Valikko
Kulttuuri

Juhlavuosi näkyy erikoissisältöinä: HS:n sivuilla 100-vuotias Suomi uskoo itseensä

Helsingin Sanomat keskittyy itsenäisyyden juhlavuonna etenkin nuoriin, kansainvälisyyteen ja tulevaisuuteen. Vuoden teemoihin kuuluvat muun muassa Porvoon uudet valtiopäivät, tulevaisuuden ajattelijat sekä nuorten taloustaidot.

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi näkyy Helsingin Sanomissa monenlaisena erikoissisältönä. Lehden pääteemoja ovat lapset ja nuoret, suomalaisten menestys maailmalla sekä tulevaisuuden osaaminen.

”Haluamme juhlia Suomea katsomalla eteenpäin ja nostamalla esiin myös yllättäviäkin suomalaisia osaajia”, sanoo päätoimittaja Päivi Anttikoski.

Alkuvuodesta sisällössä panostetaan etenkin lapsiin muun muassa suositun Lasten uutisten kautta. ”Teemme yhteistyötä eri koulujen kanssa ja otamme lapsia mukaan uutisten tekemiseen”, Anttikoski taustoittaa.

”Haluamme ylipäätään antaa kerronnassa äänen eri-ikäisille ja erilaisille suomalaisille.”

Kevään aikana lehdessä nostetaan esiin myös maailmalla jalansijaa saaneiden suomalaisten tarinoita. Toimittaja Jaakko Lyytinen tapaa mielenkiintoisia suomalaisia, jotka kertovat lehdessä omat tarinansa ja esimerkkinsä.

Kesän jälkeen lehdessä keskitytään etenkin niihin erityisesti tieteen ja talouden keksintöihin ja edelläkävijöihin, jotka pitävät Suomen maailman menestyjien joukossa myös tulevaisuudessa.

Loppuvuoden omistamme Suomen historian käännekohdille. Historia ja sen tapahtumat ovat mukana lehdessä ja HS.fi:ssä monin tavoin myös läpi koko vuoden. Historiasivu jatkaa sunnuntaisin ilmestymistään, mutta se laajenee aiemmasta ja ilmestyy ensi vuoden ajan kulttuurisivuilla.

Erityisenä teemana on suomalaisen arjen historia – se miten elämämme on kehittynyt matkan varrella. Miten esimerkiksi suomalaisten vaatteet, ruokatavat, harrastukset, koulunkäynti, työtilat ja juhlaperinteet ovat kehittyneet sadassa vuodessa? Mikä on pysynyt, missä muutos on puolestaan ollut suurinta?

Erikoistoimittaja Unto Hämäläinen kirjoittaa lisäksi itsenäisen Suomen suurista käännekohdista, historiallisista päivistä ja päätöksistä jotka ovat muuttaneet Suomen suuntaa. Käännekohtia käydään läpi niin vuosikymmenien takaa kuin lähimenneisyydestäkin. Historia on esillä etenkin loppuvuonna, varsinaisen juhlapäivän lähestyessä. Itsenäistymisvuonna 1917 HS ilmoitti olevansa ”Suomen eniten levinnein lehti”.

 


Hämäläinen aloittaa myös blogin siitä, miten itsenäistymisvuoden asioista uutisoitiin. Blogin on tarkoitus päättyä tammikuuhun 1918, jolloin Suomen sisällissota alkoi ja Helsingin Sanomat lakkasi kolmeksi päiväksi ilmestymästä.

Seitsemän pääkohtaa, jotka nousevat esiin juhlavuonna esiin HS:ssä:

1 Lasten uutiset

Lasten Uutiset tarjoaa vuoden aikana medialukutaitoon liittyviä tieto- ja tehtäväpaketteja sekä koteihin että koululuokkiin.

”Median lukeminen on nykyään monimutkaisempaa kuin ennen. Lasten uutiset tarjoaa lapsille mahdollisuuden seurata maailman tapahtumia heille kiinnostavassa ja ymmärrettävässä muodossa” , sanoo tuottaja Fanny Fröman Lasten uutisista.

”Kun lapset ohjataan journalismin pariin jo nuorena, he ovat vanhempana paremmin varusteltuja tulkitsemaan uutissisältöjä ja arvioimaan mikä on totta, ja mikä ei,"

2 Suomalaisia ääniä

Helsingin Sanomien mielipideosasto on perinteikäs, arvostettu yhteiskunnallisen keskustelun foorumi, joka on siirtynyt sujuvasti myös digiaikaan. Lukijoiden kynästä syntyy vuosittain yli 20 000 mielipidetekstiä, joita he tarjoavat lehden julkaistavaksi. Lehden sivuilla argumentoidaan päivittäin niin päivänpolttavista poliittisista kysymyksistä kuin arkisista murheistakin. Mielipidesivuilta nousee säännöllisesti päivän puheenaiheita.

Juhlavuonna HS vahvistaa mielipiteellisen sisällön asemaa myös verkossa. Vuoden aikana esitellään joukko uusia verkkokolumnisteja. Luvassa on erilaisia suomalaisia ääniä, jotka tarjoavat kukin omasta näkökulmastaan perspektiiviä ajankohtaisiin asioihin. HS:n periaatelinjan mukaisesti lehti puolustaa ja vahvistaa tätäkin kautta mielipiteen vapautta ja moniarvoisen yhteiskunnan kansanvaltaisuutta.

”Oman mielipiteen julkinen esittäminen on kansalaisille hyvä tapa vaikuttaa myös digiaikana. Hyvillä perusteluilla voi viedä yhteiskuntaa eteenpäin”, toteaa esimies Matti Kalliokoski HS:n pääkirjoitustoimituksesta.

3 Taloustaitoja nuorille

Helsingin Sanomat on ensi vuonna mukana kumppanina myös Talousguru- ja taloustubettaja -kisoissa. Kilpailun tavoitteena on innostaa ja rohkaista lukiolaisia talousasioihin sekä nostaa talousasioiden merkitystä kouluissa.

Finanssialan keskusliiton kilpailuun osallistuu vuosittain lähes 2 000 lukiolaista noin 130 eri lukiosta. Maaliskuussa kilpailun parhaat kohtaavat maan finanssialan pomot talousväittelyssä Sanomatalon Mediatorilla.

4 Porvoon uudet valtiopäivät

Keväällä HS on mukana järjestämässä ”politiikan omaa Slushia”, eli Porvoon uusia valtiopäiviä yhdessä Tulevaisuuden valtiopäivät ry:n kanssa. 1809 pidetyillä alkuperäisillä Porvoon valtiopäivillä käsiteltiin sitä, miten Suomen asioita tulisi hoitaa Venäjän autonomisena osana. Tulevaisuuden valtiopäivät järjestetään 16. maaliskuuta, ja tarkoitus on muun muassa pohtia, miten suomalaista yhteiskuntaa nyt pitäisi uudistaa.

5 Suomen käännekohdat

Erikoistoimittaja Unto Hämäläinen kirjoittaa vuoden aikana Suomen historian käännekohdista. Hämäläinen aloittaa lisäksi helmikuussa uuden blogin, jossa hän käy läpi sitä, miten Suomen itsenäisyyttä edeltävistä tapahtumista uutisoitiin aikalaisille. ”Tärkeiden tapahtumien lomassa haluan kertoa myös Helsingin Sanomien välittämiä tietoja suomalaisten sen aikaisesta arjesta”, Hämäläinen sanoo.

6 Tulevaisuuden ajattelijoita

Toimittaja Jaakko Lyytinen laatii juhlavuoden aikana sarjan henkilökuvia suomalaisista, joilla on omaperäistä sanottavaa siitä, mitä satavuotiaalle Suomelle pitäisi tehdä.

”Haluan tuoda keskusteluun yllättäviä ja tuoreita ajatuksia, jotka eivät nouse esiin kärjistyksiä korostavassa kilpalaulannassa", Lyytinen sanoo.

"Juttusarjan tarkoituksena on tuoda viisaita näkemyksiä Suomen nykytilaa ja tulevaisuutta luotaavaan keskusteluun."

7 Tiede keskiöön

Juhlavuonna HS nostaa esiin myös suomalaista osaamista meidät maailman kärjessä jatkossakin. Puhumme erityisesti tieteen ja talouden saavutuksista.

”Suomen tulevaisuus on huipputeknologiassa, paremmassa tieteessä ja osaamisessa” sanoo esimies Jukka Ruukki HS:n tiedetoimituksesta.

”Tulevaisuuden keskeinen kysymys on, riittävätkö luonnonvarat, jotta pystymme hyödyntämään niitä, mutta samalla vähentämään ympäristön kuormitusta. Siihen tarvitaan tiedettä”, Ruukki muistuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Lasten uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi viisi lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  2. 2

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  3. 3

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Serena Williams vastasi tenniksen pahalle pojalle: ”Kunnioita minua ja yksityisyyttäni”

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää