Valikko
Kulttuuri

Taiteen valtionpalkinnot muun muassa Terike Haapojalle, Laura Gustafssonille, Hanneriina Moisseiselle ja Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiölle

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen palkitsi myös dokumentaarista valokuvaa Suomessa edistävän Hannamari Shakyan sekä harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on jakanut tänään arkkitehtuurin, mediataiteen, monialaisen taiteen, muotoilun ja visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot.

Mediataiteen valtionpalkinnon 2016 saivat kuvataiteilija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson Toisten historia -projektistaan, joka tutkii toisten lajien kokemus- ja kulttuurihistoriaa niiden omista näkökulmista. Projektin viimeisin osa oli Suvilahdessa syksyllä toiminut Epäihmisyyden museo.

”Kokonaisuus on sekä tieteellisesti että taiteellisesti laaja, ja sen esitystavoissa pyritään mittakaavaan, joka pakottaa katsojan kohtaamaan kirjoittamattoman historian valtavuuden”, palkintoperusteissa sanotaan.

Muotoilun valtionpalkinnon sai Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö, joka on pyrkinyt pelastamaan Nuutajärven Lasikylän toiminnan, säilyttämään sen miljöön ja varmistamaan sen toimintaedellytykset. Urjalan Nuutajärvi on Suomen vanhin lasikylä, ja se on toiminut vuodesta 1793. Nuutajärvi oli oleellinen suomalaisen lasitaiteen nousulle maailmanmaineeseen sotien jälkeen.

Taideteollisen tuotannon siirryttyä Suomesta ulkomaille palkinnolla halutaan vahvistaa jäljellä olevaa lasitaiteen osaamista.

Arkkitehtuurin valtionpalkinnon sai arkkitehtitoimisto Livady, joka tunnetaan perinteisten puurakennusmenetelmien elvyttämisestä, alaan liittyvien työmenetelmien kehittämisestä, opetuksesta ja toteutuksesta.

”Merkittävää Marko Huttusen, Pasi Kolhosen, Panu Lehtovuoren, Juulia Mikkolan, Mikko Mälkin ja Lauri Saarisen johtaman toimiston työssä on rohkeus, monialaisuus ja työn erinomainen laatu”, palkintoperusteissa kirjoitetaan.

Livadysta voi lukea lisää täällä.

Valokuvataiteen valtionpalkinnon sai päätoimittaja, valokuvaaja Hannamari Shakya, joka on edistänyt dokumentaarisen valokuvan asiaa muun mualla perustamalla vuonna 2007 kansainvälisesti arvostetun Photo Raw -lehden, joka nykyään kulkee nimellä Raw View ja käsittelee dokumentaarista valokuvaa.

Oman taiteellisen työnsä lisäksi Shakya on toiminut myös Photo Do -järjestön perustajana sekä Aalto-yliopiston Musta Taide -sarjan valokuvakirjojen tuottajana.

Shakyan haastattelun vuodelta 2012 voi lukea täältä.

Sarjakuvataiteen valtionpalkinnon sai sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen, joka on kehittänyt sarjakuvataiteen kerrontatapoja ja kuvaa historiaa monikerroksisesti.

Uusimmassa teoksessaan Kannas Moisseinen tarkastelee sodan arkea ja vaikutuksia muun muassa mielensä järkkyneen sotilaan ja eläimen näkökulmasta. Moisseisen tuoreen haastattelun voi lukea täältä.

Kuvataiteen valtionpalkinnon sai Pauliina Turakka Purhonen, joka tunnetaan parhaiten pehmeistä, ihmismuotoisista veistoksistaan.

”Hänen muototajunsa on lyömätön ja hänellä on rohkeutta pureutua vaikeisiinkin aiheisiin niin että ulkoisesti kepeänkin tarinan sisältä löytyy möykky, joka koskettaa syvästi”, palkintoperusteissa kirjoitetaan.

Monialaisen taiteen valtionpalkinnon sai harmonikkataiteilija, säveltäjä Kimmo Pohjonen.

”Pohjosen fyysistä esiintymistyyliä on luontevasti laajentanut hänen yhteistyönsä valo- ja mediataiteilijoiden, tanssijoiden, jopa painijoiden kanssa. Hänen kokeellista ja myös yhteiskunnallista otetta taiteen tekemiseen kuvastavat erityisesti maatalouskoneiden ääniä hyödyntävät teokset sekä romanikatusoittajien kanssa toteutettu konsertti”, palkintoa perustellaan.

Kukin palkinto on 13 500 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taiteen valtionpalkinnot
 • Taidepalkinnot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää