Valikko
Kulttuuri

Arttu Wiskari villitsee ”perustyyppejä”, mutta itse hän on kilpatanssia harrastanut espoolainen

Simppeliä suomipoppia tekevän laulajan monipuolisuus tuli esiin syksyn Tähdet, tähdet -tv-ohjelmassa.

Koko Suomi tietää hänen laulunsa Mökkitiestä, Tuntemattomasta potilaasta – ja erityisesti siitä rintamaidosta.

Ihan varmasti tietää: onhan hänen levyjään myyty kymmeniä tuhansia, ja radiot soittavat hittejä lakkaamatta.

Mutta aika harva taisi tietää, että häneltä luonnistuu minkä tahansa musiikinlajin laulaminen, jopa ooppera. Se paljastui Tähdet, tähdet -tv-sarjan myötä.

Kuka on tämä mies, tämä Arttu Wiskari?

Siitä on mentävä ottamaan selvää Wiskarin aivan tavalliselle keikalle, tällä kertaa Viking Gabriella -laivan torstailähdölle.

”Mä mietin, kumman kanssa haluaisin selfien: sinun vai Seppo Hovin. Päätin, että haluan sinun”, julistaa rouva, joka on tullut keskeyttämään Wiskarin illallisen ennen keikkaa.

Laivalla on tänään satamäärin Helsingin seudun isännöitsijöitä sekä kaksi pelimannia: Hovi ja Wiskari. Jälkimmäinen on selvästi kovemmassa kurssissa. Hetken rauhaa ei tule, kaikilla on asiaa.

Wiskaria ei haittaa. Häneltä löytyy kaikille aikaa, selfieilme ja pari ystävällistä sanaa.


Nyt tajuaa myös, mitä Wiskari tarkoitti sillä, että hänen faninsa ovat ”ronskeja, rehellisiä ja rohkeita tyyppejä”. ”He eivät tule pyytelemään anteeksi, vaan ottavat susta hassun otteen ja ilmoittavat asiansa.”

Kuin todisteeksi joku nainen pelmahtaa pyytämään nimikirjoitusta – rintoihinsa.

Uusiin ulottuvuuksiin nousseesta tähteydestään Wiskari, 32, saa syyttää MTV3:n syksyn viihdeohjelmaa Tähdet, tähdet. Sarja tuntuu avanneen ihmisten silmät: tuohan osaa laulaa!

Ja niin hän totisesti osasi. Oopperajaksossa Wiskari pisteli täysin uskottavasti Rigoletto-oopperan aariaa. Kaikki muutkin lajit musikaaleista hip hopiin sujuivat häkellyttävän luontevasti. Mies päätyi jopa twerkkaamaan.

Laulaja on ohjelmasta hyvillään. Vaikka hän tippuikin niukasti finaalista, hän pääsi näyttämään itsestään ”vastapuolen”, jotain, mitä ihmiset eivät voisi hänestä ikinä uskoa.

Osaaminenkin tuli näytettyä. Osin se oli yllätys hänelle itselleenkin. ”Kyllä mä tunnen mun ääneni, mutta en mä tiennyt, että se lähtee ihan niin hyvin.”

Wiskarin laulajankyvyistä ei ole tiedetty, sillä hän ei ole niitä isolle yleisölle juuri väläytellyt. Ei ole ollut tarvetta. Wiskarin laulama popiskelmä ei oopperaäänenmuodostusta kaipaa.

Riimilliset laulut kertovat ­arjesta ja tavallisista ihmisistä hyvinkin yksinkertaisessa muodossa.

Liiankin, sanovat monet. Tarinat Alzheimeria sairastavasta ukista, suihkuverhorengasedustaja Erkki Mäkisestä tai kännissä meuhkaavasta keski-ikäisestä ­Sadusta on leimattu usein aivan liian simppeliksi ja tarkoitus­hakuiseksi musiikiksi, jotta sitä voisi ottaa tosissaan.

Eikä Wiskariakaan ole otettu aina tosissaan. Hän on ­herättänyt suoranaista ­raivoa.

”Pyylevä silmälasipäinen perussuomalainen sätkynukke”, kuvaili toimittaja Nalle Österman vuonna 2011.

Tällä viikolla Aamulehden kriitikko arvioi tuoretta IV-levyä kirjoittamalla, ettei ­Wiskari esitä suomipoppia, vaan kyse on suomipopulismista. ­”Timo Soiniakin hävettäisi”, Jussi Saarinen rusikoi.

Wiskari kertoo välittäneensä palautteista aluksi paljonkin, mutta ei enää. Nyt niitä lukee heillä vain vaimo.

”Mä olen päässyt tekemään jo neljä albumia. Kyllä sen joku on todennut hyväksi.”

Mutta aika kauan kesti, että hyväksyntää alkoi tulla.

Wiskarin laulu-ura lähti oikeastaan Kaartin varusmiessoittokunnasta, jossa hän tutustui Janne Rintalaan. Tämä esitteli Wiskarille suomenkielisen lyriikan: Junnun, Juicen, Vexin ja Göstan. Wiskarin omia kotijumalia olivat siihen asti olleet Chuck Berry, B.B. King ja Ray Charles.

Rintala houkutteli Wiskarin tekemään kanssaan musiikkia. Konsepti oli tämä: lauluja oikeilla tarinoilla, konkreettisilla koukuilla. Ei taivaanrannan maalausta, ei ympäripyöreitä kielikuvia.

Vain bändin nimestä oli epäselvyyttä: ”Olisko se Janne ja Arttu? Vai jokin bändinimi?”

Ei tullut bändinimeä, tuli Arttu Wiskari. Syy oli tarinoissa.

”Ajattelimme, että niistä saa vahvemman mielikuvan, jos ne kertoo yksi ihminen. Ajattelimme myös, että Arttu edustaisi ihmisenä perusduunariosastoa”, Wiskari kertoo.Hän silti kiistää, että Wiskari olisi rakennettu brändi. Tämmöinen hän on oikeastikin.

Rintala siirtyi taka-alalle soittajaksi ja lauluntekijäksi, Wiskarista tuli keulakuva.

Eikö se harmittanut kaveria?

”Harmitti, totta kai. Mutta ei enää. Tässä hommassa on niin paljon paskojakin puolia. Tässä ei voi ikinä olla huono päivä. Ei voi sanoa, että painu vittuun”, Wiskari sanoo.

Rautakaupassa työskennelleet Rintala ja Wiskari kiersivät levy-yhtiöitä hattu kourassa. Palaute oli murskaavaa.

”Sanottiin, että olen liian lihava, biisit on huonoja, me ollaan huonoja”, Wiskari muistelee.

Vain Warnerin Asko Kallonen kohteli heitä ihmisinä, oli kiinnostunut ja auttoi eteenpäin.

Mutta sitten ”kävi hirvee hillo”. Tosi-tv-sarja Big Brotherissa oli mukana ”joku Petri”, joka oli kuullut Mökkitietä netissä ja alkoi laulaa sitä talossa.

Laulu päätyi radioon. Levy-yhtiöt ottivat yhteyttä. ”Ne samat, jotka olivat haukkuneet mut läskiksi ja paskaksi.”

Wiskari ja Rintala tekivät Warnerin kanssa kolmen levyn sopimuksen, ja loppu on historiaa. Vuonna 2011 julkaistu debyyttilevy myi monta kertaa enemmän kuin oli ounasteltu.

Yhtäkkiä oli rahaa ja keikkoja. Wiskari meni sekaisin. ”Mä ostin ihan kaikkea, metallinpaljastimenkin.”

Juhlat loppuivat veromätkyihin, ja siihen päälle tuli vielä ennakoitua huonommin menestynyt kakkoslevy.

Wiskari päätyi tekemään sijaisuuksia äitinsä iltapäiväkerhoyritykseen. ”Seisoin pihalla toppahaalari päällä ja pidin kerhoja.”

Musiikkialalla kaikki on kiinni hyvistä lauluista. Sellainen tuli Sirpasta. Hitti vei kaksi vuotta sitten takaisin huipulle.

Nyt Wiskari on tehnyt uuden kolmen levyn sopimuksen Warnerin kanssa. Se on harvinaista näinä aikoina, jolloin levy-yhtiöitä kiinnostavat yksittäiset hitit.

Sitä paitsi laulaminen on vain osa koko kuviota. Wiskarilla, Janne Rintalalla sekä kolmannella osakkaalla Olli Saksalla on oma levy-yhtiö, Mökkitie Records.

”Yksi tekee pitkää päivää studiolla, yksi on luomisen tuskassa kynän ja paperin kanssa ja yksi käy omia tuskaisia polkujaan julkisuuden kanssa. Meillä on diili, että pistetään kaikki splittiin”, Wiskari selittää.

Käytännössä firma on tuotantoyhtiö. ”Me tehdään levyjä artisteille, jotka ovat jo levy-yhtiöissä. Mutta me ollaan myös levy-yhtiö, joka julkaisee itse biisejä.”

Levy-yhtiön omia artisteja on muun muassa tubettajana tunnettu HesaÄijä sekä Janne Ordén. Einin uusi levykin tehdään Mökkitiellä.

Yhtiö järjestää omissa studiotiloissaan Espoossa myös”biisileirejä” muiden lauluntekijöiden kanssa. ”Haloo Helsingin tyypit, Samae Koskinen, Elias Kaskinen”, Wiskari luettelee.

Hän itse osallistuu artistien kanssa kulujen laskentaan ja auttaa muutenkin useissa käytännön asioissa, hän kun tietää kokemuksesta, miten ei ainakaan kannata toimia.”Ei esimerkiksi kannata ottaa sitä kalleinta vuokra-autoa tai pa-kamoja periltä.”

Wiskari ei sano olevansa mikään levymoguli, vaan ”vain mökkimies, joka heiluu tuolla keikoilla”. Mutta kova hän on yrittämään.

”Kyllä meidän homma on aika paljon kasvanutkin jo. Artistit, joita kuulee nykyään paljon radiossa – me ollaan usein jollain ilveellä siinä messissä.”

Moni ei ehkä tiedä Wiskarin levybisneksistä, mutta on hänessä paljon muitakin yllättäviä puolia. Timo Soini -vertauksia keräävän kansanmiehen menneisyydestä löytyy pitkän koulu- ja harrastusputken läpikäynyt espoolaisnuori.

Musiikkiopiston ja musiikkiluokkien kasvatti soitti esimerkiksi monta vuotta viulua. Kilpatanssiakin hän harrasti. ”Hävetti ihan sikana, mutta mimmit ­diggas.”

Kaikkein vakavin harrastus oli jääkiekko. Sitä Wiskari pelasi Espoon Bluesissa aina A-junioreihin asti. ”Olin silloin solakka, pellavapäinen sixpackmies.”

Jokunen suomalainen saattaa muistaa Wiskarin myös blues­artistina. Blues on todellisuudessa Wiskarin omin ala, se maaperä, johon Janne Rintala aikoinaan istutti Suomi-iskelmän.

Vuonna 2007 uutisoitiin, kuinka Arttu Wiskari -nimisen nuoren blues-rocklaulajan In the Heat of the Night oli noussut Yhdysvalloissa erään blueslistan ykköseksi.

Kyse oli Wiskarin tekemästä promo-cd:stä, jonka avulla hän yritti tarjota bluesshow’taan Casinolle. Netin musiikkisivustolle laitetut kappaleet päätyivät soittoon nettiradioissa Yhdysvalloissa.

Nykyään hän esittää bluesia ja countrya lähinnä sunnuntaisin avoimissa jameissa Kivenlahden ostoskeskuksen Nousuvesi-baarissa.

Mutta blues on edelleen suurimpia rakkauksia. Miksi Wiskari ei tee uraa sillä?

”Jos teet Suomessa juuri­musiikkia, saat tehdä sitä aika paljon, jotta pystyt maksamaan laskut”, laulaja hymähtää.

Tähdet tähdet -ohjelmasta saatu ylistys on saanut Wiskarin silti selvästi mietteliääksi. Pitäisikö yrittää tehdä musiikkia jossain muussakin genressä? Mitä se olisi, siitä ei laulajalla ole hajuakaan.

”Kunhan se olisi jotain itselle mielekästä ja pääsisi vetämään jotain muutakin kuin Mökkitietä kello kahdeltatoista.”

Vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole. Wiskari on musiikistaan vilpittömän innoissaan.

”Tämä on sellaista, johon kukaan ei koske. Kukaan ei kehtaa. Diggaan tästä meidän hommasta älyttömästi.”

Hommassa miellyttävät myös ihmiset, kaikki ne ”perustyypit”. Wiskari sanoo olevansa itsekin samanlainen. ”Vaikka nyt joudunkin menemään kaiken maailman kissanristiäisiin.”

Isoista ihmisjoukoista ja näyttäytymispaikoista Arttu Wiskari ei nauti lainkaan. Hän arvostaa kotielämää Espoossa vaimon ja kahden lapsen kanssa.

Ja kavereiden kanssa puuhastelua. Päivittäin saattaa mennä neljä, viisikin tuntia Fantrax-jääkiekkopelin kanssa. Wiskarilla on oma fantasiajääkiekkojoukkue liigassa, jonka käänteet perustuvat siihen, mitä oikeassa NHL:ssä tapahtuu. Liigassa on mukana tuttua porukkaa ”kapellimestareista duunareihin”.


Fyysisesti Wiskari näkee kavereitaan kätevimmin omassa bändissä. ”Kitaristi Mikko ”Carlos” Vehmala ja basisti Marko Jansson ovat olleet mukana alusta asti. Carlos ei ole ollut pois yhdeltäkään noin 600 keikalta. He ovat myös minun lapseni kummisetiä.”

Ystävien kanssa saatetaan mennä myös vaikkapa ”killerikaraokeen”. Siellä kaverukset valitsevat toisilleen kappaleita, joiden nimiä ei paljasteta etukäteen.”Sitten joutuu laulamaan viroksi tai espanjaksi.”

Wiskarin bändistä on ”tähtisade” kaukana. Solistikin osallistuu soittokamojen roudaukseen.

Ei kyllä pitäisi, sanovat jotkut. Pitäisi osata säilyttää tähtikultti, oli se sitten totta tai ei.

”Kerrankin Imatralla kannoin rumpukamoja autoon, kun kaverini Lindholmin Olli tuli viereen kettuilemaan, että ei kuule Mustajärvi tai Lindholmi roudaa kamojaan itse. Minä sanoin Ollille: ’Tiedätkö sä, että mulle jää näin paljon enemmän käteen’.”

On aika siirtyä itse asiaan: keikalle Gabriellan yökerhoon.

Ääniteknikko pamauttaa nauhalta La donna è mobilen. Mutta sitä ei tänään kuulla Wiskarin suusta. Sieltä kuullaan tutut hitit, Kahvimaitokin, joka kertoo yh-äidin yhden illan suhteesta, rintojen puskiessa maitoa.

Musiikki puree isännöitsijöihin ja muihin laivamatkustajiin. Ihmiset ihan sekoavat. Pariskunta kaatuu paritanssin pyörteissä pitkin pituuttaan lattialle. Lavan edessä nainen hilaa minimekkoaan vähän liian ylös. Mökkitietä lauletaan hurmioituneena yhteislauluna.

Sitten tapahtuu se, mitä on tapahtunut koko illan, joka puolella laivaa. Tuntematon mies tarttuu kesken keikan Wiskaria kädestä. Puristaa, selittää jotain, ei päästä irti.

Tilanne jatkuu ja jatkuu. Bändi jatkaa soittoaan.

Wiskari ei älähdä. Keulakuvana hänen pitää tämä kestää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  7. 7

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  8. 8

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  9. 9

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  10. 10

   Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – ”Ihmiset juovat ihan liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää