Valikko
Kulttuuri

Saara Aallon sensaatio jäi pienestä kiinni: Britit äänestivät Matt Terryn X Factor -voittajaksi

Aalto oli kilpailun taitavin laulaja ja vakuuttavin esiintyjä, eikä tämä jäänyt huomaamatta. Terry sai finaalin äänistä 48,5 prosenttia ja Aalto 40,4.

Lontoo. Koko syksyn jatkunut jännitysnäytelmä on ohi. Suomalaislaulaja Saara Aalto joutui tyytymään Britannian X Factorin toiseen sijaan, kun voittajaksi kruunattiin sunnuntai-iltana etelälontoolainen Matt Terry.

Sunnuntain finaalissa vastakkain oli kilpailun kaksi ääripäätä. Matt Terrystä sorvattiin tuomariston myötävaikutuksella voittajaa koko syksyn ajan, kun taas Saara Aallon mahdollisuuksiin ei moni uskonut livelähetysten käynnistyessä pari kuukautta sitten.Sikäli finaalipaikka oli voitto Aallolle: kerta toisensa jälkeen hän onnistui syksyn aikana vakuuttamaan niin katsojat kuin tuomarit. Hän oli kilpailun taitavin laulaja ja vakuuttavin esiintyjä, eikä tämä jäänyt huomaamatta.

Aallon rakentama sensaatio jäi lopulta pienestä kiinni. Nyt voidaan aloittaa spekulaatiot siitä, mikä käänsi kilpailun Terryn eduksi: oliko se kotikenttäetu, sopiko hän paremmin perinteisen X Factor -tähden muottiin vai siirtyivätkö 5 After Midnightin kannattajat hänen taaksensa.

Todennäköisesti se oli vähän näitä kaikkia. Yhtä yksittäistä syytä kukaan ei pysty nimeämään.

Sunnuntaina nähtii kaksiosaisen finaalin toinen ja ratkaiseva osa. Suurta merkitystä illan esityksillä tuskin lopputulokseen oli.

Kun kisailijoita oli jäljellä enää kaksi, useimmat katsojista olivat varmasti ehtineet valita puolensa koko syksyn kestäneiden livelähetysten aikana. Liikkuvia ääniä ei ollut paljoa jaossa.

Lisäksi suuri osa äänistä oli jo annettu ennen illan lähetystä, sillä ratkaiseva äänestys käynnistyi lauantain finaalin aikana ja jatkui pientä taukoa lukuun ottamatta yli vuorokauden. Kyse oli lähinnä viimeisestä silauksesta, jos kohta toki silläkin on voinut olla ratkaiseva merkitys.

Kaikkiaan ääniä annettiin 6,4 miljoonaa, joista noin kaksi miljoonaa kertyi jo lauantain lähetyksen aikana. X-Factorin julkaiseman äänijakauman perusteella Matt Terry sai finaalin äänistä 48,5 prosenttia ja Saara Aalto 40,4 prosenttia. Lauantaihin urakkansa päättänyt 5 After Midnight sai 11,1 prosenttia finaalin äänistä.Illan ensimmäisinä kappaleina molemmat finalistit lauloivat uusiksi oman suosikkinsa syksyn esityksistään. Saara Aallon valinta oli 50-luvun taitteessa julkaistu swingklassikko It’s Oh So Quiet, joka tunnetaan nykyään etenkin Björkin versiosta.

Se sopi finaaliin erinomaisesti, sillä juuri tämä kappale toimi Saara Aallon myrskyvaroituksena noin kuukausi sitten. Tyrmäävän esityksen jälkeen hänen matkansa finaaliin ei tuntunut enää lainkaan mahdottomalta ajatukselta.

Nyt esityksestä nähtiin toisinto, joka käynnistyi saman valtavan mekkovuoren päällä ja räjähti käyntiin tanssijoiden syöksyttyä hameen alta esiin. Jos jotain oli muuttunut, laulajan huulilta saattoi aistia vapautuneen hymynkareen.

Vaikka yllätyselementtiä ei nyt ollut, tulta esityksestä ei tälläkään kertaa puuttunut. Kiljahduksineen ja kirkaisuineen tulkinta oli täydellistä työtä.

”Tämä oli yksi hulluimmista esityksistä ohjelman historiassa, ja sen vuoksi olemme rakastuneet sinuun”, Simon Cowell kiteytti tuomariston tunnelmat. ”Et ota itseasi liian vakavasti, olet oikea viihdyttäjä.”

Tiedä sitten pyrkikö Matt Terry vielä viime metreillä vetoamaan kotikatsomoiden kansallistunteeseen, mutta hänen kappalevalintansa oli mitä englantilaisinta käsityötä: Sam Smithin Writing’s on the Wall kuultiin uusimman Bond-elokuvan 007 Spectren tunnussävelmänä vuosi sitten.

Smith on myös ilmeinen Terryn esikuva, sillä niin samoilla vesillä hänen korkealle kiirivä tulkintansa kulkee. Yhteistä on myös ulkoasussa: Terryn kuontalo on kilpailun edetessä alkanut näyttää yhä enemmän samalta kuin Smithin.

Mahtipontinen kappale sai joka tapauksessa arvoisensa tulkinnan, ja Terry pääsi esittelemään koko osaamisensa. Enpä yllättyisi, jos hänestä nyt ruvetaan muokkaamaan mantelijanperijää Smithin menestyksekkäälle uralle.

Samaa veikkasi myös tuomari Louis Walsh: ”Siirry syrjään Sam Smith. Mitä tahansa tänään tapahtuukin sinulla tulee olemaan hieno ura edessäsi.”

Vielä viime hetkillä Matt Terry pyrki vetoamaan myös äänestäjien herkimpiin tunteisiin. Kun hänen valmentajansa Nicole Scherzinger kiitteli suojattiaan, Terry näytti tirauttavan pienen itkun. Oikeita kyyneliä ei ainakaan hänen poskipäillään näkynyt.

Jos finaalin ensimmäinen tunti oli kertausta, toisella puoliskolla kuultiin jotain uutta. Sekä Saara Aalto että Matt Terry saivat laulettavakseen heille valikoidut uudet laulut.

Terryn kappale, Randy Crawfordin One Day I’ll Fly Away, oli hänen tyylilleen uskollinen pianon ja jousien säestemä balladi, jossa päähuomio jätettiin laulutulkinnalle. Kaunis muttei mitenkään ikimuistoinen esitys.Saara Aallon toinen laulu, Whitney Houstonin I Didn’t Know My Own Strength, oli illan huippu, sillä hänen laulustaan tuntui jälleen löytyvän uudenlaista sielukkuutta. Kenties kappale tuli niin suurella tunteella, koska sanoitus oli vahvasti omakohtainen: vaikeuksien ohittamisesta itsensä voittamiseen.

Hieno päätös kuukausien työlle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannian X Factor

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  5. 5

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  6. 6

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää