Valikko
Kulttuuri

Kohuelokuva Elle alkaa karulla raiskauskohtauksella – Pääosan Isabelle Huppert HS:lle: ”Elokuva on jälkifeministinen”

”Olen sukupolvea, joka on voittanut jo monta taistelua”, sanoo Isabelle Huppert HS:n haastattelussa.

Huppumies tunkeutuu naisen kotiin. Kuuluu ähinää ja huutoa. Nainen raiskataan kotinsa lattialle. Rikosta todistaa vierestä naisen kissa. Mies pakenee, ja nainen siivoaa lattialta rikkoutuneen lasin sirut, tunkee mekkonsa roskiin ja menee kylpyyn.

Poliisille nainen ei puhu. Pian hän hankkii pippurisumuttimen. Ja kirveen.

Näin alkaa Elle, yksi vuoden puhutuimmista elokuvista. Elle on elokuva raiskauksesta ja elokuva Michèle LeBlanc -nimisestä omapäisestä bisnesnaisesta, joka ei suostu uhriksi vaan käsittelee rikoksen omalla tavallaan.

Otsikoihin Paul Verhoevenin ohjaama elokuva on päätynyt ainakin kahdesta syystä. Elokuvaa on ylistetty loistavaksi. Toisekseen tarinaa on pidetty myös vähän arveluttavana: tarinan yhdessä käänteessä raiskattu näyttäisi rakastuvan raiskaajaansa ja tunnelma on muutenkin paikoin ihmeen kevyt. Tekijät ovatkin saaneet torjua väitteitä ”raiskauskomediasta”.

Elokuvan pääroolia näyttelevä ranskalainen Isabelle Huppert kertoo Helsingin Sanomille, että Elle on hänen mielestään elokuvana jälkifeministinen.

”Olen käyttänyt termiä muutamissa haastatteluissa, ja tarkoitan sillä sitä, että päähenkilöä ei voi luokitella”, Huppert sanoo HS:n haastattelussa puhelimitse New Yorkista.

”Hän ei ole uhri. Hän haluaa toimia omin päin. Hän ei myöskään sovi aika miehiseen kaavakuvaan seikkailijasta. Voisi kai sanoa, että hän on ihan toiselta tasolta. Kutsun häntä jälkifeministisiksi, koska hänen ei tarvitse todistaa mitään.”

Pidätkö itseäsi samassa mielessä jälkifeministinä? Huppert epäröi hetken ja myöntyy sitten.

”Miksei? Olen sukupolvea, joka on voittanut jo monta taistelua. Monissa asioissa on toki taisteltavaa yhä.”Huppert, 63, on sukupolvensa kovimpia näyttelijöitä, jonka ei ole aikoihin tarvinnut todistella saavutuksillaan.

Hänellä on takanaan kymmeniä ja taas kymmeniä rooleja elokuvissa ja teatterissa, ja tunnetuimpana niistä elokuva Pianonopettaja. Hänet on palkittu Cannesin elokuvajuhlilla kahdesti parhaana naisnäyttelijänä, Ranskan elokuvapalkinto Césarin saajaksi hän on ollut ehdolla peräti 15 kertaa, ja nyt hänelle on povattu ensimmäistä Oscar-ehdokkuutta Ellestä.

Huppert on elokuvan maailmantähti, joka on käynyt Helsingissäkin, vuonna 1981 mainostamassa elokuvaa Loulou. Silloin suomalaiset isännät veivät hänet illan päätteeksi katsomaan Armin ja Dannyn esiintymistä Kaivohuoneelle.

Sitä emme muistele nyt.

Helsingin Sanomien haastatteluun Huppert vastaa New Yorkissa. Näyttelijä on kovin kysytty eikä hän ehdi niin kuin haluaisi elokuviin, mutta tänään hän aikoo ehtiä elokuviin. Suosittelen hänelle Juho Kuosmasen elokuvaa Hymyilevä mies. Onko se tullut New Yorkissa jo teattereihin, Huppert kysyy.

”Pidän sen mielessä. Yritän päästä katsomaan sen Pariisissa.”

Pariisilaiset elokuvateatterit ovat Huppertille tavallista tärkeämpiä. Hän on vastikään avannut oman elokuvateatterin Pariisissa, kivenheiton päässä Notre Damen katedraalista. Kino nimeltä Christine 21 on vanhanaikainen repertuaariteatteri, jonka ohjelmistossa on vanhoja klassikoita. Teatteria pyörittää Huppertin poika.

Näytetäänkö siellä myös sinun elokuviasi?

”En, minun elokuvani ovat liian uusia”, Huppert sanoo.

”Elokuvateatteri on pyhitetty vanhoille klassikkoelokuville, ei minulle.”

Kerron Huppertille Kansallisteatterin tuoreesta monologinäytelmä Play Rapesta, jossa näyttelijä Anna Paavilainen on kyseenalaistanut naisen ja naisnäyttelijän usein toistuvan roolin näytelmien uhrina, raiskattuna.

Huppert sanoo tunnistavansa Paavilaisen monologinäytelmän ajatuksen. ”Minulla ei sellaisia rooleja elokuvissa ja näyttämöllä ole juuri ollut”, ranskalaisnäyttelijä sanoo.

”Samaa mieltä voin olla kuitenkin siinä, että Ellessä keskeinen teema ja näkökulma on juuri se, että nainen ei halua olla uhri.”

Philippe Djianin kirjaan perustuvassa Ellessä nainen on aluksi uhri, mutta muutakin. Hän on videopelifirman johtaja, äiti, ystävä, tytär, rakastaja, naapuri, pian myös kipakka anoppikokelas ja isoäiti. Perhetausta on myös määrittäjä: Michèlen isä on elokuvan mielettömästi kieppuvassa tarinassa Ranskan pahimpia joukkomurhaajia, ei enempää eikä vähempää.

Tällainen runsaus on elokuvassa hyvästä, näyttelijä Huppert sanoo.

”Elokuva on kuin elämän mosaiikki. Elle on yhtenä hetkenä yhtä, toisena toista ja pysyy silti koko ajan uskottavana. Hän on vahva, ja eikä sitten olekaan. Hän manipuloi, ja on rehellinen. Elle on kuin dokumentti oikeasta ihmisestä. Ja mukana on myös rutkasti ironiaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Näyttelijät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Erityisavustaja ansaitsee yli 6 000 euroa kuussa

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  6. 6

   Obama tiesi Venäjän operaatiosta USA:n vaaleissa, mutta salli sen tapahtua – oliko Trump salajuonen peluri vai pelinappula?

  7. 7

   Päiväkoti silmittömän ilkivallan kohteena juhannuspyhinä Nurmijärvellä – vandaalit tuhosivat jopa lasten askartelut

  8. 8

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  9. 9

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  10. 10

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Erityisavustaja ansaitsee yli 6 000 euroa kuussa
  3. Teemu Selänne iloitsi valinnastaan Hockey Hall of Fameen: ”Olen todella onnekas mies”
  4. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  5. Drag on muutakin kuin glitterpölyä ja Paula Koivuniemeä - uuden polven queenit kertovat, mistä dragissa on kyse
  6. Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”
  7. Ravitsemusterapeutti tyrmää ”kauneusvitamiinin” käytön – Vain harva hyötyy ruokavalioon lisätystä biotiinista
  8. Kuristaminen on kiellettyä, mutta sormen tunkeminen snorkkeliin estää hengittämisen – näin rajua peliä on uppopallo
  9. Päiväkoti silmittömän ilkivallan kohteena juhannuspyhinä Nurmijärvellä – vandaalit tuhosivat jopa lasten askartelut
  10. Testasimme maailmalla hehkutetun sovelluksen, jonka pitäisi auttaa someriippuvuuteen – Binkyn päivitykset eivät näy kellekään eikä missään ole mitään järkeä
  11. Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula
  12. Näytä lisää