Valikko
Kulttuuri

Valtuusto päättää tänään Guggenheimin kohtalosta – mitä Eteläsatamassa tapahtuu päätöksen jälkeen?

Jos valtuusto äänestää Guggenheimin puolesta, museoon palkataan työntekijöitä jo ensi vuonna. Jos äänestystulos on ei, tontti jää pääosin parkkipaikaksi ainakin joksikin aikaa.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää tänään keskiviikkona, rakennetaanko Helsinkiin Guggenheimin taidemuseo.

Jos päätös on myönteinen, eli jos enemmistö valtuutetuista ­äänestää sen puolesta, aivan ensimmäiseksi allekirjoitetaan sopimus Helsingin kaupungin ja Guggenheim Helsingin tukisää­tiön välillä.

Asiassa ei viivyteltäisi. Sopimus allekirjoitettaisiin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen (sd) mukaan varsin nopeasti.

Se on Guggenheim Helsingin tukisäätiön Ari Lahden mukaan pääpiirteissään jo valmis. Yksityiskohdat vielä tarkentuvat valtuuston päätöksen jälkeen.

Guggenheim Helsinki sijoittuisi Eteläsataman alueelle yli 18 000 neliömetrin tontille, joka on tällä hetkellä suurimmaksi osaksi parkkipaikkana.


Eteläsatamalla tarkoitetaan Olympialaiturista alkavaa, Kauppatorin ja Katajanokan kattavaa aluetta.

Alueella on myös vanha makasiinirakennus, joka on nykyään Tallinnan-lauttojen terminaalina. Rakennus purettaisiin mu­seon tieltä.

”Ensinnäkin tontille on tehtävä kaavamuutos. Myös tarvittavat muutostyöt ja esirakentaminen vievät aikaa”, Viljanen sanoo.

Kaupungin mukaan alueelle rakentamiseen liittyy jonkin verran haasteita. Museo tulisi ”sekalaisen täyttöalueen” päälle, kiinteistövirastosta kerrotaan. Maaperässä on muun muassa vanhoja laiturirakenteita.

Tarkemmat suunnitelmat tekee perustettava uusi kiinteistö­yhtiö yhdessä Helsingin kaupungin ja voittaneen arkkitehtitoimiston Moreau Kusunoki Architectesin kanssa.

 

Rakentaminen kestäisi arvioiden mukaan kaksi vuotta.

”Jos asiat menevät hyvin, eteenpäin päästään vuodessa. Jos tulee kommervenkkejä, menee enintään kaksi vuotta”, toteaa kaavamuutoksesta Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho.

Kommervenkeillä Aho tarkoittaa valitusten mahdollisuutta. Kaava olisi lainvoimainen vasta valitusajan umpeuduttua.

Valitusaika alkaa arviolta noin vuoden päästä ja kestää kolmekymmentä päivää. Aho ei ryhdy arvioimaan, onko eriäviä mielipiteitä odotettavissa tavanomaista enemmän näin suuressa rakennushankkeessa.

”Keskustelua kaavan sisällöstä käydään jo ennen tätä, ja luonnosvaiheessa voi jo jättää mielipiteitä. Tämän perusteella pystymme arvioimaan, minkälaisia ajatuksia asia herättää.”

Museon ensimmäiset työntekijät palkattaisiin tukisäätiön Ari Lahden mukaan jo ensi vuonna. Näitä olisivat projektin kokopäiväinen vetäjä ja assistentti.

Ohjelmiston suunnittelu alkaisi kahden vuoden kuluttua. Sitä ennen Guggenheim tekisi Lahden mukaan yhteistyötä esimerkiksi Aalto-yliopiston kanssa museon ulkopinnan suunnittelussa.

”Tarkoituksena on palkata neljä kuraattoria, joiden avulla museo voitaisiin käynnistää heti avajaisissa sen vaatimassa mittakaavassa.”

Guggenheim Helsingin rakennustyömaan ensimmäinen työntekijä saapuisi paikalle vuonna 2019.

Rakentaminen kestäisi arvioiden mukaan kaksi vuotta. Apulaiskaupunginjohtaja Viljasen mukaan museon ovet avautuisivat aikaisintaan vuonna 2021.

”Joillakin on herännyt huoli siitä, turvataanko matkustajalaivojen ja lauttojen liikenne keskustaan, mikä on Helsingin rikkaus”, Aho sanoo.

Kaupungin mukaan Guggenheim ei vaikuttaisi museon viereiseen laivatoimintaan.

Jos kaupunginvaltuusto äänestää ei, 18 000 neliön tontti jää pääasiassa parkkipaikaksi, ainakin joksikin aikaa.


Guggenheim Helsingin tukisäätiö on tähän mennessä esittänyt aina uuden ehdotuksen, kun edellinen on hylätty: tänään päätetään jo kolmannesta esityksestä.

Tukisäätiön Ari Lahden mukaan neljättä ei tule.

”Kyllä se käytännössä tarkoittaa, että tämä projekti loppuu. Tässä on käännetty ja kerätty kaikki mahdollinen tuki. Jos valtuusto päättää, ettei Guggenheimia haluta, ei sitä voida narulla työntää.”

 

Mitään käytännön suunnitelmia Eteläsataman kehittämiseksi ei nyt ole.

Suunnitelmia satama-alueen muuksi kehittämiseksi ei tällä hetkellä ole.

Helsingin kaupunki haki viimeksi vuonna 2012 päättyneellä Kirjava satama -kilpailulla ratkaisuja Eteläsataman uuden ilmeen luomiseksi.

Kaupunki sai 201 ehdotusta eri puolilta maailmaa – mutta ei yhtäkään ratkaisuun johtanutta. Voittajan palkitsemisen sijaan Helsinki jakoi neljä kakkossijaa.

Parhaiksi arvioitujen ideoiden nimet kertovat siitä, mitä kaupunki toivoo alueelta: ne ovat Boegbeeld (eli Keulakuva), Stadi terassi, Tori ja Meren syleily.

Toiveena oli siis etenkin meren suunnasta katsoen näyttävä tila, joka olisi kaikille avoin.

Kyse on nimenomaan toiveista. Kaupunkisuunnitteluvirasto vahvistaa, että mitään käytännön suunnitelmia Eteläsataman kehittämiseksi ei nyt ole.

Alueen asemakaavan pitäisi valmistua ensi vuonna. Se tehdään Guggenheim-päätöksen jälkeen, koska museo vaikuttaisi alueen ilmeeseen merkittävästi.

”En ikävä kyllä osaa kertoa tästä tarkemmin”, sanoo kaupunkisuunnitteluviraston Aho.

Tällä hetkellä suunnitelmat ovat vielä suurpiirteisiä. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan julkiseen käyttöön tarkoitetut rakennelmat olisivat alueelle luontevia.

Nyt Eteläsatamassa Katajannokan puolella on esimerkiksi merikylpylä Allas Sea Pool saunoineen. Kyse on Ahon mukaan kaupunkia virkistävästä väliaikaisesta ratkaisusta.

Yksi asia on varma tulee Guggenheimia Helsinkiin tai ei: jalankulun ja pyöräilyn tilat ­alueella ovat kaupungin mukaan riittämättömät.

”Eteläsatamassa käyneet voivat todistaa, että siellä ei ole tarpeeksi tilaa jalankulkijoille eikä pyöräilijöille”, Aho sanoo.

Pysäköintialueet vievät kaupungin mukaan liikaa tilaa. Näitäkin käsitellään uudessa asemakaavassa.

Fakta

Guggenheimista äänestetään tänään


 Helsingin kaupunginvaltuuston kokous alkaa tänään kello 18.

 Guggenheimin lisäksi käsitellään muun muassa kaupungin talousarvio 2017.

 Valtuustossa on 85 kaupunginvaltuutettua, jotka tekevät päätöksen.

 Helsingin Sanomien kyselyn mukaan 36 valtuutettua vastustaa ja 19 kannattaa Guggenheimia.

 11 valtuutettua on kahden vaiheilla, kymmenen ei kertonut kantaansa kyselyssä. Seitsemää ei tavoitettu.

Seuraa valtuuston päätöksentekoa hetki hetkeltä HS.fi:ssä keskiviikkoiltana alkaen kello 18.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Rakentaminen
 • Helsinki
 • Taidemuseot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  2. 2

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  3. 3

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  4. 4

   Sää muuttuu perjantaina, myrskytuulet lähestyvät etelästä – ”Silloin etelärannikolla voi olla hyvinkin synkkä sää”

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Tiesitkö tätä? Lukusanat kahdeksan ja yhdeksän sisältävät kahden ja yhden ainekset eli kertovat kuinka lähellä kymmentä ollaan – Luvut eivät siis ole vain matematiikkaa, ne ovat myös kieltä

  7. 7

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  8. 8

   Perustuslaki­valiokunnan mukaan esitys sotesta ei ole perustuslain mukainen – Hallitus aikoo korjata esitystään

  9. 9

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  10. 10

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  8. 8

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  11. Näytä lisää