Valikko
Kulttuuri

HS tapasi metallimaailman suurimman ärsyttäjän, Metallican Lars Ulrichin: ”Ei minua huvita treenata rumpujen soittoa, menen mieluummin lenkille”

Maailman tunnetuimman metalliyhtyeen rumpali on tehnyt Metallicasta taloudellisesti ja taiteellisesti itsenäisen jättiläisen.

Kööpenhamina

On vaikea keksiä tunnetumpaa ja samalla kiistanalaisempaa metallimuusikkoa kuin Lars Ulrich.

Tapaninpäivänä 53 vuotta täyttävä amerikantanskalainen rumpali on Metallican alkuperäinen jäsen. Hän perusti yhtyeen yhdessä laulaja-kitaristi James Hetfieldin kanssa vuonna 1981 ja yhdessä he ovat vaikuttaneet siihen, miltä raskas rock on kuulostanut viimeisten 35 vuoden aikana.

Myyntiluvuilla mitaten yksikään 1970-luvun jälkeen perustettu rockyhtye ei ole menestynyt yhtä hyvin kuin Metallica. Yhtyeen jäsenistä Ulrich on ollut päävastuussa yhtyeen uran suunnittelusta ja liiketoimista.

Metallican yleisöllä on kuitenkin monimutkainen suhde suosikkiyhtyeeseensä. Kaikki yhtyeen taiteelliset ja taloudelliset ratkaisut eivät saa jakamatonta hyväksyntää, ja suuri osa Metallicaan kohdistuvasta kritiikistä kohdistuu Lars Ulrichiin.

Kritiikki voimistui vuoden 2000 jälkeen. Silloin Metallica asettui vastustamaan oikeusteitse musiikkia jakavaa Napster-vertaisverkkopalvelua, ja yhtyeen äänitorvena toimi Ulrich.

Metallica haki korvauksia siitä, että yhtyeen koko tuotanto oli ilmaiseksi saatavana Napsterin kautta. Palvelu suljettiin useiden korvausoikeudenkäyntien jälkeen vuonna 2001.

Sen jälkeen Lars Ulrich on ollut monien metallifanien silmissä asiasta ja ajankohdasta riippuen joko ahne tai epäluotettava tai ainakin huono rumpali.

”Minä olen se, joka esiintyy julkisuudessa. Ilmeisesti minut nähdään yhä sinä tyyppinä, joka taisteli Napsteria vastaan”, Ulrich sanoo ja kiskoo vitivalkoisia Stan Smith -tennistossujaan pois jalasta.

Ulrich on vanhassa kotimaassaan Tanskassa jakamassa haastatteluja. Hän näyttää hyvinvoivalta, vaikka ikääntymisen merkit ovat selvät.

Leukaa peittää tuuhea harmaa parta, ja mustan lippalakin alla lymyilevä hiusraja on paennut kauas päälaelle. Sukkasillaan hän näyttää miltä tahansa rockia harrastavalta luovan alan liikemieheltä kalliissa hotellissa.

Ulrich sanoo lukevansa enää harvoin hänestä kirjoitettuja juttuja ja kommentteja. Hänen mielestään verkossa esiintyvät James Hetfield ja Lars Ulrich ovat kuin toisessa todellisuudessa eläviä mielikuvitusolentoja.

”Minulle sanotaan, että Larsin pitäisi treenata rumpujen soittoa, mutta en harjoittele, koska ei minua kiinnosta”, hän sanoo. ”Menen mieluummin lenkille ja salille, että pysyn kunnossa ja jaksan soittaa. Rumpujen soiton tekniikka ei merkitse minulle mitään.”

Ulrichin puutteellisista rumpalin taidoista löytyy verkosta loputtomasti analyyseja. Monet arvostetut rockrumpalit ovat silti muistuttaneet, että Ulrich kehitti itse tyylinsä, joka on ollut olennainen osa Metallican sointia.

On silti pakko myöntää, että Ulrichin elämä on tarjonnut erilaisia mahdollisuuksia provosoitumiseen.

Lars Ulrich on kaikkea muuta kuin työväenluokkainen tai syrjäytynyt nuorukainen, joka purki turhautumistaan metalliin ja nousi maailmankuuluksi.

Hän syntyi Tanskassa hyväosaiseen ja edistykselliseen kulttuurikotiin. Isä Torben Ulrich oli sekä kansainvälisen tason tennispelaaja että jazziin erikoistunut kulttuuritoimittaja ja muusikko.

Isä-Ulrich tunsi maailman tunnetuimpia jazzartisteja. Yhdysvaltalaisesta saksofonistista Dexter Gordonista tuli jopa Larsin kummisetä.

Vapaamielinen isä päästi kouluikäisen Larsin 1970-luvulla yksin Kööpenhaminassa keikoille katsomaan rockbändejä. Yhdeksänvuotiaana Lars näki ensi kertaa Deep Purplen, minkä jälkeen poika päätti ryhtyä rockmuusikoksi.

Vuonna 1980 Ulrichit muuttivat pysyvästi Yhdysvaltoihin, ja heti seuraavana vuonna käynnistyi Metallican tarina.

Ennen Yhdysvaltain tämänvuotisia presidentinvaaleja tanskalainen Ekstra Bladet -lehti kertoi, että Lars Ulrich harkitsee muuttavansa takaisin Tanskaan, jos Donald Trump valitaan.

”Se oli vitsi. Olen ihan tyytyväinen Amerikassa. En jaksa uskoa, että päivittäinen elämämme muuttuu kovin paljon sen mukaan kuka on presidenttinä”, Ulrich sanoo.

Hän asuu Yhdysvaltain vapaamielisimmässä osavaltiossa, Kaliforniassa ja sen vapaamielisimmässä kaupungissa, San Franciscossa.

”Yhdysvalloissa ei ole toista paikkaa, jossa asuisin mieluummin. San Francisco on hyvin eurooppalainen kaupunki kulttuurisessa ja esteettisessä mielessä, se on liberaali, siellä on avoin lesbo- ja homoyhteisö ja siellä tehdään tulevaisuuden teknologiaa.”

Vapaamielisyys on leimannut myös Metallican uraa, ainakin jos sitä suhteuttaa raskaan rockin ja metallin perinteisiin.

Metallica oli ensilevyillään radikaali metallin uudistaja, ja myöhemmin se on poikennut nuoruusvuosiensa soinnista monta kertaa ja herättänyt aina jonkin verran hämmennystä vanhoissa faneissa.

Ulrich sanoo tajunneensa vasta viime vuosina, että Metallica on elänyt omassa kuplassaan irrallaan metalliyhteisöstä, joka on tuntenut itsensä petetyksi, kun Metallica on tehnyt jotain muuta kuin alkuaikoinaan.

”Se on minulle ihan ok”, hän sanoo, mutta huokaisee ja aloittaa uudestaan.

”Raskaan rockin kuulijakunnassa on myös konservatiiveja, jotka haluavat vuodesta toiseen samanlaisia levyjä, joissa on samanlaiset kannet ja joilla soittaa samat soittajat, joiden pitää näyttää samalta ja joilla pitää olla vuodesta toiseen samanpituiset hiukset ja joiden pitää käyttää aina samaa nahkatakkia”, Ulrich selittää.

”Minulla on nyt päällä tämä villatakki, ja nuo Stan Smithit, jotka ovat mukavat. Se ei ole kovin metallia.”

Muutama viikko sitten ilmestynyt uusi Metallica-albumi Hardwired... to Self-Destruct on saanut mediassa poikkeuksellisen hyvän vastaanoton, ja levy nousi listaykköseksi Suomen lisäksi 22 maassa.

Edellisestä Metallica-albumista oli ehtinyt kulua kahdeksan vuotta, tai oikeastaan vain viisi, sillä syksyllä 2011 ilmestyi Metallican ja Lou Reedin yhteinen albumi Lulu, joka koetteli sekä Lou Reedin että varsinkin Metallican yleisön vastaanottokykyä.

Aggressiivinen, painostava ja paikoin kokeellinenkin levy jakoi mielipiteet jyrkästi. Se oli joko kammottava tai ehdottomuudessaan loistava.

Ulrich sanoo, että levyn saama voimakassanainen kritiikki ei tullut yllätyksenä Metallicalle, mutta Lou Reed ei ollut siihen varautunut.

”Luulen, että hän oli aidosti surullinen, koska hän uskoi, että Lulu oli hänen hienoimpia albumejaan, ja ymmärsin, että levystä tuli juuri sellainen, jollaiseksi hän oli sen suunnitellut.”

Reed kuoli syksyllä 2013. Lulu jäi hänen viimeiseksi albumikseen.

”Minä en muuttaisi levystä mitään. Sen tekeminen oli hienoa aikaa. Kävin ainakin 50 kertaa syömässä Lou Reedin kanssa, hengasin hänen seurassaan ja kuuntelin hänen tarinoitaan.”

Metallican osalta uusi Hardwired...-albumi tuskin jää viimeiseksi. Ulrich sanoo, että James Hetfieldillä on valmiina julkaisematonta materiaalia niin paljon, että sillä täyttäisi viisi seuraavaa albumia.

Lisää vakautta työntekoon tuo se, että Metallica on toiminut jo viiden vuoden ajan itsenäisenä, levy-yhtiöistä riippumattomana artistina.

Se julkaisee albuminsa Universal-yhtiön kautta lisenssisopimuksella, mutta musiikin tuotannon se rahoittaa kokonaan itse.

”Parasta on se, että ei ole velkaa kenellekään. Levy-yhtiöthän ovat pohjimmiltaan pankkeja”, Ulrich muistuttaa.

”Kun ei ota rahaa keneltäkään, on aidosti riippumaton.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metallica
 • Rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  6. 6

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää