Valikko
Kulttuuri

Juha-Matti Saksa on Suomen nuorin ja rennoin rehtori

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti ”Juhis” Saksa ei halua eikä osaa pönöttää.

41-vuotias Juha-Matti Saksa on Suomen nuorin yliopiston rehtori. Opiskelijoiden ja kollegojen mukaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lut) rehtorina helmikuussa aloittanut ”Juhis” Saksa on myös Suomen rennoin rehtori.

Kollegat arvostavat itsestäänkin pilaa tekevää ja pientä valta­etäisyyttä pitävää esimiestä, ja opiskelijat ihailevat avajaisissa huumoria viljellyttä rehtoria.

Saksa ei ole erityisesti päättänyt jättää pönöttämistä mahdollisimman vähälle, vaan epävirallisuus on Mikkelissä syntyneelle kauppatieteiden tohtorille luontaista ja jopa välttämätöntä.

”Elämä on muutenkin saatananmoinen härdelli. Jos vielä pitäisi esittää rehtoria, ei tulisi mitään”, Saksa sanoo.

Jo Lutin provostina eli rehtorin varahenkilönä ollessaan Saksa vaihtoi työhuoneensa kaikki ovivalot vihreiksi. Rehtoriksi tultuaan hän luopui työhuoneesta kokonaan: ”Sillä ei kerta kaik­kiaan tee mitään.”

Turhien työryhmien istuntoja tai muistioiden kirjoittamista Saksa jaksaa huonosti. Sen sijaan hän pyrkii mahdollisimman paljon liikkumaan yliopiston käytävillä, tapaamaan ihmisiä ja saamaan aikaan konkreettisia tuloksia. ”Minun tehtäväni on hoitaa niin, että täällä on opiskelijoilla ja työntekijöillä mahdollisimman hyvä olla.”

Rentous ei ole sinänsä Lutille uutta. Yliopisto sai takavuosina mainetta mainoksillaan, joissa professorit tanssivat rivitanssia frakit päällä yliopiston katolla.

”Lukuvuoden avajaiset, promootiot ja muut viralliset tilaisuudet tietenkin teemme normaalin akateemisen protokollan mukaan”, Saksa huomauttaa.

CV:n perusteella Saksa näyttää edenneen suunnitellusti ylös- ja eteenpäin omassa opinahjossaan: hän on ollut siellä opiskelijana, tutkijana, professorina, hallintojohtajana, provostina ja nyt rehtorina. ”Mutta en ole suunnitellut yhtään mitään ja sitä paitsi kieltäydyin professorin tehtävän jatkokaudesta sekä lakkautin itseltäni hallintojohtajan paikan tarpeettomana.”

Vuosi sitten Saksa jäi sapattivapaalle työpaineiden vuoksi, jotka saivat diabeteksen pahenemaan.

Viime vuodenvaihteessa Saksa oli Kiinassa perheensä kanssa ja kiersi sitten veljensä kanssa Kambodžassa, Vietnamissa ja Myanmarissa. Helmikuun alussa hän makasi sekavana matkalta saamansa malarian aiheuttamassa 39 asteen kuumeessa, kun kutsu rehtoriksi tuli.

”Piti seuraavana päivänä varmistaa, että oliko se ihan totta”, hän sanoo. Rehtoriksi suostuminen oli lopulta helppo päätös.

Saksa puhuu mielellään pienten yliopistojen puolesta, jotka ovat alituiseen lopetus- tai yhdistymisvaatimusten alla. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on kaikkiaan 5 000 opiskelijaa, ja opiskelijamäärältään se on neljänneksi pienin Suomen 14 yliopistosta. ”Neuvostoliittokin oli iso, mutta ei se tehokas ollut”, sanoo Saksa.

Hän arvelee, että kilpailu resursseista voi olla yksi pienen yliopistojen vähättelyn syy. Lutin yhteensä noin 80 miljoonan euron vuosittaiselle julkiselle ja yksityiselle rahoitukselle olisi muitakin ottajia. Syynä voi olla myös tietämättömyys.

”Jotkut olettavat, että Lut on villasukkamummojen yliopisto jossain Joensuun takana.”

Vähättelijöille Saksa vastaa faktoilla. Esimerkiksi Lutista valmistuneiden tekniikan ja kauppatieteiden opiskelijoiden työllisyys ja palkkataso ovat selvästi yli yli­opistojen keskiarvon, ja sieltä valmistuu väkeä ja tutkimusta keskimääräistä enemmän suhteessa henkilökunnan määrään.

Lut on myös Suomen kansainvälisin yliopisto. Valmistuneista viidennes on ulkomaalaisia, ja opiskelijat edustavat noin 70 kansallisuutta. Tutkimus- ja opetushenkilökunnasta neljännes on ulkomaalaisia.

Lisätehoja on Saksan mukaan luvassa, kun samalla kampuksella oleva ammattikorkeakoulu yhdistyy 2018 osaksi konsernia kansainvälisen college-mallin mukaisesti. Säästöjä ja tehokkuutta uskotaan syntyvän muun muassa hallinnon ja tukipalvelujen yhteistyöstä ja oppilaitosten yhteisestä kielikeskuksesta.

Vapaa-ajallaan 6- ja 8-vuotiaiden lasten isä harrastaa ruoanlaittoa ja musisointia. Musiikkiharrastuksen voi haistaa Saksan sähköpostiviesteistä. ”Keep on Rockin’ in the Free World” lukee niiden peräkaneettina.

Saksa harrastaa myös matkustamista. Erityisen mielellään hän matkustaa ihmisen tuhoamiin tai muutoin omalaatuisiin, syrjäisiin ja unohdettuihin paikkoihin. ”Sellaisissa paikoissa ymmärtää, että omat ongelmat ovat oikeastaan aika pieniä.”

Kolme nopeaa

Kiinnostavimmat matkakohteet


1 Džeržinski, Venäjä

”Maailman saastuneim­maksi mainittu kaupunki. Neuvostoajoista lähtien merkittävä sota- ja kemian­teollisuuden keskus, jonka maaperä on täynnä hermo­myrkkyjä ja muita jätteitä.”

 

2 Pripjat, Ukraina

”Tšernobylin voimala­onnettomuuden jälkeen tyhjennetty kaupunki, jota luonto hitaasti valtaa. Oli kammottavaa nähdä tyhjäs­sä asunnossa perheeltä keittiön pöydälle jääneet lihapullat.”

 

3 Tiraspol, Transnistria

”Itsenäiseksi julistautu­nut, mutta ei minkään virallisen valtion tunnusta­ma alue Moldovassa Ukrai­nan rajalla. Alakuloinen neuvostosymboliikkaan takertunut paikka.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Yliopistot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot dominoivan markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  9. 9

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  10. 10

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Murhatutkimuksen yllättävä käänne: keskeltä hämäläistä metsää löytyi sisällissodan aikaiseksi epäilty hauta – ”Pyrimme selvittämään vainajien tarinan”
  3. EU antoi Googlelle 2,4 miljardin euron sakot dominoivan markkina-aseman väärinkäytöstä – päätös ravistelee amerikkalaisjättien hallitsemaa teknologiasektoria
  4. Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”
  5. Rautatieyhtiö etsii suomalaisyrityksiä suunnittelemaan juna-asemaa Japaniin – Suomi-asema sijaitsisi tulevan muumipuiston lähellä
  6. Kuluttajien luottamus lipsui hitusen ennätyslukemista – oman talouden kunto herättää kansalaisissa huolta
  7. Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa
  8. Hollanti on osaltaan syyllinen noin 300 muslimin kuolemaan Srebrenican verilöylyssä – Haagin vetoomus­tuomioistuin vahvisti päätöksen
  9. Venäjään kyllästyneet moskovalaiset kotiutuivat Riikaan – ensimmäiset alkavat uusia oleskelulupiaan, mutta nyt luvan saamista on tiukennettu
  10. Volvo lanseeraa uuden sähköautobrändin ”maailman vaativimmille kuljettajille”
  11. Tunti sitten
  12. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa
  13. Näytä lisää