Kulttuuri

Alkoholistiksi ei synnytä, alkoholistin läheiseksi kyllä – Susanna Alakosken omakohtainen teos on HS Kirjaston viikon kirja

Ruotsalainen Susanna Alakoski kokee selvinneensä pitkälti opintojen, onnen ja myös Ruotsin hyvinvointijärjestelmän ansiosta.

Vaasassa vuonna 1962 syntynyt Susanna Alakoski kasvoi Ruotsin Ystadissa suomalaisten vanhempien lapsena. Vanhemmat olivat alkoholisteja. Veli käytti huumeita. Isä pahoinpiteli äitiä. Äiti teki itsemurhan. Aina joku oli päihteiden vaikutuksen alaisena.

Syyskuussa 2015 Alakoski nimitettiin Malmön korkeakoulun terveyden ja yhteiskunnan tiedekunnan kunniatohtoriksi. Kunnianosoitus johtuu hänen kirjoittamistaan kirjoista.

Omasta elämästä ammentava läpimurtoteos, romaani Svinalängorna ilmestyi 2006 ja suomennettiin seuraavana vuonna nimellä Sikalat. Karu mutta lämminhenkinen romaani voitti Ruotsissa paikallisen Finlandian, August-palkinnon. Sikalat oli tapaus myös Suomessa.

Päiväkirjateos Köyhän lokakuu (Oktober i Fattigsverige) ilmestyi suomeksi vuonna 2013.

Tuoreimmassa kirjassaan, niin ikään päiväkirjamuotoisessa teoksessa Lähimmäisen huhtikuu Alakoski kirjoittaa paitsi päihteiden käyttäjien läheisistä myös yhteiskunnan suhteesta alkoholismiin. Lähimmäisen huhtikuu on nyt HS Kirjaston viikon kirja ja luettavissa ilmaiseksi sähköisessä HS Kirjastossa.

Naisten juomista ymmärretään edelleen vähemmän kuin miesten. Ja siitä myös tiedetään vähemmän.

”Pitkään Ruotsissa ihan oikeasti uskottiin, että Gudrun Schyman oli ainoa naisalkoholisti”, Alakoski sanoi HS:n haastattelussa lokakuussa 2015 feministipuolueen puheenjohtajasta, jonka kanssa hän teki töitä valtiopäivillä.

Lähimmäisen huhtikuu (April i anhörigsverige, suom. Katriina Huttunen) syntyi paljolti yhteydenotoista, joita hän sai niin lapsuudentovereilta, kirjailijapiireistä kuin tuttaviltakin.

”Olen rakentanut jonkinlaisen me-kerhon. Me, jotka olemme kasvaneet päihteiden keskellä”, Alakoski luonnehtii. ”Että tervetuloa jengiin vaan. Maailmassa meitä täytyy olla miljardi.”

Kirjassa hän ruotii muun muassa lähimmäisen roolin vääjäämättömyyttä: ihminen ei synny alkoholistiksi tai narkomaaniksi, vaan tulee sellaiseksi. Läheiseksi sen sijaan synnytään, ja läheisenä pysytään.

Itse Alakoski kokee selvinneensä läheisen kovassa roolista pitkälti opintojen, onnen ja myös Ruotsin hyvinvointijärjestelmän ansiosta.

HS Kirjasto on HS:n iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä sähkökirjakokoelma. Viikon kirja on luettavissa ilmaiseksi, jos tilaajalla on painetun lehden lisäksi verkkotilaus tai HS Verkko Plus -tilaus.

Susanna Alakosken teosta Lähimmäisen huhtikuu sisältävää HS.fi:n verkkotilausta voi kokeilla maksutta kaksi viikkoa osoitteessa HS.fi/testaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS Kirjasto
 • kirja
 • Sähköiset kirjat
 • Sähkökirja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tatuoinnit voivat olla juntteja ja rumia – tai sitten kansallisesti merkittäviä taideteoksia, kuten nämä tässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää