Valikko
Kulttuuri

Tv-laulukilpailut ovat tuottaneet muutaman tähden ja monta unohdettua lahjakkuutta – menestys vaatii Saara Aallolta työtä ja onnea

X Factorin finaalipaikka voi tuottaa yhden levyn menestyksen, mutta pitempi suosio vaatii paljon enemmän, arvioi HS:n musiikkitoimittaja Ilkka Mattila.

Britannian X Factorin voittoa tavoitteleva Saara Aalto on päätynyt saarivaltakunnassa kovaan seuraan. Finaalipaikka on vaatinut paljon työtä, ja viikonlopun kilpailu on tiukka.

Mutta X Factorin jälkeen uran luomiseen vaaditaan vielä paljon. Aallon mahdollisuuksia menestykseen voi arvailla katsomalla, miten aiemmat finalistit ovat pärjänneet kilpailujen jälkeen.

Vuonna 2004 käynnistynyt X Factor on brittiläisistä tv-laulukilpailuista pitkäikäisin.

X Factorista on menossa jo 13. kausi, ja finalisteja on kertynyt 39. Useimmat heistä ovat menestyneet hyvin ensimmäisellä kisan jälkeisellä levyllään, mutta monen ura on myös kääntynyt laskuun ensihuuman jälkeen. Muutamalle kilpailu on kuitenkin tarjonnut ponnahduslaudan useamman vuoden kestäneelle uralle.

Ensimmäisen Britannian X Factorin voittaja Steve Brookstein ylsi maan listaykköseksi ensialbumillaan, mutta suosio romahti runsaassa vuodessa. Brookstein yritti paluuta kaksi vuotta sitten itseironisesti nimetyllä albumilla The Forgotten Man, mutta jäi ilman listasijoitusta.

Menestyneimpiä X Factor -finalisteja ovat vuoden 2006 voittaja Leona Lewis sekä vuonna 2009 kakkoseksi sijoittunut Olly Murs, jonka ura lähti nousuun vasta kaksi vuotta kilpailun jälkeen.

Ohjelmassa kilpailleista lauluyhtyeistä ylivoimaisesti tunnetuin on One Direction, joka sijoittui kolmanneksi vuonna 2010. Myös vuoden 2011 voittaja Little Mix on menestynyt Britannian ulkopuolella.


X Factorin viime vuoden finalistit ovat toistaiseksi julkaisseet vain muutaman singlen. Niiden menestys on ollut vaatimattomampaa kuin aikaisempien vuosien finalisteilla.

X Factorin luoneen Simon Cowellin toinen suuri kykykilpailu Britain’s Got Talent sai joitakin vuosia sitten mainetta arkisten, mutta kauniisti laulavien aikuisten solistien esittäytymispaikkana.

Vuonna 2007 voittajaksi selviytyi kovaonninen oopperalaulaja Paul Potts ja vielä suurempaan suosioon nousi vuoden 2010 finaalissa esiintynyt Susan Boyle, keski-ikäinen skotlantilainen sinkku, jonka ensimmäisestä albumista tuli Britannian kaikkien aikojen myydyin debyyttialbumi.

Pottsin suosio on hiljalleen hiipunut, ja tasaiseen tahtiin levyttäneen Boylen albumitkin ovat yltäneet enää listan tyvipään sijoituksiin.

Suomessa Cowellin yhtiön formaatit eivät ole olleet yhtä suosittuja, sillä X Factoria tehtiin meillä vain yhden kauden ajan vuonna 2010. Kisan voitti Elias Hämäläinen, joka on sittemmin palannut katumuusikoksi ja baarikeikoille.

Talent Suomi -kisa on ollut pitkäikäisempi, mutta siinä on nähty enimmäkseen koomikoita, akrobaatteja, imitaattoreita ja muita erikoistaitajia. Tunnetuin Talent-kilpailun kautta esittäytynyt laulaja on juuri Saara Aalto, joka oli mukana ensimmäisen kauden finaalissa vuonna 2007.

Vaikka alkuperäinen Pop Idol -kilpailu jäi Britanniassa lyhtyikäiseksi, samasta formaatista Suomeen tehty Idols on ollut kiistatta maan tuottoisin kykyjenetsintäkilpailu.

Idolsia tehtiin seitsemän kautta, ja varsinkin ensimmäisen neljän kauden aikana kisan finaaliin päätyi useita laulajia, jotka jatkavat yhä uraansa, kuten Anna Puu, Anna Abreu, Pete Parkkonen ja Hanna Pakarinen. Menestynein Idols-taustainen tähti on ensimmäisellä kaudella kolmanneksi sijoittunut Antti Tuisku.

Toistaiseksi viimeinen Idols-kausi esitettiin vuonna 2013. Ohjelman suosio ei ollut enää samalla tasolla kuin kultaisina vuosina. Vuoden 2013 finaalijaksoa seurasi 672 000 katsojaa, kun esimerkiksi kolmannella kaudella katsojia oli parhaimmillaan yli 1,4 miljoonaa. Vuoden 2013 voittaja Mitra Kaislaranta julkaisi ensilevynsä vasta kesällä 2015.

Viimeisen Idols-kauden kuudennella kierroksella karsiutunut Alma Miettinen on noussut tänä vuonna kansainvälisesti potentiaalisimpien suomalaisten poplaulajien joukkoon.

Hollantilaiseen formaattiin perustunut Voice of Finland on pyörinyt Suomessa viiden kauden ajan vuodesta 2011. Senkin tunnetuimmat laulajat ovat ensimmäiseltä kaudelta. He ovat Jesse Kaikuranta ja Saara Aalto.

Suomen nykyisistä huippuartisteista tv-kilpailutausta on myös Jenni Vartiaisella, Paula Vesalalla ja Mira Luodilla. Vartiainen oli mukana vuonna 2002 Popstars-kilpailun voittaneessa Gimmel-lauluyhtyeessä, kun taas kisan alkukarsinnoissa pudonneet Vesala ja Luoti perustivat myöhemmin PMMP:n.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannian X Factor
 • Laulukilpailut
 • tosi-tv

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää