Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

Pelko Ylen poliittisesta painostuksesta on vakava asia – eikä tämä kerta ole ensimmäinen

Ylessä varoituksia on annettu toimittajille pelkästä ohjelman suunnittelusta – Ruben Stillerin varoitus peruttiin.

Ylen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) törmäys Ylen perjantaina julkaiseman Sipilän sukulaisten Terrafame-kytköksiä koskevan uutisen jälkeen on uusi luku kertomuksessa, jossa punnitaan suomalaisen median vapautta.

Suomen Kuvalehden uutisen mukaan Sipilän yhteydenotot Yleen vaikuttivat Ylen journalismiin. Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen mukaan päätös perua jatkojuttusuunnitelmia oli tavallista journalistista harkintaa.

Jääskeläisen mukaan erilaisia ohjelmasuunnitelmia Sipilän Terrafame-kytköksistä alkoi olla niin paljon, että vyörytys olisi karannut mittasuhteistaan.

”Asia oli ollut meillä neljän päivän ajan käytännössä pääuutinen. Ylestä oli myös uhkaavasti tulossa osapuoli asiassa, jota tuli käsitellä normaalina uutisasiana normaalien kriteerien mukaisesti”, Jääskeläinen kirjoitti.

Jo pelkkä epäilys poliittisesta painostuksesta on äärimmäisen vakava asia. Yle on valtiollinen media, sillä se rahoitetaan verovaroin. Riski poliittisesta ohjauksesta journalismiin on rakennettu sisään tähän toimintamalliin.

Valtiollisen median vapaus toimia journalistisesti riippumattomasti perustuu luottamukseen. Luottamukseen siitä, että poliittinen johto ei yritä painostaa, eikä mediatalon johto taivu mahdollisiin vaikutusyrityksiin.

Suomessa niin Ylen johto kuin poliitikot ovat pitäneet – ainakin julkisesti – pyhänä asiana, että poliitikkojen ja Ylen journalismin välillä on palomuuri – eli esimerkiksi poliitikoista koostuva hallintoneuvosto ei puutu journalistisiin sisältöihin.

Ylen toimittaja Salla Vuorikoski kertoo saaneensa pääministeriltä myös tavallisten kansalaisten pääministerille lähettämiä viestejä – tämä ainakin on epätavallista, mahdollisesti myös viestin lähettäjien näkökulmasta melko ongelmallista.

Viime perjantaina Sipilä lähetti julkisuudessa olleiden tietojen mukaan parikymmentä erillistä viestiä Yleen ja ilmoitti Vuorikosken mukaan, että hänen luottamuksensa Yleen on ”täysi nolla”.

Keskiviikkoiltapäivänä hän vakuutti tiedotustilaisuudessaan, että hänellä ”ei ollut pienintäkään aikomusta” rajoittaa lehdistönvapautta ja hänen luottamuksensa Yleen on ”ihan ok”.

Suomen Kuvalehden paljastuksessa yksi erityisen hätkähdyttävä tieto oli se, että Pressiklubin juontaja Ruben Stiller olisi saanut kirjallisen varoituksen, koska ”hän valmisteli perjantain 2. joulukuuta lähetystä Ylen ’uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti’ (varoituksen muotoilu)”.

Ylen johdon linjaus olla jatkamatta Sipilä-Terrafame-aiheesta ei koskenut siis pelkkää ”vakavaa journalismia”. Pressiklubihan on satiirinen ohjelma, ja Stillerin tyylilajiin kuuluu myös itseironia. Huumorikin Terrafame-kytköksestä joutui siis tarkkailun alaiseksi.

HS ei ole tavoittanut Ruben Stilleriä kommentoimaan asiaa. Keskiviikkoiltapäivänä hän kertoi Twitterissä, että varoitus on peruttu.Poliitikkoja arvostelevat toimittajat ovat tottuneet monenlaisiin vaikuttamisyrityksiin. Sipilän viestittelyn määrä ja laatu eivät mene tavanomaisen palautteen piikkiin. Keskiviikkona hän myönsi itsekin, että tunteet olivat pelissä. Eikö tunteenomainen viesteillä pommittaminen sitten ole vaikuttamisyritys? Mitä se sitten on?

Kuitenkin ydinkysymys on se, vaikuttaako se itse journalismiin.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun poliitikkojen suuttumus Ylen journalismiin nousee uutiseksi.

Vuonna 2009 Ylen Silminnäkijä-ohjelma kertoi nimettömään lähteeseen perustuen, että silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk) olisi saanut talonsa rakentamiseen puutavaraa yritykseltä, joka rakensi taloja Nuorisosäätiölle, jonka hallituksen puheenjohtajana Vanhanen puolestaan toimi.

Tapauksesta seurasi kohu, ja Vanhanen puolustautui ärhäkästi Ylen väitteitä vastaan. Hän halusi riippumattoman median arvioimaan taloaan. ”Olen valmis esimerkiksi siihen, että jokin puolueeton toimittaja vaikka STT:stä ottaa haluamansa asiantuntijan mukaan ja tehdään katselmus”, Vanhanen sanoi tuolloin. Lopulta Rakennuslehti teki katselmuksen Vanhasen taloon.

Lautakasa-ohjelman tehnyt Ari Korvola on nyt Seura-lehden toimituspäällikkönä. HS:n tavoittama Korvola kertoo tänään naurahtaneensa lukiessaan Ruben Stillerin varoituksesta ja potku-uhasta. Ei siksi, että siinä olisi jotain hauskaa, vaan siksi, että se kuulosti niin tutulta. Hän koki samanlaisen tilanteen Ylessä vuonna 2011, yli vuosi lautakasakohun jälkeen siis.

”Tein MOT-ohjelmaan käsikirjoituksen Vanhasen pariskunnan asuntokaupoista. Käsikirjoitus pantiin hyllylle, ja sain siitä varoituksen”, Korvola kertoo. Varoitus tuli siis julkaisemattomasta ohjelmasta. Käsikirjoituksen sisältämät tiedot tulivat myöhemmin ilmi esitutkinnassa, jossa keskusrikospoliisi selvitti Vanhasen epäiltyä virkavelvollisuuden rikkomista.

Korvolalle vaadittiin hänen omien tietojensa mukaan kovaan ääneen potkuja keskustan työvaliokunnan kokouksessa. Potkuja ei tullut, mutta keskustan suuttumus Yleen lautakasacasen jälkeen oli kuitenkin niin syvä, että Korvola koki journalistisen vapautensa Ylessä menneen sen takia.

”Varoituksen jälkeen ajattelin, että eiköhän tämä ollut tässä”, hän sanoo. Poliitikkojen vaikutusyritykset journalismiin ovat Korvolan mukaan aivan tavallinen ilmiö. ”Sehän on heidän ammattitaitoaan, että he saavat niitä sumplittua läpi.” Journalistista ammattitaitoa puolestaan on torjua niitä.

Median riippumattomuus vallanpitäjistä on yksi merkki, jolla läntisen demokratian vapautta voidaan arvioida. Siksi epäilys pääministerin painostuksesta ja erityisesti epäilys painostusyrityksen läpimenosta on niin vakava.

Jos Suomessa pääministeri vaientaisi kriittiset äänet mediassa, uusi vertailukohtamme löytyisi pian Unkarista tai Puolasta, ja saisimme tottua sanomaan imperfektissä lauseen: Suomessa on maailman vapain media.

Näin ei ole tapahtunut eikä tapahtumassa. Yle vaiensi itse itsensä. Johtuiko se politiikasta? Tätä Ylen toimittajakunnassa nyt kysytään, ja tätä on syytä kysyä myös laajemmin. Sipilän tiedotustilaisuudessa antama vakuutus tuskin hälvensi huolia.

Politiikan tutkija Mari K. Niemi näkee Sipilän toiminnassa samaa henkeä, jolla kaikki politiikan ja julkisuuden pöytätavat hylännyt Donald Trump nousi vaalivoittoon Yhdysvalloissa.

”Tällainen ’en luota teihin’ -retoriikka tuo mieleen Donald Trumpin. On todella huolestuttavaa, jos mennään siihen suuntaan, että aletaan valita kuka saa tulla tekemään juttua ja että joku ei saa, kun uutisoi väärin. Nämä ovat pieniä, huolestuttavia signaaleja”, Niemi sanoi Aamulehden haastattelussa.

Ylen toimittajien ammattiliitto Radio- ja televisiotoimittajien liitto lähetti keskiviikkona poikkeuksellisen kovasanaisen kannanoton, jossa pelko sananvapauden rajoituksesta oli kohdistettu Ylen johtoon:

”Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL on syvästi huolissaan siitä, että julkisen palvelun mediayhtiön journalistinen johto on ryhtynyt toimenpiteisiin, jotka vaarantavat vakavasti suomalaista sananvapautta, demokratiaa ja kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnassa tapahtuvista asioista. Jo epäily tällaisesta toiminnasta on omiaan nakertamaan demokratiaa.”

RTTL huomauttaa kannanotossaan, että sananvapaus ja journalistinen riippumattomuus perustuvat Suomessa median itsesääntelyyn ja Journalistin ohjeisiin. Syytös, jonka työntekijät lataavat tiedotteessa johdolleen on vakava: ”Ylen journalistinen johto rikkoo vähintään kolmea journalistin ohjetta”.

Kohdat ovat RTTL:n mukaan ohjeet 1, 2 ja 3, eli nämä:

”Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”

”Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.”

”Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.”

Yleisradio täytti 90 vuotta tänä syksynä. Vuosikymmeniin mahtuu poliittisesti myrskyisiä vaiheita, erityisesti 1965 alkaneelta ”Reporadion” eli Eino S. Revon johtajakaudelta alkaen. Historian tunkkaiset vaiheet poliitikkojen ohjauksesta ja median itsesensuurista kuuluvatkin historiaan.

Mutta poliitikoista Yle ei pääse. Ylen hallintoeneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps) kertoi heti Suomen Kuvalehden jutun luettuaan harkitsevansa hallintoneuvoston ylimääräistä kokousta.

Siis poliitikot koolle käsittelemään mahdollista poliitikkojen vaikutusta Ylen journalismiin – tavallaan nurinkurista, mutta kuuluu Ylen toimintamalliin.

Kivelä keskusteli Jääskeläisen kanssa Sipilän viestittelystä ja Ylen päätöksistä keskiviikkoaamuna.

”Jääskeläisellä on minun luottamukseni. Ymmärrän, että päivien rummutus yhdestä uutisesta oli jo tarpeeksi”, Kivelä sanoi HS:lle.

Kivelän mukaan hallintoneuvosto keskustelee ja seuraa asiaa, vaikka sillä ei ole mitään toimivaltaa Ylen journalistisiin sisältöihin.

Hallintoneuvoston kokouksissa käydään silti Kivelän mukaan ”epävirallista keskustelua kansalaispalautteesta”, joskus myös yksittäisistä Ylen jutuista – esimerkiksi liittyen hallintoneuvoston jäseninä olevien kansanedustajien oman alueen uutisointiin.

Luottamus Yleen tarkoittaa, että luotamme, että nämä keskustelut pysyvät sen palomuurin toisella puolella, jonka toisella puolella on journalismi. Luottamus Yleen tarkoittaa myös luottamusta siihen, että poliitikkojen suorat vaikutusyritykset eivät vaikuta journastiseen linjaan, vaan journalistinen harkinta on aidosti toimituksen sisäistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Journalismi
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää