Valikko
Kulttuuri

Palkitut arkkitehdit kritisoivat nykyrakentamista: ”Styrokseista ja muoveista on hirveitä kokemuksia, mutta silti jatketaan samoilla menetelmillä”

”Emme kopioi vanhaa, vaan etsimme keinoja vallitsevaa nykytekniikkaa kestävämpään rakentamiseen”, arkkitehtuurin valtionpalkinnon saaneen Livady-toimiston osakkaat sanovat.

Juuri arkkitehtuurin valtionpalkinnon saaneen Livady-arkkitehtitoimiston työntekijät eivät epäröi itse tarttua piilukirveeseen, jos tarve vaatii. Omin käsin tehtyjen restaurointien ja niiden suunnittelemisen lisäksi Livadyssä tehdään syvälle meneviä selvityksiä ja tutkimuksia päätöksentekijöitä varten.

Perinnerakentamiseen erikoistunut Livady sai keskiviikkona arkkitehtuurin valtionpalkinnon. Perusteluissa korostettiin erityisesti sitä, että Livadyn työ poikkeaa valtavirrasta.

Vuonna 1994 perustetun toimiston kuusi arkkitehtiosakasta työskentelevät ”historiallisten rakennettujen ympäristöjen parissa tutkijan, suunnittelijan ja toteuttajan rooleissa, eettisesti ja historiaa kunnioittaen”, perusteluissa kiitetään.

Livadyn osakkaat, arkkitehdit Marko Huttunen, Pasi Kolhonen, Panu Lehtovuori, Juulia Mikkola, Mikko Mälkki ja Lauri Saarinen ovat tutkineet ja suunnitelleet paitsi armeijalta vapautuneita Isosaaren ja Hennalan varuskunta-alueita, myös Otaniemeä, Pasilan konepajan aluetta sekä Roihuvuoren ala-asteen koulua.


Sipoon ja Tyrvään kirkkojen kattorakenteiden korjausta varten on käyty tutkimassa muiden keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita.

Livady perustettiin aluksi opiskelijatyöhuoneeksi. Arkkitehdit Marko Huttunen ja Lauri Saarinen olivat jo 90-luvun alussa kiinnostuneita perinnerakentamisesta ja hankkivat käsin tekemällä itselleen myös restaurointimestarin pätevyyden.

”Se oli pahinta laman aikaa. Uskoimme, että tekemällä oppii. Siihen aikaan Suomessa ei ­oikein edes tiedetty, miten vanhat rakennukset oli ylipäätään tehty, työkalujakin täytyi etsiä”, kertoo Saarinen.

Esimerkiksi piilukirvestä ei tahtonut löytyä mistään. Välttämättömiä työvälineitä löytyi jonkin verran kirpputoreilta ja Ruotsista. Jos jotakin työkalua ei saatu hankituksi, se tehtiin itse. Livadyn alakerrassa Helsingin Hakaniemessä on pieni puutyöverstas. Käsitöitä tehdään restaurointikohteissa edelleenkin.


Marko Huttunen kertoo, että töitä löytyi vanhan korjaamisen alueelta helposti, ja siitä tuli toimiston erikoisalue. Tutkimustyö tuli mukaan luonnostaan, koska oli opiskeltava vanhoja rakennustapoja. ”Koko ajan olemme suunnitelleet myös uutta. Siinä pyrimme soveltamaan vanhan rakennustekniikan parhaita puolia”, hän lisää.

Juulia Mikkola suunnittelee parhaillaan Huopalahden asemalle neljän asunnon koerakennusta, jossa on lisäaineeton massiivipuurakenne ja painovoimainen ilmanvaihto.

”Absurdia, että vanhojen keinojen käyttämiseen uudisrakennuksessa pitää hakea koerakennuslupa, vaikka kyse on rakennustavasta, josta täällä on pisin kokemus”, ihmettelee Lauri Saarinen.


”Emme kopioi vanhaa, vaan etsimme keinoja, joilla rakennukset saadaan paljon kestävämmiksi kuin vallitsevalla nykytekniikalla,” Marko Huttunen tarkentaa.

Huttunen kritisoi rakentamisen teollistumisen aikaan 1960-luvulla tehtyjä ratkaisuja. ”Hypättiin avaruusajan rakentamiseen kepeästi uusilla materiaaleilla, joista ei ollut riittävästi tutkimustietoa. Styrokseista ja muoveista on nyt hirveitä kokemuksia, monille taloille on käynyt huonosti, mutta silti jatketaan samoilla menetelmillä.”

”Vanhoista menetelmistä ja ­aineista on riittävän pitkä kokemus. Uusiin rakennusaineisiin pitäisi suhtautua varovaisesti”, selittää Saarinen.

Arkkitehdit ovat käyneet lävitse satoja rakennuksia selvittääkseen menneiden aikojen rakennustapoja. Saarinen naureskelee, että jotkin keskiaikaisten kirkkojen rakenneratkaisut eivät menisi läpi nykyisissä insinöörien lujuuslaskelmissa, mutta kuitenkin rakennukset ovat pysyneet pystyssä jo 500 vuotta.


”Nykyään taloja tehdään kuin autoja, arvioidaan hetkellistä suorituskykyä. Ei rakentamisen pitäisi olla rakettitiedettä. Jos talossa on ullakko ja kellari, niin omin silmin voi käydä tarkistamassa, että kaikki on kunnossa”, sanoo Juulia Mikkola.

”Talot pitäisi heti rakentaa niin hyvin, etteivät ne koskaan tarvitse suuria peruskorjauksia, vaan pelkkää ylläpitoa. Ilmanvaihto ja rakennus pitäisi mieltää kokonaisuutena.”

Palkitut arkkitehdit kannattavat painovoimaista, ilman koneita toimivaa ilmanvaihtoa. Tarvittaessa tuuletetaan ikkunoista. Koneellinen ilmanvaihto on tuonut mukanaan paljon ongelmia ja laitteistot joudutaan uusimaan usein. Livadyn arkkitehtien mielestä rakennuksiin ei kannattaisi tuoda lyhytikäistä tekniikkaa.


”On ollut karmivaa katsoa, kuinka energiatehokkuutta yritetään parantaa turvautumalla samaan rakennustekniikkaan, jolla 1960-luvulta alkaen on tehty lyhytikäisiä rakennuksia. Sitten vielä kuvitellaan, että tämä säästäisi luontoa”, arvostelee Marko Huttunen.

Juulia Mikkolan mielestä nykyrakentamisessa käytetään materiaaleja, jotka pitäisi haitallisuutensa takia kokonaan kieltää. Myös energiatehokkuusmääräyksissä ollaan menossa väärään suuntaan, kun tarkastellaan pelkkää lämmitysenergian kulutusta.


Livadyssa tehdään myös erilaisia rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvityksiä.

”Se vaatii sekä tutkijan taitoja että arkkitehtuurin historian tuntemusta”, kertoo Pasi Kolhonen, joka tuli toimistoon viisi vuotta sitten tekemään selvitystä Pasilan konepaja-alueesta.

Kartoituksissa inventoidaan nykytilanne, käydään lävitse kaikki vanhat piirustukset ja arkistomateriaalit ja kiteytetään, mikä kohteessa on arvokasta.

”Selvitykset on tarkoitettu avuksi myös niille, jotka tekevät tulevaisuudessa muutoksia ja korjauksia näihin rakennuksiin”, Kolhonen kertoo.

Livady pyrkii jakamaan keräämänsä tiedot artikkeleina ja tietokirjoina. Selvityksiä löytää myös internetistä.

Juulia Mikkola ja Netta Böök ovat julkaisseet Ikkunakirjan perinteisten puuikkunoiden kunnostamisesta.

Panu Lehtovuori hoitaa tällä hetkellä professuuria Tampereella. Marko Huttunen opettaa Otaniemessä.

Fakta

Poimintoja Livadyn töistä 2000-luvulta


 Sipoon keskiaikaisen kirkon tutkimus ja restaurointityöt.

 Villa Oivalan restaurointityöt.

 Valtion museokiinteistöjen (Mäntsälän Alikartano, Lyytikkälän talomuseo, Paikkarin ja Myllymäen torpat) restaurointisuunnittelu ja rakennus­historiaselvitykset.

 Pasilan konepajan rakennushistoriaselvitys.

 Isosaaren kulttuuri­ympäristöselvitys.

 Puistokatu 4:n rakennushistoriaselvitys.

 Nikkilän vanhan sairaala-alueen konsepti­suunnitelma.

 Kauniaisten Klostretin palorestaurointi.

 Huopalahden aseman kunnostus- ja muutostyöt.

 Omakotitaloja, huviloita ja saunoja sekä muutos-, laajennus- ja kunnostussuunnitelmia yksityisasiakkaille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä

  4. 4

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Nainen kuoli tulipalossa Helsingin Taka-Töölössä

  9. 9

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää