukaan museo kyllä sopisi, mutta ei voittajaehdotuksen mukaisena eikä juuri tuolle tontille.

”Ehdotus ja tontti on vähän eri keskustelu. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin miten itse museo toimii museona”, Salonen linjaa.

Salosta ei haittaa se, että Guggenheim kierrättää näyttelyjä sekä tuottajana että vastaanottajana, kuten muutkin museot.

”Heillä on kokoelmat ja vaihtuvat näyttelyt, joista esimerkiksi Wassily Kandinskyn laaja näyttely oli viime vuosien suuria kuvataidekokemuksiani. Sen rinnalla jokin McDonalds-McGuggenheim-vitsailu tuntuu täysin irrationaaliselta.”

Kuvataiteen hevijuuserit sanovat nyt, että johan ne Guggenheimin kokoelman Kandinskyt tai ainakin osa niistä on nähty Suomessakin (joskin viimeksi vuosikymmeniä sitten).

”En minä nähnyt niitä silloin. Ja on myös meitä nuorempia ihmisiä, joille pitää tarjota myös vuosikymmeniä sitten nähtyä”, Salonen muistuttaa.

Salonen säveltää parhaillaan sellokonserttoa ja pienempää orkesteriteosta New Yorkin filharmonikoille. Sitten hän keskittyy säveltämään vähintään tunnin kestävää näyttämöteosta, jonka pitäisi hyödyntää multimediaa ja virtuaalitodellisuuden keinoja. Sen kantaesityksen esittää Los Angelesin filharmonikot vuonna 2019.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Esa-Pekka Salonen
 • Kuvataide
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää