Valikko
Kulttuuri

Arttu Wiskari villitsee ”perustyyppejä”, mutta itse hän on kilpatanssia harrastanut espoolainen

Simppeliä suomipoppia tekevän laulajan monipuolisuus tuli esiin syksyn Tähdet, tähdet -tv-ohjelmassa.

Koko Suomi tietää hänen laulunsa Mökkitiestä, Tuntemattomasta potilaasta – ja erityisesti siitä rintamaidosta.

Ihan varmasti tietää: onhan hänen levyjään myyty kymmeniä tuhansia, ja radiot soittavat hittejä lakkaamatta.

Mutta aika harva taisi tietää, että häneltä luonnistuu minkä tahansa musiikinlajin laulaminen, jopa ooppera. Se paljastui Tähdet, tähdet -tv-sarjan myötä.

Kuka on tämä mies, tämä Arttu Wiskari?

Siitä on mentävä ottamaan selvää Wiskarin aivan tavalliselle keikalle, tällä kertaa Viking Gabriella -laivan torstailähdölle.

”Mä mietin, kumman kanssa haluaisin selfien: sinun vai Seppo Hovin. Päätin, että haluan sinun”, julistaa rouva, joka on tullut keskeyttämään Wiskarin illallisen ennen keikkaa.

Laivalla on tänään satamäärin Helsingin seudun isännöitsijöitä sekä kaksi pelimannia: Hovi ja Wiskari. Jälkimmäinen on selvästi kovemmassa kurssissa. Hetken rauhaa ei tule, kaikilla on asiaa.

Wiskaria ei haittaa. Häneltä löytyy kaikille aikaa, selfieilme ja pari ystävällistä sanaa.


Nyt tajuaa myös, mitä Wiskari tarkoitti sillä, että hänen faninsa ovat ”ronskeja, rehellisiä ja rohkeita tyyppejä”. ”He eivät tule pyytelemään anteeksi, vaan ottavat susta hassun otteen ja ilmoittavat asiansa.”

Kuin todisteeksi joku nainen pelmahtaa pyytämään nimikirjoitusta – rintoihinsa.

Uusiin ulottuvuuksiin nousseesta tähteydestään Wiskari, 32, saa syyttää MTV3:n syksyn viihdeohjelmaa Tähdet, tähdet. Sarja tuntuu avanneen ihmisten silmät: tuohan osaa laulaa!

Ja niin hän totisesti osasi. Oopperajaksossa Wiskari pisteli täysin uskottavasti Rigoletto-oopperan aariaa. Kaikki muutkin lajit musikaaleista hip hopiin sujuivat häkellyttävän luontevasti. Mies päätyi jopa twerkkaamaan.

Laulaja on ohjelmasta hyvillään. Vaikka hän tippuikin niukasti finaalista, hän pääsi näyttämään itsestään ”vastapuolen”, jotain, mitä ihmiset eivät voisi hänestä ikinä uskoa.

Osaaminenkin tuli näytettyä. Osin se oli yllätys hänelle itselleenkin. ”Kyllä mä tunnen mun ääneni, mutta en mä tiennyt, että se lähtee ihan niin hyvin.”

Wiskarin laulajankyvyistä ei ole tiedetty, sillä hän ei ole niitä isolle yleisölle juuri väläytellyt. Ei ole ollut tarvetta. Wiskarin laulama popiskelmä ei oopperaäänenmuodostusta kaipaa.

Riimilliset laulut kertovat ­arjesta ja tavallisista ihmisistä hyvinkin yksinkertaisessa muodossa.

Liiankin, sanovat monet. Tarinat Alzheimeria sairastavasta ukista, suihkuverhorengasedustaja Erkki Mäkisestä tai kännissä meuhkaavasta keski-ikäisestä ­Sadusta on leimattu usein aivan liian simppeliksi ja tarkoitus­hakuiseksi musiikiksi, jotta sitä voisi ottaa tosissaan.

Eikä Wiskariakaan ole otettu aina tosissaan. Hän on ­herättänyt suoranaista ­raivoa.

”Pyylevä silmälasipäinen perussuomalainen sätkynukke”, kuvaili toimittaja Nalle Österman vuonna 2011.

Tällä viikolla Aamulehden kriitikko arvioi tuoretta IV-levyä kirjoittamalla, ettei ­Wiskari esitä suomipoppia, vaan kyse on suomipopulismista. ­”Timo Soiniakin hävettäisi”, Jussi Saarinen rusikoi.

Wiskari kertoo välittäneensä palautteista aluksi paljonkin, mutta ei enää. Nyt niitä lukee heillä vain vaimo.

”Mä olen päässyt tekemään jo neljä albumia. Kyllä sen joku on todennut hyväksi.”

Mutta aika kauan kesti, että hyväksyntää alkoi tulla.

Wiskarin laulu-ura lähti oikeastaan Kaartin varusmiessoittokunnasta, jossa hän tutustui Janne Rintalaan. Tämä esitteli Wiskarille suomenkielisen lyriikan: Junnun, Juicen, Vexin ja Göstan. Wiskarin omia kotijumalia olivat siihen asti olleet Chuck Berry, B.B. King ja Ray Charles.

Rintala houkutteli Wiskarin tekemään kanssaan musiikkia. Konsepti oli tämä: lauluja oikeilla tarinoilla, konkreettisilla koukuilla. Ei taivaanrannan maalausta, ei ympäripyöreitä kielikuvia.

Vain bändin nimestä oli epäselvyyttä: ”Olisko se Janne ja Arttu? Vai jokin bändinimi?”

Ei tullut bändinimeä, tuli Arttu Wiskari. Syy oli tarinoissa.

”Ajattelimme, että niistä saa vahvemman mielikuvan, jos ne kertoo yksi ihminen. Ajattelimme myös, että Arttu edustaisi ihmisenä perusduunariosastoa”, Wiskari kertoo.Hän silti kiistää, että Wiskari olisi rakennettu brändi. Tämmöinen hän on oikeastikin.

Rintala siirtyi taka-alalle soittajaksi ja lauluntekijäksi, Wiskarista tuli keulakuva.

Eikö se harmittanut kaveria?

”Harmitti, totta kai. Mutta ei enää. Tässä hommassa on niin paljon paskojakin puolia. Tässä ei voi ikinä olla huono päivä. Ei voi sanoa, että painu vittuun”, Wiskari sanoo.

Rautakaupassa työskennelleet Rintala ja Wiskari kiersivät levy-yhtiöitä hattu kourassa. Palaute oli murskaavaa.

”Sanottiin, että olen liian lihava, biisit on huonoja, me ollaan huonoja”, Wiskari muistelee.

Vain Warnerin Asko Kallonen kohteli heitä ihmisinä, oli kiinnostunut ja auttoi eteenpäin.

Mutta sitten ”kävi hirvee hillo”. Tosi-tv-sarja Big Brotherissa oli mukana ”joku Petri”, joka oli kuullut Mökkitietä netissä ja alkoi laulaa sitä talossa.

Laulu päätyi radioon. Levy-yhtiöt ottivat yhteyttä. ”Ne samat, jotka olivat haukkuneet mut läskiksi ja paskaksi.”

Wiskari ja Rintala tekivät Warnerin kanssa kolmen levyn sopimuksen, ja loppu on historiaa. Vuonna 2011 julkaistu debyyttilevy myi monta kertaa enemmän kuin oli ounasteltu.

Yhtäkkiä oli rahaa ja keikkoja. Wiskari meni sekaisin. ”Mä ostin ihan kaikkea, metallinpaljastimenkin.”

Juhlat loppuivat veromätkyihin, ja siihen päälle tuli vielä ennakoitua huonommin menestynyt kakkoslevy.

Wiskari päätyi tekemään sijaisuuksia äitinsä iltapäiväkerhoyritykseen. ”Seisoin pihalla toppahaalari päällä ja pidin kerhoja.”

Musiikkialalla kaikki on kiinni hyvistä lauluista. Sellainen tuli Sirpasta. Hitti vei kaksi vuotta sitten takaisin huipulle.

Nyt Wiskari on tehnyt uuden kolmen levyn sopimuksen Warnerin kanssa. Se on harvinaista näinä aikoina, jolloin levy-yhtiöitä kiinnostavat yksittäiset hitit.

Sitä paitsi laulaminen on vain osa koko kuviota. Wiskarilla, Janne Rintalalla sekä kolmannella osakkaalla Olli Saksalla on oma levy-yhtiö, Mökkitie Records.

”Yksi tekee pitkää päivää studiolla, yksi on luomisen tuskassa kynän ja paperin kanssa ja yksi käy omia tuskaisia polkujaan julkisuuden kanssa. Meillä on diili, että pistetään kaikki splittiin”, Wiskari selittää.

Käytännössä firma on tuotantoyhtiö. ”Me tehdään levyjä artisteille, jotka ovat jo levy-yhtiöissä. Mutta me ollaan myös levy-yhtiö, joka julkaisee itse biisejä.”

Levy-yhtiön omia artisteja on muun muassa tubettajana tunnettu HesaÄijä sekä Janne Ordén. Einin uusi levykin tehdään Mökkitiellä.

Yhtiö järjestää omissa studiotiloissaan Espoossa myös”biisileirejä” muiden lauluntekijöiden kanssa. ”Haloo Helsingin tyypit, Samae Koskinen, Elias Kaskinen”, Wiskari luettelee.

Hän itse osallistuu artistien kanssa kulujen laskentaan ja auttaa muutenkin useissa käytännön asioissa, hän kun tietää kokemuksesta, miten ei ainakaan kannata toimia.”Ei esimerkiksi kannata ottaa sitä kalleinta vuokra-autoa tai pa-kamoja periltä.”

Wiskari ei sano olevansa mikään levymoguli, vaan ”vain mökkimies, joka heiluu tuolla keikoilla”. Mutta kova hän on yrittämään.

”Kyllä meidän homma on aika paljon kasvanutkin jo. Artistit, joita kuulee nykyään paljon radiossa – me ollaan usein jollain ilveellä siinä messissä.”

Moni ei ehkä tiedä Wiskarin levybisneksistä, mutta on hänessä paljon muitakin yllättäviä puolia. Timo Soini -vertauksia keräävän kansanmiehen menneisyydestä löytyy pitkän koulu- ja harrastusputken läpikäynyt espoolaisnuori.

Musiikkiopiston ja musiikkiluokkien kasvatti soitti esimerkiksi monta vuotta viulua. Kilpatanssiakin hän harrasti. ”Hävetti ihan sikana, mutta mimmit ­diggas.”

Kaikkein vakavin harrastus oli jääkiekko. Sitä Wiskari pelasi Espoon Bluesissa aina A-junioreihin asti. ”Olin silloin solakka, pellavapäinen sixpackmies.”

Jokunen suomalainen saattaa muistaa Wiskarin myös blues­artistina. Blues on todellisuudessa Wiskarin omin ala, se maaperä, johon Janne Rintala aikoinaan istutti Suomi-iskelmän.

Vuonna 2007 uutisoitiin, kuinka Arttu Wiskari -nimisen nuoren blues-rocklaulajan In the Heat of the Night oli noussut Yhdysvalloissa erään blueslistan ykköseksi.

Kyse oli Wiskarin tekemästä promo-cd:stä, jonka avulla hän yritti tarjota bluesshow’taan Casinolle. Netin musiikkisivustolle laitetut kappaleet päätyivät soittoon nettiradioissa Yhdysvalloissa.

Nykyään hän esittää bluesia ja countrya lähinnä sunnuntaisin avoimissa jameissa Kivenlahden ostoskeskuksen Nousuvesi-baarissa.

Mutta blues on edelleen suurimpia rakkauksia. Miksi Wiskari ei tee uraa sillä?

”Jos teet Suomessa juuri­musiikkia, saat tehdä sitä aika paljon, jotta pystyt maksamaan laskut”, laulaja hymähtää.

Tähdet tähdet -ohjelmasta saatu ylistys on saanut Wiskarin silti selvästi mietteliääksi. Pitäisikö yrittää tehdä musiikkia jossain muussakin genressä? Mitä se olisi, siitä ei laulajalla ole hajuakaan.

”Kunhan se olisi jotain itselle mielekästä ja pääsisi vetämään jotain muutakin kuin Mökkitietä kello kahdeltatoista.”

Vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole. Wiskari on musiikistaan vilpittömän innoissaan.

”Tämä on sellaista, johon kukaan ei koske. Kukaan ei kehtaa. Diggaan tästä meidän hommasta älyttömästi.”

Hommassa miellyttävät myös ihmiset, kaikki ne ”perustyypit”. Wiskari sanoo olevansa itsekin samanlainen. ”Vaikka nyt joudunkin menemään kaiken maailman kissanristiäisiin.”

Isoista ihmisjoukoista ja näyttäytymispaikoista Arttu Wiskari ei nauti lainkaan. Hän arvostaa kotielämää Espoossa vaimon ja kahden lapsen kanssa.

Ja kavereiden kanssa puuhastelua. Päivittäin saattaa mennä neljä, viisikin tuntia Fantrax-jääkiekkopelin kanssa. Wiskarilla on oma fantasiajääkiekkojoukkue liigassa, jonka käänteet perustuvat siihen, mitä oikeassa NHL:ssä tapahtuu. Liigassa on mukana tuttua porukkaa ”kapellimestareista duunareihin”.


Fyysisesti Wiskari näkee kavereitaan kätevimmin omassa bändissä. ”Kitaristi Mikko ”Carlos” Vehmala ja basisti Marko Jansson ovat olleet mukana alusta asti. Carlos ei ole ollut pois yhdeltäkään noin 600 keikalta. He ovat myös minun lapseni kummisetiä.”

Ystävien kanssa saatetaan mennä myös vaikkapa ”killerikaraokeen”. Siellä kaverukset valitsevat toisilleen kappaleita, joiden nimiä ei paljasteta etukäteen.”Sitten joutuu laulamaan viroksi tai espanjaksi.”

Wiskarin bändistä on ”tähtisade” kaukana. Solistikin osallistuu soittokamojen roudaukseen.

Ei kyllä pitäisi, sanovat jotkut. Pitäisi osata säilyttää tähtikultti, oli se sitten totta tai ei.

”Kerrankin Imatralla kannoin rumpukamoja autoon, kun kaverini Lindholmin Olli tuli viereen kettuilemaan, että ei kuule Mustajärvi tai Lindholmi roudaa kamojaan itse. Minä sanoin Ollille: ’Tiedätkö sä, että mulle jää näin paljon enemmän käteen’.”

On aika siirtyä itse asiaan: keikalle Gabriellan yökerhoon.

Ääniteknikko pamauttaa nauhalta La donna è mobilen. Mutta sitä ei tänään kuulla Wiskarin suusta. Sieltä kuullaan tutut hitit, Kahvimaitokin, joka kertoo yh-äidin yhden illan suhteesta, rintojen puskiessa maitoa.

Musiikki puree isännöitsijöihin ja muihin laivamatkustajiin. Ihmiset ihan sekoavat. Pariskunta kaatuu paritanssin pyörteissä pitkin pituuttaan lattialle. Lavan edessä nainen hilaa minimekkoaan vähän liian ylös. Mökkitietä lauletaan hurmioituneena yhteislauluna.

Sitten tapahtuu se, mitä on tapahtunut koko illan, joka puolella laivaa. Tuntematon mies tarttuu kesken keikan Wiskaria kädestä. Puristaa, selittää jotain, ei päästä irti.

Tilanne jatkuu ja jatkuu. Bändi jatkaa soittoaan.

Wiskari ei älähdä. Keulakuvana hänen pitää tämä kestää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  6. 6

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää