Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

Pelko Ylen poliittisesta painostuksesta on vakava asia – eikä tämä kerta ole ensimmäinen

Ylessä varoituksia on annettu toimittajille pelkästä ohjelman suunnittelusta – Ruben Stillerin varoitus peruttiin.

Ylen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) törmäys Ylen perjantaina julkaiseman Sipilän sukulaisten Terrafame-kytköksiä koskevan uutisen jälkeen on uusi luku kertomuksessa, jossa punnitaan suomalaisen median vapautta.

Suomen Kuvalehden uutisen mukaan Sipilän yhteydenotot Yleen vaikuttivat Ylen journalismiin. Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen mukaan päätös perua jatkojuttusuunnitelmia oli tavallista journalistista harkintaa.

Jääskeläisen mukaan erilaisia ohjelmasuunnitelmia Sipilän Terrafame-kytköksistä alkoi olla niin paljon, että vyörytys olisi karannut mittasuhteistaan.

”Asia oli ollut meillä neljän päivän ajan käytännössä pääuutinen. Ylestä oli myös uhkaavasti tulossa osapuoli asiassa, jota tuli käsitellä normaalina uutisasiana normaalien kriteerien mukaisesti”, Jääskeläinen kirjoitti.

Jo pelkkä epäilys poliittisesta painostuksesta on äärimmäisen vakava asia. Yle on valtiollinen media, sillä se rahoitetaan verovaroin. Riski poliittisesta ohjauksesta journalismiin on rakennettu sisään tähän toimintamalliin.

Valtiollisen median vapaus toimia journalistisesti riippumattomasti perustuu luottamukseen. Luottamukseen siitä, että poliittinen johto ei yritä painostaa, eikä mediatalon johto taivu mahdollisiin vaikutusyrityksiin.

Suomessa niin Ylen johto kuin poliitikot ovat pitäneet – ainakin julkisesti – pyhänä asiana, että poliitikkojen ja Ylen journalismin välillä on palomuuri – eli esimerkiksi poliitikoista koostuva hallintoneuvosto ei puutu journalistisiin sisältöihin.

Ylen toimittaja Salla Vuorikoski kertoo saaneensa pääministeriltä myös tavallisten kansalaisten pääministerille lähettämiä viestejä – tämä ainakin on epätavallista, mahdollisesti myös viestin lähettäjien näkökulmasta melko ongelmallista.

Viime perjantaina Sipilä lähetti julkisuudessa olleiden tietojen mukaan parikymmentä erillistä viestiä Yleen ja ilmoitti Vuorikosken mukaan, että hänen luottamuksensa Yleen on ”täysi nolla”.

Keskiviikkoiltapäivänä hän vakuutti tiedotustilaisuudessaan, että hänellä ”ei ollut pienintäkään aikomusta” rajoittaa lehdistönvapautta ja hänen luottamuksensa Yleen on ”ihan ok”.

Suomen Kuvalehden paljastuksessa yksi erityisen hätkähdyttävä tieto oli se, että Pressiklubin juontaja Ruben Stiller olisi saanut kirjallisen varoituksen, koska ”hän valmisteli perjantain 2. joulukuuta lähetystä Ylen ’uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti’ (varoituksen muotoilu)”.

Ylen johdon linjaus olla jatkamatta Sipilä-Terrafame-aiheesta ei koskenut siis pelkkää ”vakavaa journalismia”. Pressiklubihan on satiirinen ohjelma, ja Stillerin tyylilajiin kuuluu myös itseironia. Huumorikin Terrafame-kytköksestä joutui siis tarkkailun alaiseksi.

HS ei ole tavoittanut Ruben Stilleriä kommentoimaan asiaa. Keskiviikkoiltapäivänä hän kertoi Twitterissä, että varoitus on peruttu.Poliitikkoja arvostelevat toimittajat ovat tottuneet monenlaisiin vaikuttamisyrityksiin. Sipilän viestittelyn määrä ja laatu eivät mene tavanomaisen palautteen piikkiin. Keskiviikkona hän myönsi itsekin, että tunteet olivat pelissä. Eikö tunteenomainen viesteillä pommittaminen sitten ole vaikuttamisyritys? Mitä se sitten on?

Kuitenkin ydinkysymys on se, vaikuttaako se itse journalismiin.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun poliitikkojen suuttumus Ylen journalismiin nousee uutiseksi.

Vuonna 2009 Ylen Silminnäkijä-ohjelma kertoi nimettömään lähteeseen perustuen, että silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk) olisi saanut talonsa rakentamiseen puutavaraa yritykseltä, joka rakensi taloja Nuorisosäätiölle, jonka hallituksen puheenjohtajana Vanhanen puolestaan toimi.

Tapauksesta seurasi kohu, ja Vanhanen puolustautui ärhäkästi Ylen väitteitä vastaan. Hän halusi riippumattoman median arvioimaan taloaan. ”Olen valmis esimerkiksi siihen, että jokin puolueeton toimittaja vaikka STT:stä ottaa haluamansa asiantuntijan mukaan ja tehdään katselmus”, Vanhanen sanoi tuolloin. Lopulta Rakennuslehti teki katselmuksen Vanhasen taloon.

Lautakasa-ohjelman tehnyt Ari Korvola on nyt Seura-lehden toimituspäällikkönä. HS:n tavoittama Korvola kertoo tänään naurahtaneensa lukiessaan Ruben Stillerin varoituksesta ja potku-uhasta. Ei siksi, että siinä olisi jotain hauskaa, vaan siksi, että se kuulosti niin tutulta. Hän koki samanlaisen tilanteen Ylessä vuonna 2011, yli vuosi lautakasakohun jälkeen siis.

”Tein MOT-ohjelmaan käsikirjoituksen Vanhasen pariskunnan asuntokaupoista. Käsikirjoitus pantiin hyllylle, ja sain siitä varoituksen”, Korvola kertoo. Varoitus tuli siis julkaisemattomasta ohjelmasta. Käsikirjoituksen sisältämät tiedot tulivat myöhemmin ilmi esitutkinnassa, jossa keskusrikospoliisi selvitti Vanhasen epäiltyä virkavelvollisuuden rikkomista.

Korvolalle vaadittiin hänen omien tietojensa mukaan kovaan ääneen potkuja keskustan työvaliokunnan kokouksessa. Potkuja ei tullut, mutta keskustan suuttumus Yleen lautakasacasen jälkeen oli kuitenkin niin syvä, että Korvola koki journalistisen vapautensa Ylessä menneen sen takia.

”Varoituksen jälkeen ajattelin, että eiköhän tämä ollut tässä”, hän sanoo. Poliitikkojen vaikutusyritykset journalismiin ovat Korvolan mukaan aivan tavallinen ilmiö. ”Sehän on heidän ammattitaitoaan, että he saavat niitä sumplittua läpi.” Journalistista ammattitaitoa puolestaan on torjua niitä.

Median riippumattomuus vallanpitäjistä on yksi merkki, jolla läntisen demokratian vapautta voidaan arvioida. Siksi epäilys pääministerin painostuksesta ja erityisesti epäilys painostusyrityksen läpimenosta on niin vakava.

Jos Suomessa pääministeri vaientaisi kriittiset äänet mediassa, uusi vertailukohtamme löytyisi pian Unkarista tai Puolasta, ja saisimme tottua sanomaan imperfektissä lauseen: Suomessa on maailman vapain media.

Näin ei ole tapahtunut eikä tapahtumassa. Yle vaiensi itse itsensä. Johtuiko se politiikasta? Tätä Ylen toimittajakunnassa nyt kysytään, ja tätä on syytä kysyä myös laajemmin. Sipilän tiedotustilaisuudessa antama vakuutus tuskin hälvensi huolia.

Politiikan tutkija Mari K. Niemi näkee Sipilän toiminnassa samaa henkeä, jolla kaikki politiikan ja julkisuuden pöytätavat hylännyt Donald Trump nousi vaalivoittoon Yhdysvalloissa.

”Tällainen ’en luota teihin’ -retoriikka tuo mieleen Donald Trumpin. On todella huolestuttavaa, jos mennään siihen suuntaan, että aletaan valita kuka saa tulla tekemään juttua ja että joku ei saa, kun uutisoi väärin. Nämä ovat pieniä, huolestuttavia signaaleja”, Niemi sanoi Aamulehden haastattelussa.

Ylen toimittajien ammattiliitto Radio- ja televisiotoimittajien liitto lähetti keskiviikkona poikkeuksellisen kovasanaisen kannanoton, jossa pelko sananvapauden rajoituksesta oli kohdistettu Ylen johtoon:

”Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL on syvästi huolissaan siitä, että julkisen palvelun mediayhtiön journalistinen johto on ryhtynyt toimenpiteisiin, jotka vaarantavat vakavasti suomalaista sananvapautta, demokratiaa ja kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnassa tapahtuvista asioista. Jo epäily tällaisesta toiminnasta on omiaan nakertamaan demokratiaa.”

RTTL huomauttaa kannanotossaan, että sananvapaus ja journalistinen riippumattomuus perustuvat Suomessa median itsesääntelyyn ja Journalistin ohjeisiin. Syytös, jonka työntekijät lataavat tiedotteessa johdolleen on vakava: ”Ylen journalistinen johto rikkoo vähintään kolmea journalistin ohjetta”.

Kohdat ovat RTTL:n mukaan ohjeet 1, 2 ja 3, eli nämä:

”Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”

”Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.”

”Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.”

Yleisradio täytti 90 vuotta tänä syksynä. Vuosikymmeniin mahtuu poliittisesti myrskyisiä vaiheita, erityisesti 1965 alkaneelta ”Reporadion” eli Eino S. Revon johtajakaudelta alkaen. Historian tunkkaiset vaiheet poliitikkojen ohjauksesta ja median itsesensuurista kuuluvatkin historiaan.

Mutta poliitikoista Yle ei pääse. Ylen hallintoeneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps) kertoi heti Suomen Kuvalehden jutun luettuaan harkitsevansa hallintoneuvoston ylimääräistä kokousta.

Siis poliitikot koolle käsittelemään mahdollista poliitikkojen vaikutusta Ylen journalismiin – tavallaan nurinkurista, mutta kuuluu Ylen toimintamalliin.

Kivelä keskusteli Jääskeläisen kanssa Sipilän viestittelystä ja Ylen päätöksistä keskiviikkoaamuna.

”Jääskeläisellä on minun luottamukseni. Ymmärrän, että päivien rummutus yhdestä uutisesta oli jo tarpeeksi”, Kivelä sanoi HS:lle.

Kivelän mukaan hallintoneuvosto keskustelee ja seuraa asiaa, vaikka sillä ei ole mitään toimivaltaa Ylen journalistisiin sisältöihin.

Hallintoneuvoston kokouksissa käydään silti Kivelän mukaan ”epävirallista keskustelua kansalaispalautteesta”, joskus myös yksittäisistä Ylen jutuista – esimerkiksi liittyen hallintoneuvoston jäseninä olevien kansanedustajien oman alueen uutisointiin.

Luottamus Yleen tarkoittaa, että luotamme, että nämä keskustelut pysyvät sen palomuurin toisella puolella, jonka toisella puolella on journalismi. Luottamus Yleen tarkoittaa myös luottamusta siihen, että poliitikkojen suorat vaikutusyritykset eivät vaikuta journastiseen linjaan, vaan journalistinen harkinta on aidosti toimituksen sisäistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Journalismi
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  6. 6

   Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  9. 9

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  10. 10

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää