Valikko
Kulttuuri

Saara Aallon sensaatio jäi pienestä kiinni: Britit äänestivät Matt Terryn X Factor -voittajaksi

Aalto oli kilpailun taitavin laulaja ja vakuuttavin esiintyjä, eikä tämä jäänyt huomaamatta. Terry sai finaalin äänistä 48,5 prosenttia ja Aalto 40,4.

Lontoo. Koko syksyn jatkunut jännitysnäytelmä on ohi. Suomalaislaulaja Saara Aalto joutui tyytymään Britannian X Factorin toiseen sijaan, kun voittajaksi kruunattiin sunnuntai-iltana etelälontoolainen Matt Terry.

Sunnuntain finaalissa vastakkain oli kilpailun kaksi ääripäätä. Matt Terrystä sorvattiin tuomariston myötävaikutuksella voittajaa koko syksyn ajan, kun taas Saara Aallon mahdollisuuksiin ei moni uskonut livelähetysten käynnistyessä pari kuukautta sitten.Sikäli finaalipaikka oli voitto Aallolle: kerta toisensa jälkeen hän onnistui syksyn aikana vakuuttamaan niin katsojat kuin tuomarit. Hän oli kilpailun taitavin laulaja ja vakuuttavin esiintyjä, eikä tämä jäänyt huomaamatta.

Aallon rakentama sensaatio jäi lopulta pienestä kiinni. Nyt voidaan aloittaa spekulaatiot siitä, mikä käänsi kilpailun Terryn eduksi: oliko se kotikenttäetu, sopiko hän paremmin perinteisen X Factor -tähden muottiin vai siirtyivätkö 5 After Midnightin kannattajat hänen taaksensa.

Todennäköisesti se oli vähän näitä kaikkia. Yhtä yksittäistä syytä kukaan ei pysty nimeämään.

Sunnuntaina nähtii kaksiosaisen finaalin toinen ja ratkaiseva osa. Suurta merkitystä illan esityksillä tuskin lopputulokseen oli.

Kun kisailijoita oli jäljellä enää kaksi, useimmat katsojista olivat varmasti ehtineet valita puolensa koko syksyn kestäneiden livelähetysten aikana. Liikkuvia ääniä ei ollut paljoa jaossa.

Lisäksi suuri osa äänistä oli jo annettu ennen illan lähetystä, sillä ratkaiseva äänestys käynnistyi lauantain finaalin aikana ja jatkui pientä taukoa lukuun ottamatta yli vuorokauden. Kyse oli lähinnä viimeisestä silauksesta, jos kohta toki silläkin on voinut olla ratkaiseva merkitys.

Kaikkiaan ääniä annettiin 6,4 miljoonaa, joista noin kaksi miljoonaa kertyi jo lauantain lähetyksen aikana. X-Factorin julkaiseman äänijakauman perusteella Matt Terry sai finaalin äänistä 48,5 prosenttia ja Saara Aalto 40,4 prosenttia. Lauantaihin urakkansa päättänyt 5 After Midnight sai 11,1 prosenttia finaalin äänistä.Illan ensimmäisinä kappaleina molemmat finalistit lauloivat uusiksi oman suosikkinsa syksyn esityksistään. Saara Aallon valinta oli 50-luvun taitteessa julkaistu swingklassikko It’s Oh So Quiet, joka tunnetaan nykyään etenkin Björkin versiosta.

Se sopi finaaliin erinomaisesti, sillä juuri tämä kappale toimi Saara Aallon myrskyvaroituksena noin kuukausi sitten. Tyrmäävän esityksen jälkeen hänen matkansa finaaliin ei tuntunut enää lainkaan mahdottomalta ajatukselta.

Nyt esityksestä nähtiin toisinto, joka käynnistyi saman valtavan mekkovuoren päällä ja räjähti käyntiin tanssijoiden syöksyttyä hameen alta esiin. Jos jotain oli muuttunut, laulajan huulilta saattoi aistia vapautuneen hymynkareen.

Vaikka yllätyselementtiä ei nyt ollut, tulta esityksestä ei tälläkään kertaa puuttunut. Kiljahduksineen ja kirkaisuineen tulkinta oli täydellistä työtä.

”Tämä oli yksi hulluimmista esityksistä ohjelman historiassa, ja sen vuoksi olemme rakastuneet sinuun”, Simon Cowell kiteytti tuomariston tunnelmat. ”Et ota itseasi liian vakavasti, olet oikea viihdyttäjä.”

Tiedä sitten pyrkikö Matt Terry vielä viime metreillä vetoamaan kotikatsomoiden kansallistunteeseen, mutta hänen kappalevalintansa oli mitä englantilaisinta käsityötä: Sam Smithin Writing’s on the Wall kuultiin uusimman Bond-elokuvan 007 Spectren tunnussävelmänä vuosi sitten.

Smith on myös ilmeinen Terryn esikuva, sillä niin samoilla vesillä hänen korkealle kiirivä tulkintansa kulkee. Yhteistä on myös ulkoasussa: Terryn kuontalo on kilpailun edetessä alkanut näyttää yhä enemmän samalta kuin Smithin.

Mahtipontinen kappale sai joka tapauksessa arvoisensa tulkinnan, ja Terry pääsi esittelemään koko osaamisensa. Enpä yllättyisi, jos hänestä nyt ruvetaan muokkaamaan mantelijanperijää Smithin menestyksekkäälle uralle.

Samaa veikkasi myös tuomari Louis Walsh: ”Siirry syrjään Sam Smith. Mitä tahansa tänään tapahtuukin sinulla tulee olemaan hieno ura edessäsi.”

Vielä viime hetkillä Matt Terry pyrki vetoamaan myös äänestäjien herkimpiin tunteisiin. Kun hänen valmentajansa Nicole Scherzinger kiitteli suojattiaan, Terry näytti tirauttavan pienen itkun. Oikeita kyyneliä ei ainakaan hänen poskipäillään näkynyt.

Jos finaalin ensimmäinen tunti oli kertausta, toisella puoliskolla kuultiin jotain uutta. Sekä Saara Aalto että Matt Terry saivat laulettavakseen heille valikoidut uudet laulut.

Terryn kappale, Randy Crawfordin One Day I’ll Fly Away, oli hänen tyylilleen uskollinen pianon ja jousien säestemä balladi, jossa päähuomio jätettiin laulutulkinnalle. Kaunis muttei mitenkään ikimuistoinen esitys.Saara Aallon toinen laulu, Whitney Houstonin I Didn’t Know My Own Strength, oli illan huippu, sillä hänen laulustaan tuntui jälleen löytyvän uudenlaista sielukkuutta. Kenties kappale tuli niin suurella tunteella, koska sanoitus oli vahvasti omakohtainen: vaikeuksien ohittamisesta itsensä voittamiseen.

Hieno päätös kuukausien työlle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannian X Factor

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  2. 2

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  3. 3

   Sastamalaisnuorten taposta epäillyn kuljettajan taustat: Pahoinpitelyjä, rattijuopumus ja tuore avioerohakemus

  4. 4

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  7. 7

   Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

  8. 8

   Katainen EU:n johtopaikalle? Italialaislehden mukaan Juncker on eroamassa ja ”Katainen on vahvoilla seuraajaksi”

  9. 9

   Trumpin kommentit nostivat jälleen esiin Ruotsin maahan­muuton ja sen yhteyden rikollisuuteen: mikä on liioittelua, mikä totta?

  10. 10

   ”Ei mitään ylimääräistä, ikkunatkin ovat veivattavat” – Halpamerkki Dacia kasvattaa myyntiään, koska kaikki eivät kaipaa hienouksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  2. 2

   Trump selitti Ruotsissa hämmentäneitä terrorismi­vihjailujaan – kertoo viitanneensa Fox-kanavan uutislähetykseen

  3. 3

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  4. 4

   Meni kahdeksan vuotta, mutta nyt olen onnellinen yksin

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  7. 7

   Merivoimat hakee uutta asetta, jossa ”vain mielikuvitus on rajana” – erikoinen tietopyyntö herätti kummastusta

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Pekka Väänänen viettää Nuuksion metsissä vähintään 300 päivää vuodessa ja on huolissaan luonnosta vieraantuneista ihmisistä – ”Yksi sukupolvi on mennyt”

  10. 10

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  4. 4

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  5. 5

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  6. 6

   Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

  10. 10

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  11. Näytä lisää