Valikko
Kulttuuri

New York polvillaan suomalaisnaisten edessä – he valloittavat sovinismin linnakkeen

New Yorkin media on polvillaan, kun Kaija Saariaho ja Susanna Mälkki tuovat ”maailman suosituimman nykyoopperan” Metropolitan-oopperaan.

New York ”Tämä on aivan hullua!” säveltäjä Kaija Saariaho puuskahtaa New Yorkin Metropolitan-oopperassa L’Amour de loin eli Kaukainen rakkaus -oopperansa kenraaliharjoituksen väliajalla.

Arvostetuin media New York Timesista New Yorkeriin, Wall Street Journaliin, Financial Timesiin ja ranskalaiseen Le Mondeen pommittavat häntä ja kapellimestari Susanna Mälkkiä haastattelupyynnöin ja toistuvin ennakkojutuin.

Tällaista ennakkojulkisuutta ei Jean Sibeliuskaan kokenut ennen teostensa esityksiä.

Eikä yksikään populaarimusiikin tähtemme Nightwishista britannialaisessa kykykilpailussa pärjänneeseen Saara Aaltoon ole saanut vastaavaa perinteisten laatumedioiden huomiota.


”On valtava juttu, että suomalaisen kulttuurin helmi esitetään nyt maailman parhaassa oopperatalossa”, Mälkki sanoo.

Oli Metropolitan paras tai ei, ainakin jokainen artikkeli hehkuttaa myös Suomea klassisen musiikin ja tasa-arvonkin poikkeuksellisena menestyjänä.

Saariahon ja Mälkin maine on ansaittu jopa erityisen kompromissittoman ja joillekin vaikea­tajuisen nykymusiikin keinoin.

”Tämä on jo häiritsevää. New Yorkerin toimittaja seurasi minua vaikka kuinka kauan ja kirjoitti sitten huulipunan käytöstäni”, Saariaho ihmettelee.

Se oli toki vain sivulause ja New Yorkerin yritys muistuttaa siitä, mikä tässä produktiossa on Yhdysvalloissa yhä vaan niin ihmeellistä – yhdysvaltalaisten mielestä.

Säveltäjä Kaija Saariaho on nainen! Ja niin on myös Metropolitanissa nyt debytoiva Helsingin kaupunginorkesterin yli­kapellimestari Susanna Mälkki!


Saariahon ja Mälkin menestys ei sinänsä ole uutta. Saariahon teoksia ovat kantaesittäneet niin Berliinin kuin New Yorkin filharmonikot, ja hän oli Carnegie Hallin nimikkosäveltäjä.

Mälkki on johtanut mainittuja orkestereita muiden huippujen ohella. Hän on myös pariisilaisen Ensemble intercontemporainin entinen taiteellinen johtaja ja Los Angelesin filharmonikkojen tuleva päävierailija.

Naiseus onkin Yhdysvalloissa uutinen vain siksi, että Metro­politan ei ole esittänyt yhtään naisen säveltämää oopperaa sitten vuoden 1904. Mälkki puolestaan on vasta neljäs nainen, joka johtaa tässä oopperatalossa.


Eikö ole siis luonnollista, että epäkohtaa päivitelleet instituu­tiot ja media hehkuttavat aikojen paranemista? New York Times puhuu ”lasikaton särkemisestä”.

”Hehkuttakoon vaan, vaikka minä olen aivan kyllästynyt ­aiheeseen”, Saariaho sanoo. ”Luin juuri säveltäjä Pauline Oliverosin haastattelun New York Timesista vuodelta 1970. Ihan samoja juttuja siinäkin.”

Niinpä. Otsikko oli ”älä kutsu heitä naissäveltäjiksi”.

Saariaho pysähtyy miettimään. Kyllä sekin jostain kertoo, että vuoden 1970 kysymyksiä pidetään yhä ajankohtaisina.

”Kun minut on hyväksytty, olenko luullut, että se on laajempi trendi? Tiedän, että myös yli 20-vuotiaan tyttäreni ikätovereilla on entisenkaltaisia ongelmia.”


Monessa asiassa on menty myös taaksepäin.

”Rasismia vastaan käytiin iso taistelu jo vuosikymmeniä sitten, ja se on taas nousussa.”

Yhdysvallat äänesti presidentiksi Donald Trumpin, jonka retoriikka ei aina ole korrekteinta naisia ja etnisiä vähemmistöjä kohtaan.

”Se on jo muuttanut ilmapiiriä tässä maassa. Monet nuoret ovat todella järkyttyneitä.”

Palataan teokseen. L’Amour de loin ei ole vain kaikkien aikojen menestynein suomalaisooppera.

”Se on myös aikamme esitetyin nykyooppera koko maailmassa”, Susanna Mälkki arvioi.


Tämä voi olla totta. Kantaesitys oli Salzburgin festivaalilla vuonna 2000, jolloin New York Times ylisti sitä parhaaksi oopperaksi vuosiin. Peter Sellarsin alkuperäisohjaus jatkoi Pariisiin, Helsinkiin ja Santa Fen festivaalille.

”Ja sitten tästä oopperasta tehtiin uudet ohjaukset myös Lontoon English National Operaan, Torontoon, muutamaan saksalaiskaupunkiin, Berniin, Bergeniin ja Osloon. Robert Lepage teki ohjauksen Quebeciin, ja juuri se produktio tulee nyt New Yorkiin”, Saariaho kertoo.

Lepagen piti tehdä jo kantaesitysproduktio Salzburgiin, mutta hän oli liian kiireinen.

”Menetetty tilaisuus! Kun kuulin Kaijan musiikin, toivoin saavani uuden mahdollisuuden. Ja nyt se toteutuu!” Lepage sanoo.


Saariahon salaperäinen musiikki tutkailee sointuisien hälyjen ja sävelten rajapintaa tuhansin eri tavoin. Mutta myös Amin Maaloufin ranskankielinen libretto kiinnostaa kansainvälisesti.

L’Amour de loin on trubaduuritarina, mutta se kertoo myös miehestä, joka etsii itseään ja kotimaansa menettäneestä naisesta, jonka koko olemassaolo on kaipuuta, sekä heidät yhdistävästä Pyhiinvaeltajasta, jonka voi nähdä miehenä, naisena, androgyyninä tai itse kohtalona”, Saariaho kertoo.

Tarina on siis universaali. Mälkin mielestä musiikkikaan ei ole vain suomalaista, vaan universaalia.

”Vaikka L’Amour de loin on ­uudenaikaista hälyäänineen ja elektroniikkoineen, se on myös klassinen teos, jossa alkusoiton ainekset palaavat lopussa kaikella koetulla rikastettuna.”

Saariahon suunnanmuutos tapahtui vuosi tämän oopperan jälkeen, 11. syyskuuta 2001.

”Matkustin tämän oopperan konserttiesityksestä Lontoosta kotiin Pariisiin, ja ihmettelin, kun mieheni katsoi televisiota keskellä päivää. Sitten näin toisen lentokoneen iskeytyvän kaksoistorneihin. Se murskasi turvallisen maailman, jossa musiikkini kanssa elin. Se pakotti katsomaan maailmaa uudesta kulmasta.”

Seuraava ooppera Adriana Mater sijoittui nykyajan sotaan ja pohti raiskauksen, syntymän ja anteeksiannon mahdollisuuden problematiikkaa. La pas­sion de Simone kertoi Simone Weilistä ja tämän itsetuhoisista protesteista vääryyttä vastaan.

Mutta ei Kaukainen rakkauskaan ole turvallinen tarina. Se kertoo kaipuusta, löytämisestä ja miehen kuolemasta, jonka jälkeen kuvataan vielä naisen surutyön viisi vaihetta.

”Jo Salzburgissa miehet ryhtyivät vilkuilemaan kelloaan, kun miespäähenkilö kuoli. Ja naiset kiinnostuivat, kun tarina ei loppunutkaan siihen.”

Saariahon kolmas ooppera oli Émilie ja neljäs Only the Sound Remains tulee Suomeen ensi vuonna. Nyt Saariahon pitäisi säveltää viides oopperansa Sofi Oksasen tekstiin. Kantaesityksen on tilannut Lontoon Covent Gardenin Royal Opera House vuodeksi 2020.

”Libretto on jo valmis. Nyt ei tarvitse kuin säveltää, kunhan tästä pyörityksestä selviän”, Saariaho sanoo.

Kaija Saariahon L’Amour de loin New Yorkin Metropolitan-oopperassa 1. joulukuuta al­kaen. Oopperan livestriimaus Finnkinon teattereissa 10.12. ja uusinta 13.12.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi halusikin pukeutua pinkkiin ja vaihtaa nimensä Annaksi – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  4. 4

   Tekaistuja hintavertailuja ja kuvitteellisia alennusprosentteja – useille urheilukaupoille uhkasakot harhaanjohtavasta markkinoinnista

  5. 5

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys jatkoi leviämistään yöllä – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa, myös Suomessa

  7. 7

   Poliisin sähköinen asiointipalvelu kaatunut – passin hakeminen ei ole mahdollista

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   Poliisihelikopteri pudotti kranaatteja korkeimman oikeuden ylle Venezuelassa – raskaasti aseistautunut ryhmä sanoo videolla ”vastustavansa tyranniaa”

  10. 10

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys jatkoi leviämistään yöllä – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa, myös Suomessa

  4. 4

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  7. 7

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää