Valikko
Kulttuuri

Saara Aallon peli on vasta alussa – hän pääsee ehkä suunnittelemaan uraansa omaehtoisemmin kuin X Factor -voittaja Matt Terry

X Factor oli hyvä vauhdittaja, ja Saara Aallolle kyllä riittää töitä, kirjoittaa musiikkitoimittaja Jarkko Jokelainen.

Kilpailuissa vain yksi voi olla ensimmäisellä sijalla, mutta onneksi voittajia voi olla monenlaisia.

Sunnuntai-iltana Matt Terrystä sorvattiin Britannian X Factorin voittaja kuten lähes koko syksyn oli uumoiltu. Hänessä yhdistyivät parhaiten tämän päivän Britannian musiikilliset kriteerit: komeaääninen 23-vuotias Bromleyn poika on uitettavissa levylistoille Ed Sheeranin ja Sam Smithin jatkeeksi.

Suomalaisten pettynyt huokaus kuului Britanniaan asti.

Saara Aalto jäi finaalissa kakkoseksi, vaikka viime hetkillä voitto näytti mahdolliselta.

Joka tapauksessa Aallon suoritus oli huikein työvoitto X Factorin kolmentoista kauden aikana: varmasta putoajasta finaalin kovimmaksi haastajaksi. Sellaista ei ole ennen nähty.

Laulukilpailun statistiikka julkaistiin maanantain vastaisena yönä, ja se on paljon puhuvaa luettavaa Saara Aallon kannalta. Ensimmäisten jaksojen aikana hänen mahdollisuuksiinsa ei luottanut kukaan, ja äänisaalis pyöri pohjalukemissa 5–6 prosentissa.

Käänne tapahtui kolmannessa live-esiintymisessä, jolloin Aalto lauloi muun muassa Björkin ohjelmistosta tutun It’s Oh So Quietin. Esitys oli niin suvereeni, että suomalaislaulajan kyvyt eivät jääneet keneltäkään huomaamatta: ääniä kertyi yhtäkkiä toiseksi eniten.

Parina viimeisenä kisaviikkona Saara suorastaan hallitsi kilpailua, kun hän kiilasi ykköseksi reilulla 20 prosentin äänisaaliilla. Ykkösenä hän oli myös lauantaina ensimmäisen finaalipäivän jälkeen, täpärästi pari prosenttia ennen Matt Terryä.

Lopullinen järjestys ratkesi ohjelman jälkeen, kun äänestys jatkui läpi vuorokauden. Terryn äänisaalis oli lopulta kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän.

Nyt sopii spekuloida, mistä tämä johtui. Kääntyivätkö 5 After Midnightin fanit hänen puolelleen vai äänestivätkö britit viimeistä omaa ehdokastaan? Syitä on varmasti monia.

Saara Aallon taidoista voitto ei jäänyt kiinni, sillä esiintymis- ja laulukykynsä hän on todistanut moneen kertaan syksyn aikana. Se selittää myös hänen menestyksensä.

Finaalissa kuultiin komea It’s Oh So Quiet -toisinto ja sielukas tulkinta Whitney Houstonin I Didn’t Know My Own Strength -laulusta, mutta ehkä liian myöhään. Äänestäjät olivat jo valinneet puolensa.

Kilpailun voitto merkitsee laulajan uralle pikastarttia, ja Matt Terryn pelinavaus, Ed Sheeranin kynäilemä When Christmas Comes Around, ilmestyi jo maanantain vastaisena yönä. X Factor -voittajan single on perinteisesti kilpaillut joulun ykköshitin paikasta, jota himotumpaa listasijaa Britanniassa ei ole.

Moni on jo ehtinyt lohduttaa Aaltoa. Voittaja saa automaattisesti levytyssopimuksen ja joutuu Simon Cowellin tuotantoyhtiön talutusnuoraan, mutta muilla on mahdollisuuksia vaikuttaa uransa kulkuun.

Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa. Voittajan levytyssopimus takaa hänelle maksimaalisen julkisuuden heti kilpailun jälkeen, ja tulevasta vuodesta tulee kiireinen. Se on tilaisuus, jollaisia tarjoutuu vain harvoille laulajatulokkaille. Hyvin harva olisi siitä valmis vapaaehtoisesti luopumaan.

Kilpailun kakkosena Saara Aalto joutuu nyt odottamaan omaa vuoroaan. Hänen ansionsa eivät ole jääneet huomaamatta, joten ensimmäisen Britannian markkinoille suunnatun levyn julkaisu on uskoakseni vain ajan kysymys.

Hän pääsee ehkä suunnittelemaan uraansa hieman rauhallisemmin ja omaehtoisemmin. Aika näyttää, kumman ura osoittautuu kestävämmäksi.

Saara Aalto esiintyi Senaatintorilla 5. joulukuuta. Juttu jatkuu videon jälkeen.


X Factorilla on yhä vetovoimaa, vaikka suurin osa briteistä on autuaan tietämättömiä kilpailun käänteistä, ja sen suosio on ollut hiipumaan päin.

Sunnuntain finaalilähetystä seurasi keskimäärin ”vain” seitsemän miljoonaa katsojaa, mikä on kilpailun historian heikoin luku päätösjaksolle. Huippuvuodesta 2010 on tultu alas peräti kymmenen miljoonaa.

Seitsemän miljoonaa on silti valtava määrä, ja katsojien kiinnostus riittää tuoreeltaan nostamaan X Factor -tähtien levyt korkealle listoilla.

Aallolla on nyt käsissään harvinainen tilaisuus.

Vuosituhannen alussa Britannian sisäsiittoiset markkinat avautuivat hetkellisesti suomalaisille, kun Bomfunk MC’s, Darude, HIM ja The Rasmus keräsivät korkeita listasijoja. Sittemmin listapaikat ovat olleet kortilla. Saara Aalto saattaa kilpailun tuoman nosteen turvin rikkoa tämän hiljaisuuden.

Listasijoituksilla ei lopulta ole suurta merkitystä tässä tarinassa.

Paljon oleellisempaa on se, että Saara Aalto on syksyn aikana osoittanut jatkavansa musiikin parissa, kävi miten kävi. Pikavoittoa toivovien tosi-tv-laulajien joukossa hän on ilmiselvä poikkeus. Hän on laittanut peliin kaiken ja on valmis katsomaan pelin loppuun asti.

Hänen osaamisellaan ja antaumuksellaan töitä riittää kyllä, oli se sitten levyillä, kier­tueilla, studiossa, musikaaleissa tai elokuvissa.

Saara Aallosta on näihin kaikkiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • X Factor
 • Pop
 • TV

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  7. 7

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää