Valikko
Kulttuuri

Britanniassa tehdään elokuvaa nimeltä Rovaniemi, jossa masentunut nainen ja epäonnistunut yrittäjä etsivät joulupukkia – tuotannossa mukana myös BBC

Rovaniemi-elokuvaa työstää nimekäs brittiläinen tuotantoyhtiö. Hanke on alkutekijöissään, eikä vielä tiedetä, kuvataanko elokuva Lapissa.

Hollywoodin sisäpiiri on vuosia laittanut käsikirjoituksia paremmuusjärjestykseen niin sanotussa Blacklist-äänestyksessä. Kyse on rankkauksesta, jossa tuottajat ja studiopäättäjät äänestävät elokuvakäsikirjoituksista esiin ne, joista elokuva kannattaisi tehdä mutta joista sitä ei ole vielä tehty.

Tunnetuin Blacklistin käsikirjoituksista on The Imitation Game, joka voitti äänestyksen viisi vuotta sitten. Pian äänestyksen jälkeen Graham Mooren käsikirjoituksesta ryhdyttiin tekemään elokuvaa, jonka päärooliin kiinnitettiin Benedict Cumberbatch. Alkuvuonna 2015 elokuva voitti käsikirjoituksen Oscarin.

Nyt sama elokuvaäänestys on siirtynyt Britanniaan, jossa vastikään julkistettiin Brit List eli listaus parhaista tekemättömistä brittiläisistä elokuvakäsikirjoituksista. Suomalaisittain kiinnostavaa on se, että äänestyksessä kärkisijoille nousi käsikirjoitus, jonka nimi on Rovaniemi.

Rovaniemi on äänestyksen tuloksista raportoineiden elokuvalehtien mukaan tarina, joka käynnistyy masentuneen naisen saamalla mystisellä joululahjalla.

Nainen jättää työnsä lääkärinä ja lentää Rovaniemelle tapaamaan tyyppiä, jonka hän ainoana uskoo todella ymmärtävän häntä. Kyse on Joulupukista. Rovaniemellä nainen törmää yrittäjänä epäonnistuneeseen juoppoon. Yhdessä he ryhtyvät etsimään toivoa maailmasta, joka vaikuttaa loputtoman synkältä.

Rovaniemi on brittiläisen Simon Stephensonin käsikirjoitus. Nelikymppinen Stephenson on entinen lääkäri, joka siirtyi kirjoittajaksi veljensä kuoleman jälkeen. Isoveli kuoli tsunamissa Thaimaassa jouluna 2004.

Veljekset olivat hyvin läheisiä ja veljen kuoltua Stephenson purki tuntojaan romaaniin, joka ilmestyi 2011. Sen jälkeen hän päätyi kirjoittamaan käsikirjoituksia. Veljestään ja surustaan Stephenson on kirjoittanut myös Guardianissa.

”Kirjan jälkeen antauduin kokonaan tekstien teolle. Lukitsin itseni kirjastoon ja annoin mennä. Kirjoitin viisi käsikirjoitusta”, Stephenson kertoi vuonna 2014 Screen-lehdelle.

Yksi näistä viidestä käsikirjoituksesta on Rovaniemi.

Elokuvaa käsikirjoituksesta on työstämässä nimekäs brittiläinen tuotantoyhtiö Big Talk. Yhtiön tunnetuimpia elokuvat ovat zombiekomedia Shaun of the Dead, toimintafarssi Hot Fuzz ja tieteiskomedia Paul. Elokuvalehtien mukaan myös yleisradioyhtiö BBC olisi mukana hankkeessa.

Big Talkin mukaan hanke on vasta alkutekijöissään. Tuottaja Nira Parkin mukaan elokuva voi olla tuotannossa aikaisintaan vuoden kuluttua, vuodenvaihteessa 2017–2018.

”Meillä on vielä paljon tehtävää”, Nira Park kertoo HS:lle.

Park on hankkeesta hyvin vaitonainen eikä hän esimerkiksi halua kertoa, kuvataanko elokuvaa mahdollisesti Suomessa.

Suomen Lapissa on kuvattu viime vuosina joitakin joulua ja pukkia sivunneita elokuvia. Suomalainen Joulutarina-elokuva valmistui 2007 ja liettualaissuomalainen Santa vuonna 2014. Tuorein Lapissa kuvattu joulupukkitarina on ranskalainen Tom au pays du Père Noël.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Joulupukki
 • Rovaniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  5. 5

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  6. 6

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  7. 7

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää