Valikko
Kulttuuri

Suomi tarvitsee humanisteja, sanoo filosofi Ilkka Niiniluoto – Heidät pitäisi saada neuvomaan päätöksentekijöitä

Ilkka Niiniluoto ja Tuomas Heikkilä kirjoittivat kirjan, joka puolustaa humanistisen tieteen arvoa.

”Tämä on hyökkäys.”

Näillä sanoilla alkaa Tuomas Heikkilän ja Ilkka Niiniluodon kirja Humanistisen tutkimuksen arvo.

Silti Heikkilä ja Niiniluoto loiventavat heti kättelyssä alkusanojen taisteluhuutoa.

”Halusimme tehdä kiihkottoman puheenvuoron. Jossain vaiheessa poistimme kirjasta kaikki pamfletti-sanat”, Heikkilä kertoo.

”Tuomme esiin humanistisen tutkimuksen erikoislaatua. Emme ole ketään vastaan”, Niiniluoto toteaa.

Niiniluoto on filosofi ja matemaatikko, Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian emeritusprofessori sekä entinen kansleri ja rehtori. Heikkilä puolestaan on historioitsija ja Suomen Rooman-instituutin johtaja.

Kirjansa he halusivat suunnata niin päättäjille, suurelle yleisölle kuin humanisteille itselleenkin.

”Haluamme näyttää myös kollegoille, että humanisteissa on rautaa”, Ilkka Niiniluoto sanoo.

Hyökkäyksellä Heikkilä ja Niiniluoto tarkoittavat sitä, että he haluavat taistella humanistisen tutkimuksen puolesta ja tuoda sen olemusta laajempaan tietoisuuteen.

Humanistisilla tieteillä tarkoitetaan ihmisen toimintaa tutkivia tieteenaloja, ja tyypillisesti humanistisiin tiedekuntiin kuuluu paljon eri oppiaineita. Niihin kuuluvat muiden muassa taiteiden tutkimus, kirjallisuustiede, kasvatustiede, arkeologia, historia ja uskontotiede.

”Haluamme purkaa sitä myyttiä, että humanistinen tutkimus on luksusta, ettei siihen ole varaa ja että sitä ei arvosteta”, Niiniluoto sanoo. ”Muualla maailmassa ehkä näin onkin, mutta Suomessa ei.”

Niiniluoto ja Heikkilä viittaavat esimerkkeihin Ruotsista ja Japanista: Ruotsissa Svenska näringsliv eli paikallinen elinkeinoelämän keskusliitto julkaisi taannoin pamfletin nimellä Kuinka pilata elämä (vastaus: kouluttautumalla humanistiksi) ja Japanissa on lakkautettu yliopistoista humanistisia tiedekuntia.

Mutta tällaista asennevastarintaa humanistit eivät kohtaa Suomessa.

Kirjaansa varten Niiniluoto ja Heikkilä teettivät kaksi laajaa kyselytutkimusta, joiden perusteella 77 prosenttia suomalaisista pitää humanistista tutkimusta hyödyllisenä yhteiskunnalle. He myös teettivät puhelinhaastattelut suomalaisen yhteiskunnan päättäjille ja muille vaikuttajille, ja niissä humanistista tutkimusta piti hyödyllisenä yli 90 prosenttia vastaajista.

”Odotin paljon alhaisempia lukuja. Ehkä se oli tyypillinen humanistin ajatus”, Tuomas Heikkilä toteaa.

Korkeista arvostusluvuista huolimatta humanistinen tutkimus ei juurikaan näy yhteiskunnassa. Yhteiskunnalliset päätökset tehdään enimmäkseen insinöörivetoisesti, luonnon- ja taloustieteen ehdoilla.

”Humanistit pitäisi ottaa paljon paremmin mukaan päätöksentekoon. Toisaalta päättäjät kummastelevat sitä, mikseivät humanistit itse tartu tilaisuuksiin”, Tuomas Heikkilä sanoo.

Kirjassa luetellaan maailman suuria haasteita: globalisaatio, digitalisaatio ja teknologian nopea kehittyminen. Nämä kaikki vaativat ”arvojen terävöittämistä”, jossa humanisteilla voisi olla rooli. Suomalainen humanistinen tutkimus on kirjan mukaan vieläpä Suomen kaikista tieteenaloista lähimpänä kansainvälistä huippua. Tämä osaaminen ei kuitenkaan aina näy esimerkiksi silloin, kun uusia lakeja valmistellaan.

”Tutkijoiden täytyykin terästäytyä ja tuoda itseään esiin. Siinä mielessä tämä on myös itsekriittinen kannanotto”, Suomen tunnetuimpiin humanistitutkijoihin kuuluva Niiniluoto sanoo.

Tutkittuaan humanistiseen tieteeseen liittyviä myyttejä Niiniluoto ja Heikkilä tekevät konkreettisia ehdotuksia humanistien tilanteen parantamiseksi.

”Humanistien pitäisi pontevammin lähteä suuriin tutkimushankkeisiin. Meillä humanistisissa tieteissä vaikuttaa vielä yksinäisen sankaritutkijan myytti, kun taas luonnontieteessä tutkimus tehdään ryhmissä”, Heikkilä sanoo.

Uudessa teknologiassa he näkevät paljon mahdollisuuksia humanisteille. ”Robotiikan ja tekoälyn kehitys edistää myös humanistista tutkimusta. Sen myötä esimerkiksi filosofiassa on mahdollista tehdä entistä tehokkaammin vaihtoehtoisia tulkintoja ja arvottaa niitä”, Niiniluoto sanoo.

Samaa sanoo Heikkilä omalta alaltaan eli historiantutkimuksesta.

”Digivallankumouksen myötä meillä on yhä vahvempia keinoja tehdä päätelmiä menneestä ja arvioida mahdollisia tulevaisuudenkuvia.”

Humanistisen tieteen tuottama tieto ei aina ole mitattavissa eksaktien luonnontieteiden tapaan, tai arvotettavissa rahassa taloustieteiden tapaan. Tämä onkin luultavasti keskeinen syy sille, että humanistit niin harvoin istuvat päättäjien pöydissä.

”Silti Suomen ajatuskin perustuu humanismille”, Ilkka Niiniluoto sanoo.

”Koko valtio on rakennettu Snellmanin, Castrénin, Topeliuksen ja muiden 1800-luvun humanistien ajatuksien pohjalta. Silloin luotiin Suomen identiteetti, jonka päälle myöhemmin perustettiin valtio. Tämä on hyvä muistaa itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien lähestyessä.”

Suomen Rooman-instituutin kustantama Humanistisen tutkimuksen arvo -kirja on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa irfrome.org/humanistisen-tutkimuksen-arvo.

Fakta

Niiniluodon ja Heikkilän neljä neuvoa humanistitutkijoille


  Tutkimukselle monipuolinen, rohkea rahoitus: Enemmän yhteistyötä ulkomaisten tutkijaryhmien ja rahoittajien kanssa.

  Humanistit varjosta valokeilaan: Enemmän osallistumista yhteiskunnalliseen debattiin.

  Digitaalisuus avaa uusia maailmoja: Digitaaliset ihmistieteet korostavat monitieteisyyttä ja kansainvälisyyttä.

  Humanisti ilmoittautuu yhteiskunnan palvelukseen: Yhteiskunta tarvitsee humanisteja, joiden horisontti on päivänpolitiikan ja pörssikurssien kuohun yläpuolella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Humanismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  9. 9

   Pohjois-Korea haukkui Donald Trumpia psykopaatiksi: ”Trumpin seuraaminen johtaa ainoastaan tuhoon”

  10. 10

   Juha Sipilä ymmärtää Ritva Elomaan paluuloikkausta perussuomalaisiin – pääministerin mukaan eduskunnassa tarvitaan nyt tiukempaa ryhmäkuria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  6. 6

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  7. 7

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää