Valikko
Kulttuuri

Näin brittimedia kirjoittaa X Factorista ja Saara Aallosta – ”Voitaisiinko vain julistaa molemmat voittajiksi ja jatkaa elämäämme”

Suomalaiset hehkuttavat Aallon menestystä, mutta brittimedia on pitänyt uutisoinnin minimissä. Syynä ovat ainakin X Factorin huvenneet katsojaluvut.

Vaikka suomalaiset nyt hehkuttavat Saara Aallon esityksiä ja pääsyä Britannian X Factorin sunnuntaiseen päätösfinaaliin, Britanniassa laulukisa ei herätä kummoisiakaan intohimoja. Brittimedia on pitänyt X Factor -uutisoinnin hyvinkin maltillisena, suorastaan minimissä.

Esimerkiksi The Sun -lehti ei sano Aallon onnistumisesta mitään itse, vaan antaa puheenvuoron hivenen pisteliään tuntuisesti Aallon omille suomalaisfaneille: ”Saara Aallon fanit sekosivat ’uskomattomasta’ duetosta Adam Lambertin kanssa X Factorin finaalissa”, otsikoi lehti.


Samalla Sunin toimittaja Elaine McCahill kertoo, kuinka Aallon fanit kotipuolessa uskovat Aallon voittoon. Uskooko toimittaja itse tai uskovatko britit, siihen McCahill ei ota kantaa.

The Telegraphin toimittaja puolestaan ylistää lauantain finaalin tasoa, mutta varsin pienimuotoisesti, hehkutettuaan ensin laajasti One Directionin
Louis Thomlinsonin esiintymistä lauantain finaalissa.

Toimittajan mukaan nimenomaan Matt Terry ja Saara Aalto olivat finaalin arvoisia laulajia, vaikka poikabändi 5 After Midnight toikin ohjelmaan hauskuutta volteillaan.

”Kerrankin asiat menivät suunnitelmien mukaan”, Isabel Mohan arvioi finaalin tapahtumia.

Mohan arvioi silti molempia finalisteja myös hyvin kitkerään sävyyn. Hänestä loppufinaaliin päässeet Aalto ja Terry halusivat finaalipaikkaa eniten, jopa siinä määrin, että ilmassa haiskahtaa epätoivo.

”Saaran polttava kunnianhimo tulee esiin joka kerta, kun hänet äänestetään jatkoon, ja hän käytännöllisesti katsoen loikkaa taivaaseen. Matt taas on purskahtanut jo viikkojen ajan itkuun, koska hän haluaa tätä niin hirveästi”, Mohan kirjoittaa.

Tästä johtuen Mohan ei ole järin kiinnostunut kisan lopputuloksesta. Hänestä molemmat voitaisiin yhtä hyvin palkita voittopystillä.

”Voitaisiinko vain julistaa molemmat voittajiksi ja jatkaa sitten elämiämme?” toimittaja kirjoittaa kyllästyneen oloisena.


Sunday Express -lehden Saara Aalto -osuus käsittelee sitä, kuinka tasaväkisiä molemmat finalistit ovat. Lehden mukaan vedonlyöntitoimistot katsovat tilanteen olevan niin tasainen, että voittajaa on vaikea ennustaa.

Tällä hetkellä Aallolla on vedonlyöntitoimistoissa aivan minimaalinen johtoasema, joka on kaventunut koko ajan sitten lauantain.

Medioiden välinpitämätön suhtautuminen koko kilpailuun ja sen lopputulokseen heijastelee brittiyleisön suhtautumista X Factoriin.

The Guardian muistuttaa, että ohjelman katsojaluvut ovat olleet tällä kaudella alhaisimmat kymmeneen vuoteen.

”Kysymys, jota monet tv-fanit nyt kysyvät on: piittaako muka joku vielä laulukisasta”, kirjoitti Guardianin toimittaja Nadia Khomami lauantain finaalin edellä.

Tänä vuonna brittejä on kiinnostanut paljon enemmän samaan aikaan BBC:n kanavilla näytetty tanssiohjelma Strictly Come Dancing. Se on saavuttanut parhaimmillaan yli 11 miljoonaa katsojaa, kun X Factor on jäänyt parhaimmillaan 7 miljoonaan katsojaan. Myös Planeettamme maa -luontosarjan toinen kausi on kiinnostanut nuoria katsojia enemmän kuin X Factor.

Tästä huolimatta ITV-yhtiö on solminut Simon Cowellin yhtiön kanssa sopimuksen, että X Factoria tehdään vielä vuoteen 2019 asti.

X Factorin huvenneille katsojaluvuille on syynsä, sanoo Guardianin haastattelema Lundin yliopiston viestintäprofessori Annette Hill. Yleisö on hänen mukaansa kyllästynyt X Factorin formaattiin.

”Aluksi kykykisat tarjosivat mahtavia menestystarinoita. Siinä, miten kilpailijat osallistuivat koe-esiintymisiin, lauloivat ja tanssivat meille, oli jotain aitoa. Me seurasimme heidän esityksiään ja heitä omana itsenään koko show’n läpi”, Hill sanoo.

Kykykisat muuttuivat kuitenkin nopeasti valheellisiksi. Niistä tuli valtavia spektaakkeleita, joissa kaikki ”menee yli”. On valtavia kyyneleitä, valtavia kiukutteluita, valtavia tunteita ilman minkäänlaista aitoutta, Hill arvioi.

”Tämän vuoksi katsojat ovat alkaneet kyseenalaistaa, että äänestämisellä olisi enää mitään virkaa näissä ohjelmissa. He ovat tietoisia siitä, että katsovat äärimmäisen pitkälle tuotettua ohjelmaa, ja tämä pätee eritoten X Factoriin”, professori Annette Hill sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • X Factor
 • Britannia
 • tosi-tv

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  5. 5

   Nuorten raitistuminen näyttää saavuttaneen huippunsa – Limuviinakeskustelu voi johtaa juomisen kasvuun, sanoo professori

  6. 6

   ”Juhlittiin vähän synttäreitä” – Yli 200 berliiniläistä ”bilepoliisia” passitettiin kotiin virkamatkalta, kun heidän raisussa illanvietossaan örvellettiin ja harrastettiin julkista seksiä

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

  9. 9

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  8. 8

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”
  3. Viestipalvelu Telegram suostui rekisteröitymään Venäjällä mutta kieltäytyy käyttäjätietojen luovuttamisesta
  4. Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”
  5. Historiaa taekwondon MM-kilpailuissa tehneen Teemu Heinon urakka päättyi sijalle 17
  6. Läheiset muistelevat Annikki Tähteä – pitkän uran tehneellä laulajalla oli poikkeuksellinen ääni, teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa
  7. Viipuri-nostalgia siivitti Kallion kasvatin maineeseen – Annikki Tähden ura alkoi elokuvasta ja Kaurismäen elokuva toi hänelle uutta yleisöä
  8. Ngugi wa Thiong’o ei tule Göteborgin kirjamessuille – jo yli kaksisataa kirjailijaa boikotoi messuja äärioikeistolaisen lehden takia
  9. Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna
  10. Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”
  11. Kiinalaiset juhlivat uuden sukupolven hävittäjää – Tarkoituksena vahvistaa entisestään maan merivoimia kiistanalaisilla vesillä
  12. Näytä lisää