Valikko
Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Tässähän vallan liikuttuu – vaativa newyorkilaisyleisö juhli seisaallaan Kaija Saariahoa ja Susanna Mälkkiä

Eurooppalaisittain onkin vähintään hämmentävää, että Mälkki on vasta neljäs naispuolinen kapellimestari New Yorkin Metropolitanissa.

Ooppera. Kaija Saariahon L’amour de loin New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Kapellimestari Susanna Mälkki. Ohjaus Robert Lepage. Pääosissa Susanna Phillips, Tamara Mumford ja Eric Owens.

New York. Tässähän vallan liikuttuu. Täysi Metropolitan Operan katsomo New Yorkissa nousee seisomaan ja antaa raikuvat suosionosoitukset ensin laulajille, sitten isommat aplodit kapellimestari Susanna Mälkille ja lopulta kaikkein isoimmat aplodit säveltäjä Kaija Saariaholle.

On koettu Saariahon salaperäisesti loistavan ja kimmeltävän L’amour de loin -oopperan (Kaukainen rakkaus) ensiesitys New Yorkissa, ja se näyttää olevan melkoinen menestys. Yleisö on täynnä New Yorkin intellektuelleja, ja HSTV:n videolla pikagallupissa he kaikki ylistävät teosta. Niin tekee myös kameran eteen osunut supertähtisopraano Anna Netrebko.

Tätä perjantain varhaisaamuna Suomen aikaa päättynyttä esitystä edelsi aivan valtava mediamylläkkä kymmenine ennakkojuttuineen New York Timesissa, New Yorkerissa, Wall Street Journalissa ja muissa laatujulkaisuissa. (Lue lisää tästä linkistä).

Ja tämä tarkoittaa myös, että suurenmoinen oopperatalo ja pahamaineinen vanhoillisen ohjelman ja sovinismin linnake on nyt astunut aimo askeleen eteenpäin.

Eurooppalaisittain olikin vähintään hämmentävää, että Mälkki on vasta neljäs naispuolinen kapellimestari tässä talossa ja L’amour de loin on ensimmäinen naisen säveltämä teos Metropolitanissa sitten vuoden 1904.

Silloin Ethel Smythin ooppera sai vaivautuneet arviot ja unohdettiin nopeasti. Tiedämme jo, että Saariahon teokselle ei käy samoin.

Saariahon menestysteos sai kantaesityksensä Salzburgin festivaalilla vuonna 2000, ja New York Times kutsui sitä jo silloin parhaaksi uudeksi oopperaksi vuosiin. Plácido Domingokin ylisti teosta ja sanoi, että yleisö kuitenkin tarvitsisi väliajan. Se olisi sopinut säveltäjälle, mutta ei ohjaaja Peter Sellarsille.

Sen jälkeen on koettu vaikka minkälaisia ohjauksia Lontoosta Osloon ja Darmstadtista Quebeciin, josta tämä produktio tuli New Yorkiin. Kyseessä on ehkä eniten esityksiä ja produktioita saanut 2000-luvun ooppera.

Ohjaaja Robert Lepage suostui väliaikaan, mikä ei ole partituurin vastaista. Ooppera tuntuu vähemmän staattiselta, kun ensimmäisen puoliskon esityksen voi antaa upota rauhassa alitajuntaan.

Kantaesitysproduktion ohjannut Sellars käytti lavalla oikeaa vettä, mikä oli jo 16 vuotta sitten vähän klisee, mutta toimiva sellainen. Teknologiauskoinen Lepage käyttää tuhansia ledivaloja, jotka ohjelmoidaan eri tavoin kimmeltäväksi mereksi.

Lavastuksen ensivaikutelma voi tuntua kitschiltä, ja kyllähän se särkee silmiä. Mutta on valolavasteissa tehonsakin, varsinkin kun kuoron päät nousevat aaltojen keskeltä laulamaan. Ledivalomereen heijastetaan kuunvaloa, verta ja paljon muuta aina juonen mukaisesti.

Keskiaikaisen trubaduurin tarinaan perustuva ooppera on yllättävän ajankohtainen. Trubaduuri haluaa lähteä vaaralliselle Välimeren ylitykselle paremman elämän toivossa.

Hän tosin ei lähde Afrikasta Eurooppaan, vaan Ranskan Blayesta nykyisen Libyan Tripoliin. Syynä on kaukainen rakkaus, haavekuva naisesta, josta hän on kuullut ihmeellisiä asioita salaperäiseltä pyhiinvaeltajalta.

Gerald Finley oli kantaesitysproduktion ylittämätön trubaduuri, mutta Eric Owens tuo rooliin myös robustia maanläheisyyttä. Ensimmäinen vartti tuntui tukkoiselta, mutta sen jälkeen äänessä oli kantava ja miellyttävä sointi.

Henkilöohjauksessa Sellars meni trubaduurin kanssa syvemmälle, ja tämä koskee myös Tripolin kreivitärtä, jota trubaduuri on kaukaa rakastanut. Alkuperäisohjauksen Dawn Upshaw asetti riman korkeimmalle tasolle, mutta mitä tekee Susan Phillips? Näyttelee aivan hyvin ja laulaa parhaimmillaan unohtumattomasti. Sointi on niin miellyttävä ja musikaalisuus niin häikäisevällä tasolla, että hän tekee vielä suuren uran.

Pyhiinvaeltajan roolissa olen kuullut Pariisissa Lilli Paasikiveä ja Helsingissä Monica Groopia. Hyvin korkealla kansainvälisellä tasolla on myös Tamara Mumford tahallisen androgyyniksi puettuna hahmona. Onko hän itse kohtalo vai kyllästynyt manipuloija? Hän herättää tarinoillaan pääparin rakkauden vain vähätelläkseen sitä loppukohtauksessa: eivät he noin rakastaisi eivätkä tuntisi noin väkevästi, ellei trubaduuri olisi kuolemaisillaan.

Saariahon mestariteos jatkaa Richard Wagnerin Tristanista ja Isoldesta Debussyn ja Messiaenin oopperoiden kautta kulkevaa staattista, mystistä ja sisäänpäinkääntynyttä oopperatraditiota kauniisti ja omaperäisesti.

Oopperaa on johdettu jo monin tavoin. Jäntevä Kent Nagano kulki tahtiviivasta toiseen. Laulajien kanssa mestarillisesti hengittävä Esa-Pekka Salonen häivytti tähtiviivat ja balansoi kaiken niin luontevasti, että se teki teoksesta entistä ymmärrettävämmän.


Kun teoksen normitulkinta on alkanut standardoitua eri produktioissa, Susanna Mälkki siirtyy jo uudelleentulkintojen aikaan. Hän balansoi omaperäisemmin, nostaa esiin asioita, joita on aikaisemmin kuultu harvemmin ja taistelee staattisuutta vastaan pitämällä selkeän liikesuunnan ja nostamalla tymäkkiä huipennuksia.

Tässä kaikessa häntä auttoi Metropolitanin hyvä akustiikka sekä erinomainen orkesteri ja kuoro. Ensimmäistä kertaa trubaduurin kuoleman jälkeen monologi ei kuulostanut liian pitkältä. Siinähän Tripolin kreivitär käy läpi surutyön viisi vaihetta kieltämisestä asian hyväksymiseen, mikä on sinänsä erinomainen idea ja kunniaksi libretisti Amin Maaloufille. Libretistikin kutsuttiin lavalle kumartamaan.

Ajatella. Kaikki alkoi, kun pieni Kaija laittoi päänsä tyynyyn ja kysyi äidiltään, miksi tyyny soi. Kyseessä oli hänen päänsisäinen musiikkinsa, jota hän aikuistuttuaan oppi kirjoittamaan mestarillisiksi partituureiksi Sibelius-Akatemiassa ja esimerkiksi Pariisissa.

L’amour de loin on tämän tuotannon merkkipaalu, mutta ei ainoa. Sen jälkeen Saariahon musiikki on avautunut, muuttunut dramaattisemmaksi ja monille helppotajuisemmaksi. Nyt tekeillä on jo viides ooppera Sofi Oksasen tekstiin Lontoon Covent Gardenin Royal Opera Houseen vuodeksi 2020.

Mutta L’amour de loin säilyttää epäilemättä tulevaisuudessakin paikan aikamme oopperaklassikkona.

Ihmeellinen teos.

Oikaisu 2.12. kello 17.35: Ethel Smithin etunimi korjattu oikein. Jutussa luki alun perin virheellisesti, että se olisi Ethyl.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera
 • Kaija Saariaho
 • Susanna Mälkki
 • Musiikki
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää