Valikko
Kulttuuri

Mitä Guggenheimin tilalle Helsinkiin? Uusi museo, meriakvaario vai kaikkien yhteistä hengailutilaa?

Guggenheim-taidemuseo on haudattu lopullisesti Helsingin kaupunginvaltuustossa. Nyt sen vastustajat kertovat, miten elävöitettäisiin parkkipaikkana käytettävää arvotonttia ja pääkaupungin koko kulttuuria.

Nyt, kun Guggenheim Helsinki -museohanke on jyrätty kaupunginvaltuustossa, sen kriitikot suuntaavat katseen tulevaisuuteen. Kaupungin museokentän ja kulttuurin elävöittämistä ei saa jättää tähän, päin vastoin.

”Mutta ihan ensiksi pitää tyyntyä ja aloittaa rakentava, demokraattinen keskustelu siitä, mihin suuntaan ja miten kaupunkia halutaan kehittää”, sanoo galleristi Ilona Anhava. ”Sen jälkeen pohditaan, miten nämä toiveet voidaan toteuttaa.”

Hänen mielestään Guggenheim Helsinkiä tuotiin tänne alusta alkaen päinvastaisella tavalla: ”ulkopuolelta” tarjottiin kaupungille valmista mallia ja brändiä.

”Sekin oli koko ajan epäselvää, tarjoillaanko taidemuseota tänne kulttuurihankkeena vai matkailua tukevana elinkeinohankkeena”, Anhava huomauttaa.

”Painotukset vaihtelivat aina sen mukaan, minkä ajateltiin menevän paremmin läpi.”

Museohankkeen sijasta keskustelu pitää hänestä suunnata nyt selkeämmin kaupunkisuunnitteluun.

Siihen, mitkä ovat Helsingin tärkeimmät piirteet asukkaidensa kaupunkina, kulttuurikaupunkina ja matkailukaupunkina, ja miten niitä vahvistetaan.

”Meillä on jo nyt aktiivinen, monipuolinen kulttuurielämä, ja Suomi on eksoottinen maa. Voisimme profiloitua juuri sellaisena, innovatiivisena porukkana. Niin on tehty Reykjavikissakin: ei sinne voisi kuvitellakaan ulkomaisen brändin museota, ja silti turisteja riittää.”

Esimerkkejä toisenlaisesta vetovoimaisuudesta – ja vaihtoehtoja Guggenheimille – Ilona Anhava löytää esimerkiksi 2015 pidetyn, kansainvälisen The Next Helsinki -suunnittelukilpailun tuloksista.

Kisan kärkeen kohosikin ehdotuksia, joissa kaupunkia käytetään uudella ja muunneltavalla tavalla paitsi taiteen myös Helsingin rantojen, joukkoliikenteen ja suomalaisen sosiaalipolitiikan esittelyyn. Taidemuseoita joukossa ei ollut.

Helsingin Eteläsataman tonttia elävöittäviä ehdotuksia tuli kolmattasataa yli 40 maasta, ja parhaat valitsi 11 hengen jury, johon kuuluivat Suomesta arkkitehti Juhani Pallasmaa, kuvataiteilija Heta Kuchka ja Helsingin kansainvälistä HIAP-taiteilijaohjelmaa johtava Juha Huuskonen.

Tässä kuussa kilpailun tuloksista ilmestyy New Yorkissa englanninkielinen tekstiantologia The Helsinki Effect – Public Alternatives to the Guggenheim Model of Culture-Driven Development.

Sen esipuheessa toimittajat Terike Haapoja, Andrew Ross ja Michael Sorkin kyseenalaistavat sen, sopisiko yhdysvaltalaisen säätiön verkostoon kuuluva Guggenheim-museo Eteläsataman tontille – tai ylipäätään Suomen kaltaiseen kehittyneeseen hyvinvointivaltioon.

Monimuotoisen kaupunkitilan ehdotuksia Eteläsatamaan on tehty jo tätä ennenkin.

Kirjava satama -suunnitelmassa 2008 Tähtitorninmäen puistoa ajateltiin jatkettavan kadun ylittävänä kantena rantaan asti. Alueelle suunniteltiin erilaisia näyttely- ja palvelutiloja ja esimerkiksi meriakvaario.

Toimittaja ja kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen (vihr) nostikin jo suunnitelman esiin Facebook-sivullaan.

Hän vertaa Eteläsatamaa New Yorkin Brooklyniin, missä Manhattanin eteläkärjen vastainen ranta on muokattu ”kaupunkihengailualueeksi”. Siellä pidetään pieniä konsertteja, näytetään ulkoilmaelokuvia ja voidaan juoda viiniä kaupunkisil­huettia vasten.

Olisiko vuoden 2008 suunnitelma siis edelleen toteuttamiskelpoinen?

”Sovellettuna kyllä, ja nimenomaan Helsingin kulttuuriprofiilia nostaen”, Rantanen uskoo. ”Siinä missä Guggenheimiin olisi pitänyt ostaa pääsylippu, Kirjava satama -suunnitelman alueella voisi liikkua vapaasti. Palvelujen tilat toki maksaisivat, mutta ne rahat tulisivat investointeina.”

”Kyllä Helsinkiin uusi museokin mahtuisi”, arvioi The Next Helsinki -kilpailun tuomaristoon kuulunut Juha Huuskonen. ”Kunhan myös nykyisten toimintaedellytykset turvataan.”

Guggenheim Helsinki -museota markkinoitiin muun muassa suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun uudenlaisena näyttelytilana, ja sellainen Huuskosen mukaan täältä yhä edelleen puuttuu.

”Nykyisin Designmuseolla ja Arkkitehtuurimuseolla ei ole kunnon tiloja eikä riittäviä markkinointiresursseja, vaikka juuri niiden tarjonta kiinnostaisi matkailijoita.”

Samaa sanoo Ilona Anhava, ja lisäksi Helsinki tarvitsisi ehdottomasti etnografisen museon, jossa suomalaisten 1800- ja 1900-luvun tutkimusmatkailijoiden kokoelmat pääsisivät esiin arvolleen sopivalla tavalla.

”Tukholmassa on etnografisiksi luokiteltuja museoita kolme kappaletta, Suomessa ei yhtään. Ja kuitenkin kokoelmat täällä ovat upeat. Nyt ne on kätketty varastoihin.”

Etnografinen museo palvelisi Anhavan mukaan myös koko ajan kasvavaa maahanmuuttajaväestöä.

”Kun näyttelyissä esiteltäisiin myös muita kulttuureja, se auttaisi tänne tulevia sitoutumaan paremmin uuteen kotimaahan.”

Juha Huuskosen mukaan Helsinkiin mahtuisi myös uusi nykytaiteen museo, Anhavasta niitä on jo tarpeeksi.

”Tarvittaisiin kuitenkin enemmän rahaa markkinointiin. Esimerkiksi Ham tekee hienoja näyttelyitä, joista pitäisi kertoa ulkomailla laajemmin.”

Guggenheimia vastustaneet ovat vähän varautuneita sen suhteen, mitä myrskyisästä keskustelusta ja vuosia kestäneestä museon kannattajien ja kriitikoiden vastakkainasettelusta seuraa.

Ilona Anhavaa on esimerkiksi loukannut se, että museon vastustaminen on leimattu impivaaralaisuudeksi, kommunismiksi ja Yhdysvaltain vastaisuudeksi.

”Minäkin olen sentään tehnyt koko aikuisikäni työtä taiteen kansainvälisyyden puolesta.”

Juha Huuskonen uskoo, että vuosien keskustelu on kuitenkin lisännyt tietoisuutta taiteen ja kulttuurin merkityksestä, samoin kiinnostusta siihen, miten Helsingistä tehtäisiin kiinnostavampi kohde matkailijoille.

”Myös kuvataidekentälle on syntynyt uudenlaista yhteisöllisyyttä. Varmasti sekä Guggenheimia puolustaneet että sitä vastustaneet ovat yhtä mieltä siitä, että Helsingin kulttuurielämässä pitää tapahtua jotain uutta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  8. 8

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  9. 9

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää