Kulttuuri

Aino Venna teki vuoden persoonallisimman joululevyn – ”Laulujen syntyprosessi on hyvin lepattava”

Laulajan Aino Vennan ystävät olivat tekemässä keskellä kukkeinta kesää joulukirjaa. Samalla alkoi hahmottua joululevy.

Joulumusiikin vihaajat perustelevat usein näkemystään sillä, että joululevyt ovat aina sitä samaa ”tuubaa”: kliseistä pakkopullaa turhan tutuin sovituksin.

Tämä joulu on piristävä poikkeus.

Omaperäisenä indieartistina tunnettu laulaja ja lauluntekijä Aino Venna on saattanut tehdä vuoden – ellei useammankin – persoonallisimman joululevyn. Aino Vennan joulu on juuri niin kutkuttavan erilainen kuin Venna on artistinakin.

Vennan neljä vuotta sitten julkaistu ensilevy Marlene (2012) sai vaikutteita varsinkin chansonista, kakkoslevy Tin Roofissa taas oli rootsia ja New Orleansia. Nyt tehdään vielä laajempi musiikillinen kiertoajelu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ihan koko maapalloa ei ehditty kiertää, mutta muutama tuhat kilometriä kuitenkin”, Venna, 34, kertoo.

Esimerkiksi Joulupuu on rakennettu taipuu Andalusian flamencoksi. Siitä siirrytään elokuvallisten tunnelmien myötä ranskalaisten joululauluklassikkoon, Petit papa noëliin.

”Ranskassa laulu ja sen esittäjä Tino Rossi ovat monen joulurituaali. Itse olen kantanut sitä mukanani ala-asteen ranskantunneilta asti”, Venna sanoo.

Vielä vinkeämpää materiaalia on raidalla numero seitsemän.

Natas e manteiga, suomeksi Kermaa ja voita, kertoo portugalilaisten sitruunalla maustettujen kermaleivosten tekemisestä. Portugaliksi jouluherkut tunnetaan nimellä pastel de nata.

”Mmm, ne ovat aivan fantastisen hyviä. Niiden syömistä ei voi lopettaa, niitä pitää syödä ainakin kymmenen”, Venna hekumoi.

Ja jos ei laulu ole yksityiskohtaisine ohjeineen jo tarpeeksi herkullinen, viimeiseksi säkeistöksi Venna on runoillut vielä rakkausrunon.

Idea joululevyn tekoon lähti liikkeelle hivenen paradoksaalisesti ystävien, kuohuviinin ja jäätelön täyteisestä kuuman kesäpäivän onnenhetkestä.

Vennan ystävät olivat tekemässä keskellä kukkeinta kesää joulukirjaa. Kuten niin usein ennenkin, tälläkin kertaa Venna innostui ideoimaan mukana.

Ystävien Armas aika -kirjan filosofiana oli se, että jouluna pitää tehdä sitä, mitä eniten rakastaa. ”Se vetosi minuun tietenkin heti”, Venna sanoo.

Syntyi ajatus säveltää yksi kirjan resepteistä. Niin pastel de nata -leivokset päätyivät lauluun.

”Yhtäkkiä sieltä kuumasta kesäpäivästä päädyttiin tilanteeseen, jossa laulan studiossa kappalettani, portugaliksi. Minä en puhu sanaakaan portugalia, mutta ystävän sisko käänsi lauluni ja toinen ystävä opetti lausumaan sanat. Se oli kaikkien mielestä tietenkin tosi vitsikästä.”

Toinen tuuppaus joululevyn suuntaan tapahtui, kun Venna oli suunnittelemassa bändilleen joulukonserttia Savoy-teatteriin.

Hän tutki ison määrän tuttuja lauluja ja sovituksia. Vaikka hän onkin helsinkiläinen, pintaan nousivat juuri sillä hetkellä pohjalaiset sukujuuret. Pohjalaisille ei oikein sovi se, että tyydyttäisiin valmiisiin ratkaisuihin.

”Ite tehdään – tai kuten siellä sanotaan, itte tehrään. Alkoi kuplia ajatus, että mitä jos tekisinkin lauluja ihan itse.”

Ensimmäisenä syntyi Joulumaa, joka sai aivan eri sävelen kuin mikä on alkuperäisessä Katri Helenan sävellyksessä. Kappale pääsi viime vuonna siivittämään Amnestyn joulukampanjaa.

”Kun se laulu syntyi, tajusin, että alkaa syntyä jotain omaa kulmaa”, Venna kertoo.

Oman kulman etsiminen kuvaa hyvin Vennan koko musiikkifilosofiaa. Pienen Stupido Records -yhtiön artisti on aina pysytellyt sivussa valtavirran musiikista, eikä työtä ole koskaan ohjaillut varman päälle tekeminen.

Niin ei käynyt joululevynkään kanssa.

Kappaleiden voimakas ver­siointi silti vähän pelotti. Esimerkiksi Lumiukko-animaatiosta tunnettu Avaruus on kaikkien rakastama jouluklassikko, johon kajoamista Venna joutui arpomaan pitkään.

Rohkaisijana toimi hassu sattuma: Venna sattui laulamaan laulua tismalleen samassa sävellajissa kuin sen alkuperäinen esittäjä, poikasopraano Peter Auty.

”No, siinä välissä on ehkä kaksi oktaavia”, matalaääninen Venna nauraa. ”Mutta minä tykkään siitä, että jos saan idean, jokin ulkopuolinen asia tukee sitä. Se voi olla hyvinkin abstrakti asia.”

Jotenkin sillä tavalla, vapaasti assosioiden, Aino Venna, oikealta nimeltään Aino Ahokas, sepitteli lauluja jo lapsena.

Laulunteko alkoi innostaa niin paljon, että sello vaihtui kitaraan. Säveltäminen luonnistui sen kanssa helpommin.

Myöhemmin hän lähti opiskelemaan elokuvaa Turun taide­akatemiaan, mutta silti ei ollut pitkään aikaan selvää, mikä hänestä tulisi isona.

Ideat poukkoilivat villisti. ”Jos luin sanan lukkoseppä, saatoinkin yhtäkkiä kiinnostua siitä. Mutta lopulta musiikki oli aina se toonika, perussointu, johon kaikki palasi.”

Kun Pikku Kukka -yhtyeen Lotta Savolainen otti Vennan yhtyeensä lämmittelijäksi, Vennan tulevaisuus ratkesi lopullisesti. Hän jäi lavoille.

Nyt laulaja on tyytyväinen, että hänelle annettiin aikoinaan aikaa etsiä, pohtia ja kypsyä. Enää nuorilla ei ole oikeutta samaan. ”Olen huolissani tästä ajasta. Ihmisiä painostetaan tekemään päätöksiä liian varhaisessa vaiheessa. Pitäisi saada aikaa tunnustella”, Venna sanoo.

Myös Vennan laulut tarvitsevat syntyäkseen aikaa ja tutkiskelua. Monipolvisen tutkiskelun seurauksena syntyi esimerkiksi Joulupukki suukon sai, salaperäisenä kihisevä joululaulu, jossa tuttua on vain sanat.

Venna miettii, että sen melodiaan on tullut vaikutteita ainakin Kyllä Jeeves hoitaa -sarjan tunnuksesta, tunnelma taas syntyi niin kuin hänen tapauksessaan aina: hän asetti laulun visuaaliseen kehykseen.

Tällä kertaa kehyksenä toimi Piukat paikat -elokuva ja sen salakapakka, johon tehdään ratsia. ”Näin siellä Jack Lemmonin ja Tony Curtisin frakeissaan.”

Vennaa naurattaa itseäänkin, kun hän tajuaa laulujensa syntyprosessin. ”Se prosessi on hyvin lepattava.”

Mutta sillä tavalla saadaan syntymään jotain, mitä kukaan muu ei tee. Joululauluissakaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joulumusiikki
 • Joulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Surkuhupaisa karhumatka toisensa perään – Näin Pohjois-Korea puhalsi Suomelta kymmenien miljoonien paperitehtaan

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  8. 8

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  9. 9

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää